Virusmuunnoksen leviäminen muistuttaa vuodentakaisesta tilanteesta, sanoo THL:n asiantuntija – moni asia on toistaiseksi arvailua - Kotimaa | HS.fi

Virusmuunnoksen leviäminen muistuttaa vuoden­takaisesta tilanteesta, sanoo THL:n asiantuntija – moni asia on toistaiseksi arvailua

Ulkoministeriön mukaan Etelä-Afrikassa on noin 140 suomalaista.

Thaimaan Phuketin lentokentällä varauduttiin matkustajien opastukseen aiemmin marraskuussa, kun maa avautui kahdesti rokotetuille.

26.11.2021 19:33

Perjantaina eteen tullut tilanne muistuttaa tilannetta vuosi sitten joulukuussa, jolloin lentoja peruttiin Britanniasta alfavariantin vuoksi.

Tuolloin pelättiin, saapuuko variantti Suomeen. Se saapui ja on jo ehtinyt korvautua deltavariantilla kevään ja kesän aikana. Nyt deltavariantti on yleisin virusmuoto Suomessa.

Rajat eivät niitä pidätelleet, ja delta on opittu tuntemaan hyvin ärhäkästi leviävänä virusmuotona, jonka vauhdissa tartunnanjäljityskään ei aina pysynyt.

Mitä on edessä nyt? Kaikki on arvailua, sanoo johtaja asiantuntija Jari Jalava THL:stä.

”Alfa- ja deltavarianteista saatujen kokemusten mukaan kun uusi variantti löydetään, se on jo paljon laajemmalla alueella kuin löytöpaikallaan”, Jalava sanoo.

Vaikka lennot Britanniasta keskeytettiin vuodenvaihteessa, virus levisi silti Suomeen. Tuolloinkin terveysviranomaiset sanoivat, ettei tietoa ole siitä, onko muunnosta jo Suomessa.

”Tämä muistuttaa hyvin paljon sitä tilannetta, joka meillä oli vuosi sitten.”

Lisää tietoa siis tarvitaan. Perjantaina ilmeni, että ensimmäinen tapaus Euroopassa jo löytyi, kun uutta muunnosta kerrottiin havaitun Belgiassa Egyptistä tulleella matkustajalla.

Lue lisää: Belgiassa varmistui Euroopan ensimmäinen havainto virus­muunnoksesta – von der Leyen: Haluamme nopeita toimia leviämisen estämiseksi

”Emme tiedä muunnoksesta vielä riittävästi. Emme esimerkiksi tiedä, miten vaarallinen se on”, Jalava sanoo.

Alfa on lähtöisin Britanniasta ja delta Intiasta. Niiden yleistyttyä opittiin myös se, että rokotteet antavat hyvän suojan vakavia ja sairaalahoitoa vaativia oireita vastaan, varsinkin jos rokotteita on saanut jo kahdesti.

Voisiko uutta muunnosta jo olla Suomessa?

”Sekvensointia tehdään koko ajan, ja mitään ei ole löytynyt, mutta ei sitä koskaan tiedä. On se aina mahdollista”, Jalava toteaa.

Ulkoministeriön mukaan 140 suomalaista on tehnyt vapaaehtoisen matkustus­ilmoituksen Etelä-Afrikkaan. Ministeriö kehottaa silti huomioimaan, että kaikki matkustajat eivät matkustusilmoitusta tee.

”Nyt odotamme, ja saamme lisää tietoa, kun sitä alkaa ulkomailla kertyä. Me kuulemme tilanteesta nopeasti”, THL:n Jalava kertoo.

THL kehotti perjantaina välttämään matkustusta myös muun muassa Namibiaan, Botswanaan ja Zimbabween.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat