Ihmisten asenteissa maahanmuuttajiin on selkeitä eroja Turun eri alueiden välillä, kertoo tuore tutkimus - Kotimaa | HS.fi

Ihmisten asenteissa maahan­muuttajiin on selkeitä eroja Turun eri alueiden välillä, kertoo tuore tutkimus

Turkulaisten maahanmuutto­asenteet ovat tutkimuksen mukaan keskimäärin lievän varautuneita.

Nuorten ja korkeammin koulutettujen alueilla suhtautuminen maahanmuuttoon oli tutkimuksen mukaan sallivampaa. Turun keskustaa syyskuussa 2021.

2.12.2021 13:45

Ihmisten asenteet maahanmuuttajiin vaihtelevat selvästi Turun asuinalueiden välillä, selviää tuoreesta Turun yliopiston väitöstutkimuksesta. Suoraa yhteyttä ei kuitenkaan voida muodostaa maahanmuuttajien suhteellisen määrän ja ihmisten asenteiden välille.

”Monissa lähiöissä, joissa maahanmuuttajien osuus väestöstä on verrattain suuri, asenteet maahanmuuttajia kohtaan ovat yleisemmin kielteisempiä kuin myönteisiä”, sanoo väitöskirjan kirjoittanut valtiotieteiden maisteri Mikko Leino tiedotteessa.

”Toisaalta osa maahanmuuttoon kaikkein kielteisimmin suhtautuvista Turun alueista ovat etnisesti hyvin yksipuolisia. Toisin sanoen niissä asuu lähes pelkästään kantaväestöön kuuluvia.”

Tutkimuksen mukaan monet alueista, joiden asukkaat suhtautuvat maahanmuuttoon positiivisesti, sijaitsevat kaupungin keskustassa melko lähellä toisiaan.

”Ylipäätään Turun ruutukaava-alue ja saaret erottuvat melko myönteisesti maahanmuuttajiin suhtautuvina alueina”, Leino sanoo tiedotteessa.

Asenteet ovat negatiivisempia kauempana keskusta sijaitsevissa lähiöissä ja kaupungin pohjoisosan haja-asutusalueilla.

Leinon mukaan asenteet ovat vähemmän sallivia alueilla, joissa asuu enemmän vanhempia ikäluokkia tai matalasti koulutettuja. Nuorten ja korkeammin koulutettujen alueilla suhtautuminen oli sallivampaa.

Keskimäärin turkulaisten maahanmuuttoasenteet ovat tutkimuksen mukaan lievän varautuneita.

Leino lisäksi havaitsi, että alueen muiden asukkaiden mielipiteillä on merkitystä, kun ihminen muodostaa omaa mielipidettään. Vaikutus oli suurinta nuorilla.

”Asuinalueiden sisäinen asenteiden samankaltaistuminen sekä lujittuminen merkitsevät sitä, että asuinalueilla on potentiaalia muodostaa eräänlaisia ’kuplia’. Niissä yhteiset kokemukset, näkemykset ja mielipiteet edelleen ruokkivat ja vahvistavat samankaltaista maailmankuvaa sekä asenteita.”

Sen sijaan maahanmuuttokeskustelussa näkyivät median ja poliitikkojen vaikutukset. Paikalliset aiheet eivät ole siinä keskeisiä, vaan turkulaiset keskustelivat esimerkiksi työperäisestä maahanmuutosta, pakolaisuudesta ja kotoutumisesta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat