Tampereen yliopiston yt-neuvotteluiden tulos: 107 ihmistä irtisanotaan - Kotimaa | HS.fi

Tampereen yliopiston yt-neuvotteluiden tulos: 107 ihmistä irtisanotaan

Syyskuun jälkeen 39 ihmistä on irtisanoutunut tai jäänyt eläkkeelle ja 27 otti neuvotteluissa sovitun eläkepaketin.

Tampereen yliopistosta irtisanotaan 107 ihmistä.

29.11.2021 13:30 | Päivitetty 29.11.2021 14:55

Tampereen yliopiston keskitettyjen tukipalveluiden yt-neuvottelut ovat päättyneet, ja niiden seurauksena irtisanotaan 107 ihmistä. Alkujaan tavoitteena oli 215 henkilö­työvuoden vähennys.

Neuvottelujen perusteella 81 henkilölle tarjotaan uutta tukipalvelu­tehtävää yliopistossa.

Syyskuun jälkeen 39 ihmistä on irtisanoutunut tai jäänyt eläkkeelle, ja 27 otti vastaan neuvotteluissa sovitun eläkepaketin. Taloushallinto­yhtiö Certian palvelukseen siirtyy liikkeenluovutuksella 46 henkilöä.

Neuvottelujen piirissä oli kaikkiaan 1 100 henkilöä. Muutoskeskustelut nykyisten tehtävien muuttumisesta ja päättymisestä käydään 16. joulukuuta mennessä. Yt-neuvottelujen tarkasta lopputulemasta tiedotetaan henkilöstölle sitä seuraavana päivänä.

Yt-neuvotteluja perusteltiin tarpeella saada tukipalvelujen mitoitus vastaamaan Tampereen yliopiston ja Tampereen teknillisen yliopiston fuusiossa syntyneen Tampereen yliopiston tarpeita. Fuusioituneen yliopiston toiminta käynnistyi vuoden 2019 alussa.

Yliopiston mukaan sen toiminnan tulos on ollut kolmen vuoden ajan raskaasti alijäämäinen. Henkilöstökulut ovat merkittävin kuluerä.

Henkilöstöä edustavien neuvottelijoiden mukaan yliopiston tase on vahva ja tilipäätös voitollinen.

Neuvottelijoiden mukaan työnantaja ei ole osoittanut neuvottelujen kuluessa tuotannollisia eikä taloudellisia syitä 215 henkilötyö­vuoden vähennystarpeelle.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön (Juko) pääluottamushenkilön Sinikka Torkkolan mukaan sopeuttamistarpeet olisi voitu toteuttaa hallittuna rakenteellisena uudistuksena, ilman massiivisia henkilöstövähennyksiä. Näin neuvottelijat myös esittivät.

Neuvottelujen aikana ei ole käynyt ilmi, miten irtisanottujen työt hoidetaan uudistuksen jälkeen. Neuvottelijat arvioivat, että massiiviset tukipalvelu­henkilöstöön kohdistuvat irtisanomiset heikentävät yliopiston ydintoimintoja opetusta ja tutkimusta. Siten ne tulevat heikentämään yliopiston opetus- ja kulttuuriministeriöltä saamaa rahoitusta.

Lisäksi neuvottelijat ilmaisevat huolensa jäljelle jäävien tukipalveluiden työntekijöiden kasvavasta kuormasta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat