Osassa Suomea tuijotetaan edelleen synkkää asvalttia – Huippututkija kertoo nyt mekanismista, jolla lumen tuoma valo muokkaa mieltämme - Kotimaa | HS.fi

Osassa Suomea tuijotetaan edelleen synkkää asvalttia – Huippututkija kertoo nyt mekanismista, jolla lumen tuoma valo muokkaa mieltämme

Ensi viikolla lunta saattaa tulla enemmän myös pääkaupunkiseudulle.

Talvimaisema Ylä-Savosta Vieremältä tänään keskiviikkona. Aurinko on matalalla iltapäivällä kahden aikaan Vieremän Salahminjärven takana.

1.12.2021 16:20 | Päivitetty 1.12.2021 16:28

Lumi on kuorruttanut maiseman melkein koko maassa ja monelle se on tuonut piristystä synkkään korona-aikaan.

”Uudella lumella on selkeä fysiologinen vaikutus”, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimusprofessori Timo Partonen.

Koska lumi lisää valoisuutta ulkona, se nostaa Partosen mukaan ihmisten vireystasoa.

Virkistävä vaikutus kestää pari päivää.

”Lumi menettää valoa heijastavan ominaisuutensa melko pian. Jos lumi on pitempään maassa, se vanhenee ja menettää tätä ominaisuuttaan. Pari päivää saattaa tuntua valoisammalta, mutta sitten lunta pitäisi sataa taas lisää, jotta vaikutus säilyisi”, Partonen kuvaa.

Lumentuloon liittyvät myös täyttymyksen ja pettymyksen tunteet.

”Tietysti ihmiset ovat yksilöitä, mutta valtaosa suomalaisista varmaan ajattelee, että talveen kuuluu lumi. Jos lunta ei ole, se on pettymys”, sanoo Partonen.

Moni suomalainen odottaa myös harrastuksia, joita lumi mahdollistaa. Korona-aikana niitä on saatettu kaivata erityisen paljon.

”Kaikki mieltä piristävä ja korona-arkea katkaiseva, oli se sitten mitä tahansa, tuo tietysti vaihtelua”, Partonen sanoo.

Lunta on nyt lähes koko maassa – eniten Kittilässä Lapissa, jossa lumen paksuudeksi mitattiin keskiviikkona 58 senttiä.

Kokonaan lumetonta on paikoitellen eri puolilla Etelä- ja Lounais-Suomea. Esimerkiksi Kaarinassa Turun seudulla tai Hangossa ei ole lunta lainkaan. Nollalukemia mitataan myös Helsingin Kaisaniemessä.

Talvimaisema Ylä-Savosta Vieremältä. Vieremäläinen Seppo Ronkainen kotirannassaan Marttisenjärvellä tänään keskiviikkona.

Forecan meteorologi Joanna Rinne kertoo, että lumikartalla korostuu näin alkutalvesta iso ero Itä- ja Länsi-Suomen välillä.

”Pohjanlahti pitää länsipuolta vähälumisempana, kun taas esimerkiksi Kainuuseen satoi äsken 30 senttiä lunta vuorokauden aikana”, Rinne toteaa.

Etäisyys merestä näkyy lukemissa. Oulussa lunta on 14 senttiä, Kuopiossa 34.

Pääkaupunkiseudulla lunta on tässä vaiheessa hyvin vähän. Helsinki-Vantaalla yhden sentin verran ja Espoossa neljä senttiä.

”Joulukuun alun kunniaksi saatiin vähän lunta. Kaikki näyttää valkoiselta, mutta kerros on hyvin ohut”, kuvaa Rinne.

Vähän enemmän lunta löytääkseen pitää pääkaupunkiseudulta mennä Heinolaan, jossa kertymää on kymmenen senttiä. Jos hurauttaa Mikkeliin, siellä lunta on jo 26 senttiä.

Loppuviikosta lunta ei sada Etelä- ja Keski-Suomeen enää lisää. Pohjoisempana sitä voi tulla jonkin verran, kunnes sää poutaantuu viikonlopuksi koko maassa.

”Perjantaina ja viikonlopun aikana Suomenlahdelle tosin muodostuu lumikuuroja, joista osa voi ulottua etelärannikolle tai sitten ei. Ne voivat jäädä myös kokonaan ulkopuolelle”, sanoo Rinne.

Kun sää poutaantuu, se kylmenee Rinteen mukaan ”ihan reilusti”. Kylmimmät lukemat pohjoisessa voivat olla yli 30 pakkasasteen lukemia.

”Koko Pohjois-Suomeen luvataan 25-30 astetta pakkasta, joten käytännössä yksittäislukemat voivat olla monta astetta kylmempiä”, Rinne kuvaa.

Etelä- ja Keski-Suomessa pakkasta on päivällä 11-12 astetta - sunnuntaina ehkä sitäkin kylmempää.

Uuden lumen tuomaa mielenvirkistystä saattaa olla luvassa jälleen ensi viikolla.

Isompia lumisadealueita voi olla tulossa alkuviikon jälkeen ja uutta lunta saattaa sataa 5–10 senttiä koko maassa. Talvisena sää pysyy ennusteen mukaan ainakin seuraavat kymmenen vuorokautta.

Mielen hyvinvoinnin kannalta Partonen suosittelee ulkoilua uuden lumen aikaan.

”Tai jos ei syystä tai toisesta pääse ulos, sisälläkin voi hakeutua isojen ikkunoiden ääreen”, Partonen sanoo.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat