HS näytti WWF:n suoraa lähetystä lintujen ruokintapaikalta – videolta näet yhä tiaisten, kotkan, kuukkelin ja tikkojen herkuttelua talvimaisemassa - Kotimaa | HS.fi

HS näytti WWF:n suoraa lähetystä lintujen ruokinta­paikalta – videolta näet yhä tiaisten, kotkan, kuukkelin ja tikkojen herkuttelua talvi­maisemassa

HS näytti kaksi päivää WWF:n suoraa lähetystä lintujen talviruokintapaikalta Kuusamosta.

30.11.2021 2:00 | Päivitetty 2.12.2021 9:52

Pohjoisten ja myös harvinaisempien talvilintujen elämää pääsi seuraamaan lähietäisyydeltä, kun HS näytti sivuillaan suoraa lähetystä talvilintujen ruokinta­paikalta.

Suora lähetys tuli lintujen talviruokinta­paikalta Kuusamosta. Ruoka-apaja näytti olleen etenkin talitiaisten suosiossa. Lisäksi paikalla pistäytyivät ainakin uhanalainen hömötiainen, värikäs käpytikka, harmaapäätikka, iso punapäinen palokärki, kuukkeleita, närhipari ja kotka. Videokoosteesta näet osan linnuista edelleen, esimerkiksi kotkaa pakoon lehahtavan harakan.

Kyseessä on WWF:n talvilintukamera. Kahtena edellisenä talvena WWF seurasi lintujen ruokintaa Parikkalassa, mutta nyt kamera on siirretty pohjoisemmaksi. Suoraa lähetystä voi seurata yhä WWF:n sivuilla.

Lähetyksen kautta pääsee seuraamaan pohjoisen vanhan metsän lintuja. Esimerkiksi punertava kuukkeli on tunnusomainen vanhojen metsien laji.

”Kuukkeli on esimerkki lajista, joka on joutunut vetäytymään yhä pohjoisemmaksi, kun sen elinalueet etelässä ovat vähitellen pirstoutuneet ja hävinneet. Kuukkeli on nimenomaan laajojen ja yhtenäisten vanhan metsän alueiden paikkalintu, joka ei pärjää yksipuolisessa talousmetsä­maisemassa”, kertoo WWF:n ohjelmajohtaja Petteri Tolvanen.

Hömötiainen on puolestaan taantunut viime vuosikymmeninä nopeasti.

”Hömötiainen oli muutama vuosikymmen sitten yksi runsaslukuisimmista linnuista Suomessa, ja nyt se on erittäin uhanalainen. Se on dramaattinen osoitus siitä, miten nopealla vauhdilla olemme menettäneet vanhoja metsiämme”, Tolvanen sanoo.

Lue lisää: Taivaalta saapuu pelottava viesti: Suomen eteläisimmässä kärjessä on yleisöltä suljettu paikka, jossa Suomen luonnon hälytystila näkyy ehkä selvemmin kuin missään

Kuvan lisäksi lähetyksessä on mukana myös ääni.

”Kamerassa on yllättävänkin paljon ääntä, kun linnut lehahtelevat ja sirkuttavat oksalla. Rytmiä äänimaailmaan tuovat myös tikat, jotka koputtelevat kelopuuta nokallaan ruokaa etsiessään”, kuvailee luontokuvaus­yrittäjä Olli Lamminsalo.

Lisäksi kuvassa näkyy lämpömittari.

Talvilintukamera on osa WWF:n luontolivejä, joissa on aiemmin seurattua esimerkiksi saimaannorpan ja sääksen elämää.

Lintujen ruokintapaikkaa pitää yllä Kuusamo Nature Photography, jonka kanssa yhteis­työssä WWF toteuttaa talvilintukameran. Lähetyksen teknisestä toteutuksesta vastaavat WWF, Live Eye ja Pukki Visuals.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat