Kannattaako omikronmuunnoksen maailmassa matkustaa ulkomaille? Helsinki-Vantaalla matkaan lähdettiin vielä turvallisin mielin - Kotimaa | HS.fi

Kannattaako omikron­muunnoksen maailmassa matkustaa ulkomaille? Helsinki-Vantaalla matkaan lähdettiin vielä turvallisin mielin

”Riski sille, että tilanne voi hetkellisesti pahentua jossain maassa, on olemassa”, sanoo THL:n asiantuntija.

Tapani ja Pirjo Kosonen lähtivät viikoksi odotetulle lomalle Gran Kanarialle. ”Valohoito on varmaan se pääasia”, Pirjo Kosonen sanoi.

29.11.2021 21:01

”Vähän jännittää tietenkin, päästäänkö maahan ja päästäänkö takaisin”, sanoo naantalilainen Pirjo Kosonen Helsinki-Vantaan lentokentän kakkosterminaalissa.

Kososen neljän hengen matkaporukka on varannut reissunsa Gran Canarialle jo kaksi vuotta sitten mutta siirtänyt sitä aina tilanteen mukaan. Nyt he pääsivät lähtemään, mutta koronaviruksen omikronmuunnos tuo matkaan jännitystä.

Puolison Tapani Kososen mielestä hallituksen ohjeet ehtivät hieman rohkaista matkustamaan, mutta nyt ”ruvetaankin pelottelemaan”.

”Kun valinnat on kuitenkin tehtävä muutaman kuukauden aikajänteellä. Ei voi ihan päättää, että en lähdekään”, hän sanoo.

”Tai no, voi tietysti, mutta sitten se tuntuu kukkarossa.”

Vielä aiemmin syksyllä matkailun tilanne vaikuttikin lupaavalta.

Viime viikolla uutisoitiin kuitenkin koronaviruksen omikronmuunnoksesta, joka on levinnyt ainakin eteläisessä Afrikassa. Maanantaina kerrottiin kahdesta omikronepäilystä myös Suomessa.

Muunnos on jo sulkenut joidenkin maiden rajoja. Matkailija saattaa miettiä, voiko ja kannattaako ulkomaille nyt lähteä.

Eteläisen Afrikan osalta tilanne on varsin selkeä. Ulkoministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kehottavat välttämään matkustamista Etelä-Afrikkaan, Namibiaan, Botswanaan, Zimbabween, Lesothoon, Swazimaahan (Eswatini), Mosambikiin ja Malawiin.

Lue lisää: Suomessa todettu ensimmäiset omikronepäilyt – Ainakin toinen tapaus koskee Afrikasta Suomeen saapunutta

Lue lisää: Japani estää maahan­tulon kaikilta uusilta ulkomaalaisilta matkaajilta omikron­muunnoksen takia, Australia lykkää rajojen avaamista työvoimalle

Pirjo Kosonen, Tuula Förbom (taka-alalla), Markku Lehtinen ja Tapani Kosonen lähtivät pitkään odotetulle lomalle maanantaina.

Esimerkiksi Euroopan-matkojen tilanne on vähemmän selvä. THL:n johtava asiantuntija Jari Jalava korostaa, että ensinnäkin ulkomaille matkustavien kannattaa hankkia täysi rokotussuoja.

”Riski sille, että tilanne voi hetkellisesti pahentua jossain maassa, on olemassa”, Jalava sanoo.

Hän korostaa, että vaikka yksittäisiä tapauksia on todettu monissa maissa, ei ole tiedossa, että omikron leviäisi missään Euroopan maassa. Tilanne tosin saattaa muuttua nopeastikin.

Millaisen ohjeen Jalava antaisi matkaansa harkitseville?

”Se riippuu tietenkin ihmisen tilanteesta, kuinka tärkeä matka on ja millaisia peruutusehtoja esimerkiksi on. Vaikea sanoa.”

Jalava huomauttaa, että maihin voi tulla esimerkiksi lentokieltoja tai lentojen perumisia, jotka vaikeuttavat matkustamista. Hän ottaa esimerkiksi Britannian, jonne lennot keskeytettiin Suomessa viime talvena alfavariantin vuoksi.

”Ihmiset jäivät loukkuun. Se riski siinä on olemassa.”

Lähtisikö Jalava itse ulkomaille nykytilanteessa? Viikonloppuna hän suositteli Ylen haastattelussa välttämään kaikkia lomamatkoja ja sanoi, ettei itse lähtisi matkalle.

”Minulla on täysi rokotussarja. Voisin kuvitella, että voisin tällä hetkellä vielä matkustaa esimerkiksi Pohjois-Euroopan maihin, vaikka Pohjoismaissa. Mutta miettisin jo enemmän esimerkiksi Italiaan menemistä, koska siellä on tätä muunnosta jo havaittu.”, Jalava sanoo nyt.

Haastattelun jälkeen tuli tieto, että muunnosta epäillään Suomessakin kahdella ihmisellä.

Matkatoimistojen varauksissa ja peruutuksissa uusi virusvariantti ei ainakaan vielä juuri näy.

Viikko alkoi matkatoimistoissa itse asiassa jopa hyvillä mielin, sillä Black Friday -tarjoukset houkuttelivat suomalaiset matkaostoksille.

Huoli omikronmuunnoksesta ei näkynyt viikonlopun myyntiluvuissa.

”Kyllä meillä kaikki myyntitavoitteetkin tulivat täyteen. Tarjouksia oli talven ja kevään lomiin”, kertoo viestintäpäällikkö Laura Aaltonen Tui Finlandista.

Tui oli saanut maanantaina vain yksittäisiä kyselyitä matkan muuttamisesta tai peruuttamisesta. Samaa kerrotaan Aurinkomatkoilta.

”Jonkin verran on ollut asiakkaita, jotka ovat halunneet siirtää matkaansa myöhemmälle talvelle tai kesälle”, kertoo Aurinkomatkojen viestintäpäällikkö Mari Kanerva.

Molemmat toimistot toteuttavat kaikki matkansa tällä hetkellä suunnitellusti. Kumpikaan ei juuri nyt tee matkoja Afrikkaan.

Vielä alkusyksystä matkanjärjestäjät olivat optimistisia tulevaisuuden suhteen, mutta nyt Aaltonen ja Kanerva eivät halua ennustaa mitään.

”Pandemian aikana ennustamiset eivät käy koskaan toteen”, Aaltonen sanoo.

”Täytyy näyttää itse vähän esimerkkiä”, sanoo Suomen matkailua markkinoimaan lähtenyt Ines Antti-Poika.

Helsinkiläinen Ines Antti-Poika oli maanantaina lähdössä Barcelonaan työmatkalle markkinoimaan Suomea matkailumaana. Hän on seurannut uutisia uudesta variantista tiiviisti mutta ei halunnut perua matkaa.

”Se käväisi mielessä ihan hetkisen verran, mutta käytännössä se ei ole vaihtoehto.”

Antti-Poika sanoo lähtevänsä matkaan turvallisin mielin, sillä perillä odottavat tarkat turvatoimet. Kolmipäiväiset matkailumessut ovat järjestymässä suunnitellusti.

Antti-Pojan mukaan matkailualan odotukset Suomessa olivat tähän asti aika korkealla.

”Mutta nyt joudumme taas suhtautumaan vähän realistisemmin ja pessimistisemmin. Mieluummin annetaan tilanteen ehkä rauhoittua ennen kuin toivomme matkailijoita suuressa määrin Suomeen.”

Anja ja Ari Anttila lähtevät kolmeksi viikoksi Thaimaahan. He ovat lukeneet uutisia omikronmuunnoksesta. ”Ei nyt kauhea paniikki ainakaan ole asiasta”, sanoo Anja Anttila.

Thaimaahan lähtevät Anja ja Ari Anttila Loviisasta eivät hekään pohtineet matkansa perumista.

”Se pohditutti, kun pörssikurssit putosivat”, sanoo Ari Anttila.

Anttiloiden oli tarkoitus lähteä Teneriffalle golfaamaan, mutta siellä oli enää jäljellä vain huonoja tiiausaikoja.

Olo matkan suhteen on pariskunnalla turvallinen siksikin, että Thaimaan turvatoimet ovat tiukat. Koronatesti täytyi ottaa 72 tuntia ennen lähtöä rokotettunakin, ja ensimmäinen vuorokausi kuluu karanteenihotellissa.

”Meidät viedään sinne, ja päästään vuorokauden päästä pois, jos näyte on puhdas”, Ari Anttila sanoo.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat