Niko Ranta-aho saa uuden syytteen: Epäillään toisen Katiska-huumevyyhdin syytetyn uhkaamisesta - Kotimaa | HS.fi

Niko Ranta-aho saa uuden syytteen: Epäillään toisen Katiska-huume­vyyhdin syytetyn uhkaamisesta

Syyte on nostettu marraskuun lopussa.

Liikemies Niko Ranta-ahoa vastaan on nostettu uusi rikossyyte.

1.12.2021 13:45

Katiska-huumevyyhdin toisena päätekijänä tuomittua Niko Ranta-ahoa ja kahta muuta henkilöä vastaan on nostettu uusi syyte oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta.

Syyte on jätetty Helsingin käräjäoikeuteen viime viikolla. Syyttäjät vaativat samasta rikoksesta rangaistusta Ranta-ahon lisäksi hänen oikeusavustajanaan toimineelle naiselle sekä hänen lähisukulaiselleen.

Uhkaamisen epäillään kohdistuneen mieheen, joka oli Ranta-ahon tapaan syytettynä Katiska-huumevyyhdissä. Hänet tuomittiin muun muassa törkeistä huumausaine- ja dopingrikoksista useiksi vuosiksi vankeuteen.

Oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta voidaan tuomita sakkoja tai enintään kolme vuotta vankeutta.

Lue lisää: Oikeus antoi tuomionsa Katiska-huumevyyhdistä: Niko Ranta-aholle ja Janne Tranbergille yli 10 vuotta vankeutta.

Syyttäjä Kati Lindholm kieltäytyy kertomasta tarkemmin ennen tulevaa oikeudenkäyntiä, mitä Ranta-ahon, tämän lähisukulaisen ja oikeusavustajan epäillään tehneen.

Jotain rikosepäilyjen sisällöstä saattaa kuitenkin voida päätellä syyttäjien tuoreista päätöksistä olla nostamatta syytteitä samaa kolmikkoa vastaan kahdessa muussa tapauksessa.

Myös näissä tapauksissa heidän epäiltiin syyllistyneen oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamiseen.

Molemmissa rauenneissa rikosepäilyissä oli kyse siitä, että Ranta-ahon epäiltiin tutkintavankeutensa aikana vuosina 2019–2020 yrittäneen vaikuttaa Katiska-huumejutun yhteydessä eräisiin muihin syytettyihin, jotta he kertoisivat asioista Ranta-aholle edullisella tavalla.

Ranta-aholle oli tuolloin määrätty yhteydenpitorajoituksia. Niiden mukaan hän sai olla valvomatta yhteydessä vain oikeudenkäyntiavustajiinsa.

Lue lisää: Katiska-huume­vyyhdin syytetyt koordinoivat puolustustaan selleistä kuskattujen paperi­lappujen avulla – oikeus­avustajaa epäillään viestien kuljettamisesta.

Ranta-aho myönsi kuulusteluissa lähettäneensä oikeusavustajansa välityksellä viestejä lähisukulaiselleen, johon hän ei olisi saanut olla yhteydessä ilman valvontaa. Tarkoituksena oli, että lähisukulainen olisi välittänyt viestit suoraan tai välikäden kautta muille syytetyille.

Syyttäjät päättivät näissä kahdessa tapauksessa olla nostamatta syytteitä näytön puuttumisen vuoksi. Esitutkinnassa ei löytynyt näyttöä, että lähisukulainen olisi välittänyt viestejä eteenpäin ja ne olisivat siten päätyneet muiden syytettyjen tietoon.

Näyttöä ei ole siitäkään, että viestien sisältö olisi ylipäätään täyttänyt oikeudenkäytössä uhkaamisen tunnusmerkistön.

Oikeusavustajaa epäiltiin myös salassapitorikoksesta, koska hänen epäiltiin välittäneen Ranta-ahon kuulusteluista tietoja tämän lähisukulaiselle. Syyttäjät jättivät kuitenkin syytteen nostamatta teon vähäisyyden perusteella.

Kahden muunkin oikeusavustajan on aiemmin epäilty avustaneen syytettyjä Katiska-huumevyyhdin yhteydessä laittomin keinoin, mutta heidän rikosepäilynsä eivät johtaneet syytteisiin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat