Sää jatkuu kylmänä koko maassa ja lunta sataa idässä – pääkaupunkiseudulla lumisateet ovat epävarmoja - Kotimaa | HS.fi

Sää jatkuu kylmänä koko maassa ja lunta sataa idässä – pää­kaupunki­seudulla lumi­sateet ovat epävarmoja

Tiistaina lunta tulee idässä, mutta Uusimaa on aivan sadealueen reunalla.

Koira ihmetteli yön aikana satanutta ohutta lumikerrosta aamulenkillään Espoon Suvelassa 23. marraskuuta.

28.11.2021 16:02

Viikonloppu on kulunut rapsakassa pakkassäässä koko Suomessa. Utsjoen Kevolla mitattiin sunnuntain vastaisena yönä jopa 33 astetta pakkasta.

Ensi viikollakin sää jatkuu talvisen kylmänä Etelä-Suomea myöten eikä lämpenemistä ole ennusteissa näkyvissä.

Etelässä mittari pysyttelee 5–10 astetta pakkasen puolella. Keskisessä Suomessa pakkasasteet vaihtelevat viiden ja runsaan kymmenen asteen välillä. Pohjoisessa ollaan 15–25 astetta pakkasella.

”Matalapaineeseen liittyy se, että tuulet voimistuvat myös maa-alueilla. Se tekee sen, että lämpötila tuntuu huomattavasti kylmemmältä. Se huonontaa myös osaltaan ajo­keliä, koska tuuli pöllyttää lunta”, sanoo meteorologi Eveliina Tuovinen Ilmatieteen laitokselta.

Lunta on tällä hetkellä melkein koko maassa Etelä- ja Lounais-Suomen rannikko­seutuja lukuun ottamatta. Maan keskiosissa lunta on 7–13 senttiä, sitä pohjoisempana 7–19 senttiä ja käsivarren Lapissa yli 30 senttiä.

Etelä-Suomen pakkaset ovat herättäneet monien toiveet lumisen talven tulosta myös pääkaupunkiseudulle.

Ilmatieteen laitoksen mukaan lumisateita on ensi viikolla luvassa itäiseen ja pohjoiseen Suomeen. Se, yltävätkö lumisateet Uudellemaalle ja pääkaupunkiseudulle, on vielä epä­varmaa.

Ensimmäinen pieni mahdollisuus lumisateeseen Helsingissä on olemassa maanantain vastaisena yönä ja varhain maanantaiaamuna.

Tuolloin Suomenlahden ylle muodostuu lumikuuroja. Tuovinen uskoo, että kuuroalueet pysyvät meren päällä, mutta lumisateista on pieni mahdollisuus rannikolla.

”Jos kaakon suunnalta tulee tuulta, lunta voi tulla ihan etelärannikolle. Mutta sekin voi tarkoittaa sitä, että [Helsingin] kantakaupungissa voi tulla pikkuisen lunta, mutta esimerkiksi Malmilla ei. Joitain lumihippusia voi ihan etelärannikolle tulla”, Tuovinen sanoo.

Tiistaina Suomeen nousee etelästä varsinainen lumisadealue. Lunta sataa idässä. Suurimmat lumisateet ovat ennusteissa siirtyneet Venäjän puolelle, mutta lumisateita tulee myös Itä-Suomessa. Eniten sitä sataa itärajan tuntumassa, kymmenkunta senttiä.

”Uusimaa on ihan sadealueen rajalla. Jos lunta Uudellemaalle tulee, sitä tulee itä­painotteisesti. Ei välttämättä Helsinkiin. Jos puoleen päivään mennessä ei ole lunta tullut, sitten se mahdollisuus on mennyt ohi”, Tuovinen kertoo.

Keskiviikoksi lumisateet liikkuvat maan pohjoisosaan. Torstaina pohjoisessa voi tulla vielä heikompia lumisateita.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat