Avit: Eteläisestä Afrikasta tulevien on osallistuttava Helsinki-Vantaalla ja muilla rajanylityspaikoilla pakolliseen terveystarkastukseen - Kotimaa | HS.fi

Avit: Eteläisestä Afrikasta tulevien on osallistuttava Helsinki-Vantaalla ja muilla rajan­­ylitys­paikoilla pakolliseen terveys­tarkastukseen

Määräys on voimassa 27. marraskuuta alkaen joulukuun loppuun asti. Myös muut aluehallintovirastot ovat antaneet vastaavia määräyksiä.

Koronavirustestin opaste Helsinki-Vantaan lentoasemalla Vantaalla tammikuussa.

27.11.2021 10:53 | Päivitetty 27.11.2021 19:28

Helsinki-Vantaan lentokentän terveysturvallisuusprosessia kiristetään Etelä-Afrikasta liikkeelle lähteneen koronavirusmuunnoksen, omikronin, takia.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) määräsi lauantaina puolenpäivän aikaan, että kaikkien Helsinki-Vantaan lentoaseman rajanylityspaikan kautta Suomeen saapuvien henkilöiden, jotka ovat 14 viime vuorokauden aikana oleskelleet maissa, joissa on havaittu omikronmuunnoksen leviämistä, on osallistuttava Vantaan kaupungin järjestämään terveystarkastukseen. Terveystarkastuksen osana voidaan ottaa korona­virusnäyte.

Myöhemmin lauantaina avi ulotti määräyksen muihinkin alueensa rajanylitys­paikkoihin.

Määräys on voimassa 27. marraskuuta alkaen joulukuun loppuun asti. Avin mukaan tilanteen vakavuudesta johtuen määräyksen on syytä tulla voimaan välittömästi. Terveystarkastuksen pakollisuuteen ei vaikuta se, onko henkilöllä oireita tai onko hänet rokotettu. Pakollinen terveystarkastus ei kuitenkaan koske alle 6-vuotiaita lapsia.

”Eteläisen Afrikan maista tulleet joutuvat Helsinki-Vantaalla testaukseen, ja kakkostesti tulee ottaa kotipaikkakunnalla kolmen päivän päästä”, Vantaan sosiaali- ja terveys­toimen apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö selvitti STT:lle lauantaina.

Suomeen ei tule suoria lentoja eteläisestä Afrikasta.

”Meillä on kaksi kenttää, München ja Frankfurt, joissa sieltä tulevat matkustajat vaihtavat. Näillä lennoilla tulevia matkustajia seulotaan niin, että saataisiin selville, onko sieltä tulijoita”, Aronkytö sanoi.

Rajavartijat seulovat EU:n ulkopuolelta tulevat matkustajat ja ohjaavat heidät testiin.

Myös muut aluehallintovirastot ovat antaneet määräyksiä pakollisesta terveys­tarkastuksesta eteläisestä Afrikasta saapuville.

Itä-Suomen, Lounais-Suomen sekä Länsi- ja Sisä-Suomen avit ovat määränneet terveys­tarkastuksesta kaikille niille alueidensa kautta maahan saapuville matkustajille, jotka ovat oleskelleet maissa, joissa on havaittu omikronmuutoksen leviämistä. Maahan­tulijat on määrätty osallistumaan terveystarkastukseen, jonka osana voidaan ottaa koronavirusnäyte.

Terveystarkastuksia määrätään järjestettäväksi niille, jotka saapuvat rajanylityspaikoille esimerkiksi Etelä-Savossa, Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa, Länsi- ja Sisä-Suomen avin alueella sekä Turun lentoasemalla ja Turun, Naantalin, Porin ja Rauman satamissa.

Myös Pohjois-Suomen ja Lapin aluehallintovirastot ovat antaneet vastaavia määräyksiä, jotka koskevat niiden alueiden rajanylityspaikkoja. Avien päätökset ovat voimassa lauantaista vuoden loppuun.

Hallituksen on määrä päättää maahantulo­rajoituksista sunnuntaina, kertoi sisä­ministeri Krista Mikkonen (vihr) lauantaina Twitterissä.

Muunnoksen leviämistä on todettu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) lauantaina antaman tiedon mukaan Etelä-Afrikassa, Namibiassa, Botswanassa, Zimbabwessa, Lesothossa, Eswatinissa (Swazimaassa), Mosambikissa ja Malawissa.

THL suosittelee, että myös kaikki ne, jotka ovat jo tulleet Suomeen 14 viime vuorokauden sisällä edellä luetelluista maista, hakeutuisivat koronavirustestiin riippumatta siitä, ovatko he saaneet koronavirusrokotteen.

THL myös suosittelee maahan tulijoille sosiaalisten kontaktien välttämistä negatiivisen testituloksen saamiseen saakka. Lisäksi heidän lähipiirinsä tulisi hakeutua korona­virus­testiin lievistäkin koronaviruksen oireista.

THL:n mukaan Suomessa ei toistaiseksi ole havaintoja uudesta virusmuunnoksesta.

Aronkydön mukaan tiedossa on, että eteläisestä Afrikasta on tulossa joitakin ihmisiä, jotka ovat olleet siellä työssä. Heitä tarkastetaan hänen mukaansa ohjeen mukaan.

”Prosessit vetää lentokentällä siellä oleva terveysturvallisuushenkilöstö sekä Huslabin henkilöstö. Heidät on valjastettu tähän jo aamulla.”

Aronkytö on kertonut asiasta myös Twitterissä. Hän tviittasi, että riskimaista kuten vaikkapa Etelä-Afrikasta tulijoita voidaan kyltein ja kuulutuksin ohjata testiin kentällä, mutta täysin aukottomasti kaikkia jatkolentojen kautta tulijoita ei pystytä testaamaan vaikka haluttaisiin.

Avin tiedotteen mukaan se valmistelee terveystarkastuksia myös muille alueensa rajanylityspaikoille. Avin mukaan myös muut aluehallintovirastot selvittävät asiaa koskevien uusien päätösten tarvetta alueillaan.

Avin päätös seuraa sosiaali- ja terveysministeriön (STM) lauantaista suositusta alueille toimista koskien matkustajia, jotka ovat oleskelleet maissa, joista uutta virusmuunnosta on löydetty.

Avin päätös on STM:n suosituksen mukainen. STM totesi aiemmin, että on harkittava, että tartuntalain mukaiseen pakolliseen terveystarkastukseen määrättäisiin kaikki matkustajat, jotka ovat viimeisen kahden viikon aikana oleskelleet maissa, joissa on havaittu omikronmuunnosta.

STM:n mukaan henkilö myös asetettaisiin karanteeniin kunnes on varmistunut, että hänellä ei ole tartuntaa. Terveystarkastuksen yhteydessä terveydenhuollon ammattilainen arvioi, onko tarvetta karanteenipäätökselle, jonka tekee tartuntataudeista vastaava lääkäri.

Ministeriön mukaan uusi virusmuunnos muodostaa merkittävän uhan väestön terveyden ja hyvinvoinnin vaarantumiseen, rokotussuojan riittämättömyyteen sekä epidemiatilanteen olennaiseen heikkenemiseen.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) kertoi viestipalvelu Twitterissä ennen iltayhdeksää perjantaina, että sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on perjantaina edellyttänyt, että viranomaiset ohjaavat eteläisestä Afrikasta Suomeen saapuneet välittömästi karanteeniin ja kahteen koronavirustestiin.

Lentokieltoihin ei kuitenkaan ole Suomessa ollut tarvetta, sillä Suomeen ei tule suoria lentoja eteläisen Afrikan riskialueilta, kertoi Traficomin ylijohtaja Jarkko Saarimäki perjantai-iltapäivällä HS:lle.

Oikaisu 27.11.2021 kello 14.30: Terveystarkastuksen osana voidaan ottaa koronavirusnäyte. Koronatestiä ei siis määrätty pakolliseksi, kuten jutussa aiemmin luki.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat