THL: Suomen aiemmat omikronepäilyt olivatkin muuta viruskantaa, kolmea uutta epäilyä tutkitaan - Kotimaa | HS.fi

THL: Suomen aiemmat omikron­epäilyt olivatkin muuta virus­kantaa, kolmea uutta epäilyä tutkitaan

Suomessa on havaittu kolme uutta omikronepäilyä, jotka myös sekvensoidaan variantin selvittämiseksi. Tulokset varmistuvat lähipäivinä.

Suomessa ei ole toistaiseksi havaittu koronaviruksen omikronmuunnosta. Matkustajia Helsinki-Vantaan lentoasemalla 28. marraskuuta.

1.12.2021 11:30 | Päivitetty 1.12.2021 12:24

Suomessa ei ole toistaiseksi havaittu koronaviruksen uutta omikronmuunnosta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

THL kertoi maanantaina tutkivansa kahta koronatapausta, joita epäiltiin omikronmuunnokseksi. Toinen tutkituista näytteistä osoittautui koronaviruksen deltamuunnokseksi. Toinen näyte tutkitaan vielä uudestaan, koska näytteen virusmäärä oli alhainen.

Lisäksi Suomessa on havaittu kolme uutta omikron­epäilyä, jotka myös sekvensoidaan variantin selvittämiseksi. Tulokset varmistuvat lähipäivinä.

THL:n mukaan on todennäköistä, että epäiltyjä tapauksia todetaan edelleen lisää. Kansallisessa koronavarianttien otospohjaisessa seurannassa ei kuitenkaan ole vielä havaittu omikronia.

Omikronvirus­muunnoksen leviämistä voi torjua kuten muitakin koronamuunnoksia eli ottamalla koronarokotteen sekä huolehtimalla käsi- ja maskihygieniasta ja turvaväleistä, THL muistuttaa.

Muun muassa Etelä-Afrikassa havaitun uuden omikronmuunnoksen leviäminen on aiheuttanut maailmalla huolta. Kymmenet maat ovat asettaneet matkustusrajoituksia eteläisen Afrikan maihin sen jälkeen, kun Etelä-Afrikka ilmoitti uudesta variantista viime viikolla.

Tällä hetkellä maailmanlaajuisesti vallitseva virusmuunnos on deltavariantti.

Vielä ei tiedetä, kuinka vaarallinen uusi omikronmuunnos on. Virusmuunnosten syntyminen on hyvin tavallista ja kuuluu virusten normaaliin kiertoon, THL muistuttaa.

”Variantit voivat levitä ja syrjäyttää aiempia virusmuotoja tai jäädä muiden muunnosten jalkoihin, mikä on nähty koronapandemiankin aikana jo useaan otteeseen”, THL kertoo tiedotteessa.

Maailman terveysjärjestö WHO jaottelee koronamuunnokset kolmeen luokkaan: huolestuttaviin, tehostetun seurannan alaisiin sekä seurattaviin. Perjantaina WHO nimesi omikronin kreikkalaisen aakkosen mukaan ja luokitteli sen huolta herättäväksi variantiksi.

Omikronia edeltävä huolta herättävä variantti oli delta. Se sai luokittelunsa toukokuussa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat