HS:n koronakatsaus: Koronapotilaiden määrä tehohoidossa kasvaa, perjantain jälkeen 26 uutta kuolemantapausta - Kotimaa | HS.fi

HS:n korona­katsaus: Korona­potilaiden määrä teho­hoidossa kasvaa, perjantain jälkeen 26 uutta kuoleman­tapausta

HS:n kerran viikossa julkaistava koronakatsaus kertoo rokotus-, sairaalahoito- ja tartuntatilanteen kehittymisestä viime viikkoina.

29.11.2021 12:39

Sairaalassa olevien koronapotilaiden määrä pysytteli viime viikolla suurena, mutta tasaisena. Sairaalahoitoa saavien määrä vaihteli Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilaston mukaan viime viikolla 308 ja 328 välillä.

Määrä on suuri. Aiempi huippu potilasmäärissä oli viime maaliskuussa, jolloin potilaita oli enimmillään 313.

Maanantain tietojen mukaan sairaalahoidossa oli 317 koronatautipotilasta, kun viikko sitten potilaita oli 327 ja kaksi viikkoa sitten 284.

TehohoidoSSA oli maanantain tietojen mukaan nyt 51 henkeä. Viikko sitten tehohoidossa oli 45 potilasta, kaksi viikkoa sitten 36.

Tehohoidon huippulukuihin on vielä matkaa. Huhtikuussa 2020 tehohoitoa sai enimmillään 83 potilasta.

Tiedot ilmenevät THL:n maanantain tiedoista. Tiedot päivittyvät kattavasti maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Kuolemien määrä on viime viikkoina ollut kasvussa Suomessa. Tuoreimpien kahden viikon aikana THL:n tietoon tuli 105 uutta kuolemantapausta, kun sitä edeltävien viikkojen aikana tapauksia oli 60.

Perjantain jälkeen THL:n rekisteriin on kirjattu 26 uutta kuolemantapausta.

Kolmansia rokoteannoksia on Suomessa annettu sunnuntain tietojen mukaan noin 5,3 prosentille 12 vuotta täyttäneistä.

Kaksi annosta saaneiden rokotuskattavuus 12 vuotta täyttäneistä nousi viikossa 0,7 prosenttiyksikköä ja oli THL:n mukaan sunnuntaina noin 81,7 prosenttia.

Tartuntojen ilmaantuvuus jatkoi nousuaan. Ilmaantuvuusluku on Suomessa nyt maanantaina noin 277, kun viikko sitten se oli noin 234 ja kaksi viikkoa sitten 204.

Ilmaantuvuus tarkoittaa raportoitujen tartuntojen määrää 14 päivän aikana 100 000:ta asukasta kohti.

Thl julkaisi viime viikolla ensi kertaa kaikkien saataville tarkkoja tietoja sairaalahoidoista ja kuolemista sen mukaan, onko sairastunut rokotettu vai ei.

Kun tiedot suhteuttaa rokotetun ja rokottamattoman väestön kokoon, luvuista näkyy selvästi, että rokottamattomilla oli syys–lokakuussa selkeästi suurempi kuolema- ja sairaalahoitoriski. Tämä siitäkin huolimatta, että rokotettuja kuolleita oli lukumääräisesti enemmän kuin rokottamattomia.

Lue lisää: Miten on mahdollista, että rokotetut vaikuttivat tilastoissa kuolevan rokottamattomia useammin? Grafiikat kertovat, miksi THL:n lukuihin on luonteva selitys

Syys–lokakuun aikana alle 50-vuotiaista rokotetuista koronapotilaista yksikään ei kuollut.

Uudessa tilastossa kuolintietoihin kirjataan mukaan kaikki kuolemat, jotka ovat tapahtuneet 30 päivän sisällä koronavirustartunnasta riippumatta kuolinsyystä.

Euroopassa tartuntojen määrä on jatkanut kasvuaan tasaisesti koko loka–marraskuun.

Viime viikolla myös Ruotsissa nähtiin tartuntamäärien kasvua pitkähkön tasaisen vaiheen jälkeen.

HS seuraa tiivisti myös uutta omikronvarianttia. Alla olevasta faktalaatikosta voi lukea tiivistetysti, mitä variantista tällä hetkellä tiedetään.

TÄMÄ HS:N koronakatsaus ilmestyy kerran viikossa. Jos haluaa seurata lukuja tarkemmin, HS:n päivittäin päivittyvät koronagrafiikat löytää tästä koronatilannejutusta.

Oikaisu 14.12. klo 15.40. Jutussa kirjoitettiin aiemmin virheellisesti, että tuoreimpien kahden viikon aikana THL:n tietoon tuli 119 uutta kuolemantapausta ja sitä edeltävien 2 viikon aikana 62 tapausta. Oikeat luvut ovat 105 ja 60.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat