Hallitus kieltää maahantulon seitsemästä eteläisen Afrikan valtiosta - Kotimaa | HS.fi

Hallitus kieltää maahantulon seitsemästä eteläisen Afrikan valtiosta

Päätös tulee voimaan sunnuntaina kello 15. Se ei koske Suomen kansalaisia eikä Suomessa vakinaisesti asuvia.

Matkustajia tiedotettiin koronatestauksesta Helsinki-Vantaan lentokentällä syyskuussa 2021.

28.11.2021 10:18 | Päivitetty 28.11.2021 14:35

Hallitus päätti sunnuntaina kieltää niiden matkustajien maahantulon, jotka ovat oleskelleet 14 viime vuorokauden aikana Botswanassa, Swazimaassa (Eswatini), Etelä-Afrikassa, Lesothossa, Mosambikissa, Namibiassa tai Zimbabwessa.

Päätös tarkoittaa, että näistä valtioissa oleskelleen ei ole mahdollista päästä Suomeen esittämällä todistus koronavirusrokotussarjasta.

Henkilö voi tulla Suomeen vain silloin, jos hänellä on siihen välttämätön syy, kuten pakottavat perheasiat tai muut pakottavat henkilökohtaiset syyt.

Päätös ei koske suomalaisia eikä Suomessa vakinaisesti asuvia, koska perustuslain mukaan Suomen kansalaista ei saa estää saapumasta maahan.

Sisäministeriön mukaan Rajavartiolaitos analysoi Suomeen saapuvaa matkustajaliikennettä ja toimittaa tietoa terveysviranomaisten käyttöön.

Suomeen ei tule suoria lentoja eteläisestä Afrikasta, vaan matkustajat saapuvat useimmiten jatkolennoilla Münchenistä ja Frankfurtista. Ulkorajoilla Rajavartiolaitos seuloo riskialueilta tulleita matkustajia terveysviranomaisten tarkastuksiin.

Sosiaali- ja terveysministeriö katsoo, että Afrikassa havaittu uusi koronavirusmuunnos voi uhata merkittävästi väestön terveyttä ja hyvinvointia ja heikentää epidemiatilannetta.

Ministeriö ja aluehallintovirastot ovat ohjeistaneet kuntia terveysturvatoimiin. Kunnat vastaavat terveysturvatoimista rajanylityspaikoilla, satamissa ja lentoasemilla.

Koronaviruksen uusi omikronmuunnos on levinnyt nopeasti eteläisessä Afrikassa. Muunnos aiheuttaa suurta huolta, sillä sen pelätään leviävän tehokkaasti ja mahdollisesti myös pystyvän kiertämään aiemmin sairastetun koronataudin ja rokotusten antamaa immuunisuojaa.

Euroopassa tartuntoja on löydetty Belgiasta, Britanniasta, Saksasta, Italiasta, Tšekistä ja mahdollisesti myös Tanskasta.

Toistaiseksi omikronmuunnosta ei ole havaittu Suomessa.

Etelä-Afrikasta on tullut Suomeen tähän mennessä yksittäisiä testattuja tulijoita, jotka ovat olleet oireettomia, Vantaan sosiaali- ja terveystoimen apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö kertoi STT:lle sunnuntaiaamuna.

Tulokset eilen testatuista saadaan vasta tänään, mutta Aronkydön mukaan oletuksena on, että tulokset ovat negatiivisia.

Euroopan komissio on suositellut EU-maille lentoliikenteen pysäyttämistä eteläisen Afrikan alueelta. Ainakin Britannia, Saksa, Ranska, Italia, Tšekki ja Hollanti ovat

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos (THL) kehotti perjantaina välttämään kaikkea matkustamista eteläisen Afrikan maihin.

Lauantaina terveysturvallisuustoimia kiristettiin Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja muilla rajanylityspaikoilla aluehallintoviraston määräyksestä.

Kaikkien eteläisestä Afrikasta Suomeen saapuvien matkustajien on osallistuttava pakolliseen terveystarkastukseen, johon kuuluu koronavirustestaus. Näihin valtioihin lukeutuu myös Malawi.

Määräys koskee kaikkia alueelta saapuvia yli 6-vuotiaita matkustajia riippumatta siitä, onko matkustajalla oireita tai onko hänet rokotettu.

Määräys koskee matkustajia, jotka ovat kahden viime viikon aikana oleskelleet maissa, joissa virusmuunnoksen on havaittu levinneen.

THL suosittelee myös, että eteläisestä Afrikasta kahden viime viikon aikana Suomeen jo tulleet hakeutuisivat koronatestiin ja heidän suositellaan välttävän sosiaalisia kontakteja negatiiviseen testitulokseen saakka. Heidän lähipiiriään kehotetaan menemään testiin lievissäkin oireissa.

THL:n koronaohjeet löytyvät täältä.

Sunnuntaina Suomessa tulevat voimaan myös uudet tiukennetut ravintoloiden aukiolorajoitukset koronavirusepidemian leviämisalueilla.

Niiden ravintoloiden, jotka eivät vaadi asiakkailtaan koronapassia, on lopetettava alkoholin anniskelu jo kello 17. Ovet on suljettava kello 18. Ravintolat voivat avautua kello 5.

Hallitus päätti asiasta perjantaina. Syynä on koronatilanteen huonontuminen Suomessa.

Rajoitukset koskevat Varsinais-Suomen, Satakunnan, Päijät-Hämeen, Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan, Pirkanmaan, Uudenmaan, Kymenlaakson, Kanta-Hämeen ja Etelä-Karjalan maakuntia sekä Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiriä.

Leviämisalueilla myös ravintoloiden istumapaikkoja rajoitetaan. Anniskeluun keskittyvissä ravintoloissa voi täyttää vain puolet asiakaspaikoista sekä sisä- että ulkotiloissa. Muissa ravintoloissa 75 prosenttia sisätilojen asiakaspaikoista voi olla käytössä.

Kaikilla sisätilojen asiakkailla tulee olla oma istumapaikka pöydän ääressä.

Ravintolat voivat vapautua rajoituksista, jos ne vaativat asiakkailtaan koronapassia.

Rajoitukset eivät koske pikaruokapaikkoja, kahviloita ja muita ravintoloita, jotka eivät tarjoile alkoholia.

Oikaisu 28.11. kello 14.35: Artikkelissa väitettiin aiemmin virheellisesti, että hallituksen päätös koskee kahdeksasta eteläisen Afrikan valtiosta saapuvia. Tosiasiassa päätös koskee seitsemää valtiota.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat