Ministeri Kiuru: Eteläisestä Afrikasta saapuvat ohjattava suoraan karanteeniin ja testeihin, THL ja ulkoministeriö kehottavat välttämään matkustamista alueelle - Kotimaa | HS.fi

Ministeri Kiuru: Eteläisestä Afrikasta saapuvat ohjattava suoraan karanteeniin ja testeihin, THL ja ulko­ministeriö kehottavat välttämään matkustamista alueelle

Suomeen ei ole tiedossa suoria lentoja riski­alueelta.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru eduskunnassa 26. marraskuuta.

26.11.2021 15:02 | Päivitetty 26.11.2021 21:11

Sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) että ulkoministeriö kehottavat välttämään kaikkea matkustamista kuuteen eteläisen Afrikan maahan: Etelä-Afrikkaan, Namibiaan, Botswanaan, Zimbabween, Lesothoon ja Eswatiniin eli entiseltä nimeltään Swazi­maahan.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) kertoi viestipalvelu Twitterissä ennen iltayhdeksää perjantaina, että sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on perjantaina edellyttänyt, että viranomaiset ohjaavat eteläisestä Afrikasta Suomeen saapuneet välittömästi karanteeniin ja kahteen koronavirustestiin.

”Etelä-Afrikasta liikkeelle lähtenyt koronaviruksen uusi muunnos on hyvin huolestuttava. Rajojen terveysturvallisuus on nyt äärimmäisen tärkeää”, Kiuru kirjoitti.

Syynä toimiin on uusi koronavirusvariantti omikron, jota on havaittu etenkin Etelä-Afrikassa. Britannian terveysturvallisuusviraston johtaja Jenny Harries kutsui muunnosta ”merkittävimmäksi tähän asti löydetyistä”. Maailman terveysjärjestö WHO on nimennyt sen huolta aiheuttavaksi muunnokseksi.

Suomessa ei toistaiseksi ole havaintoja uudesta omikronmuunnoksesta.

Lue lisää: Belgiassa varmistui Euroopan ensimmäinen havainto uudesta omikroniksi nimetystä virus­muunnoksesta – von der Leyen: Haluamme nopeita toimia leviämisen estämiseksi

Suomi seuraa tarkasti lentoliikenteen kehitystä uuden muunnoksen ympärillä. Lentokieltoihin ei kuitenkaan ole Suomessa ollut tarvetta, sillä Suomeen ei tule suoria lentoja eteläisen Afrikan riskialueilta, kertoi Traficomin ylijohtaja Jarkko Saarimäki perjantai-iltapäivällä.

”Meillä on seuranta päällä, ja jos tällaisia lentoyhteyksiä lähtisi syntymään, pystyisimme niihin reagoimaan”, hän sanoi.

Muut EU-maat ovat ryhtyneet perumaan lentoja eteläisestä Afrikasta sen jälkeen, kun EU-komissio suositti aiemmin perjantaina lentoliikenteen pysäyttämistä alueelta. Lentojen keskeyttämisestä on kertonut myös Britannia.

Suomen ilmailuviranomaisilla on mahdollisuus puuttua vain suoriin riskialueilta tuleviin lentoihin. Vaihtomatkustajien kulkuun ilmailuviranomaiset sen sijaan eivät voi vaikuttaa, Saarimäki sanoo.

”Vaihtomatkustajiin pitää reagoida muiden terveystoimien avulla, esimerkiksi keskittämällä terveystoimien valvontaa näihin yhteyksiin.”

Saarimäen mukaan Traficom on ollut yhteydessä THL:ään ja tilannetta seurataan tarkasti. Asiaa auttaa myös se, että suoria yhteyksiä omaavat maat ovat alkaneet nopeasti perua omia lentojaan.

”Meillä on hyvä käsitys siitä, mitä kautta ihmisiä Suomeen saapuu”, Saarimäki sanoo.

THL suositteli aiemmin perjantaina, että kaikki riskialueilla kahden viime viikon aikana oleskelleet ja Suomeen palanneet hakeutuvat heti maahan saavuttuaan korona­virustestiin, vaikka he olisivat saaneet täyden rokotesarjan tai heillä ei olisi koronaan viittaavia oireita.

THL suositteli myös, että riskialueilla kahden viime viikon aikana oleskelleet ja maahan palanneet välttävät sosiaalisia kontakteja ja hakeutuvat koronavirustestiin, jos heillä ilmenee edes lieviä korona­virusinfektioon viittaavia oireita, vaikka he olisivat jo käyneet testissä paluun yhteydessä.

”Vielä ei ole tietoa, pystyykö uusi variantti kiertämään koronarokotteiden tuomaa immuuni­suojaa. Suositus välttää matkustamista eteläisen Afrikan maihin sekä käydä koronatestissä ovat varotoimia, kunnes saamme lisätietoa muunnoksesta”, THL:n johtava asiantuntija Jari Jalava sanoo tiedotteessa.

”Tämän hetken vajavaisen tiedon perusteella on vaikea arvioida, millainen mahdollinen leviämis­potentiaali uudella variantilla on maailmanlaajuisesti”, sanoo THL:n johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra.

Lue lisää: Belgiassa varmistui Euroopan ensimmäinen havainto uudesta omikroniksi nimetystä virus­muunnoksesta – von der Leyen: Haluamme nopeita toimia leviämisen estämiseksi

Oikaisu 26.11. klo 16.45: EU suositteli lentoliikenteen pysäyttämistä perjantaina, ei torstaina, kuten jutun ingressissä aiemmin virheellisesti kirjoitettiin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat