Poliisi töpeksi lähes 20 vuoden takaisen Turun ryöstöyrityksen tutkinnassa – Syyttäjä ei löytänyt näyttöä virkarikoksista - Kotimaa | HS.fi

Poliisi töpeksi lähes 20 vuoden takaisen Turun ryöstö­yrityksen tutkinnassa – Syyttäjä ei löytänyt näyttöä virkarikoksista

Vuonna 2002 konetuliasein varustautuneet ryöstäjät yrittivät tunkeutua Prisman pihalla arvokuljetusautoon, mutta joutuivat pakenemaan ilman saalista.

Arvokuljetusauto yritettiin ryöstää Turussa 5. elokuuta 2002.

1.12.2021 15:50

Syyttäjän tekemä esiselvitys poliisin mahdollisista laiminlyönneistä 19 vuoden takaisen Turun arvokuljetusryöstön yrityksen tutkinnassa on valmistunut. Esiselvitys ei johda kenenkään poliisin osalta varsinaiseen rikostutkintaan.

Selvitys koski sitä, tapahtuiko rikoksen tutkinnassa aikanaan sellaisia laiminlyöntejä, joiden perusteella jonkun poliisin olisi syytä epäillä syyllistyneen virkarikokseen.

Lue lisää:

Torpedoiko Helsingin huume­poliisi Turun arvo­kuljetus­ryöstön yrityksen tutkintaa? Syyttäjä on pyytänyt selvitystä mahdollisista poliisi­rikoksista
.

Vuoden 2002 ryöstöyritys oli poikkeuksellisen julkea, koska se tapahtui keskellä kirkasta päivää ihmisten keskellä.

Konetuliasein varustautuneet ryöstäjät yrittivät tunkeutua Prisman pihalla arvokuljetusautoon, mutta joutuivat pakenemaan paikalta ilman saalista. Arvokuljetusautossa oli tapahtumahetkellä yli 400 000 euroa.

Tutkinnassa ei tullut ryöstöyrityksen jälkeen läpimurtoa siitä huolimatta, että poliisi löysi hylätyn pakoauton lähistöltä näppylähanskat, joiden sisäpinnoilla oli yhden epäillyn dna:ta.

Lisäksi alkuperäistä esitutkintamateriaalia oli todistajalausunnon mukaan kadonnut.

Poliisi otti vasta syksyllä 2019 kiinni miehen epäiltynä vuosien takaisesta arvokuljetusryöstön yrityksestä. Poliisi oli alkanut penkoa juttua uudestaan, jotta rikos ei pääsisi vanhentumaan selvittämättömänä.

Kiinni otettu mies oli sama, jonka dna:ta oli löytynyt hanskoista. Mies vapautui syytteestä käräjillä, mutta tapauksen käsittely jatkuu hovioikeudessa.

Syyttäjä Petri Vaaja pyysi viime vuonna valtakunnansyyttäjän toimiston poliisirikosyksiköltä toimenpiteitä vanhan poliisitutkinnan takia.

Esiselvityksen perusteella jutun alkuperäisessä tutkinnassa mahdollisesti tapahtuneet laiminlyönnit eivät ole johtuneet siitä, että rikoksentekijöitä olisi pyritty suojelemaan.

Kenenkään poliisin ei ole esiselvityksen mukaan syytä epäillä syyllistyneen törkeään virka-aseman väärinkäyttämiseen. Mahdollisten lievempien virkarikosten syyteoikeudet ovat vanhentuneet vuonna 2017.

Esiselvityksen aikana kuulusteltiin useita poliisimiehiä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat