Suomi ostaa pian kymmenellä miljardilla eurolla hävittäjiä – Ehdokkaiden joukossa on kone, jonka Euroopan maat ovat päätyneet valitsemaan yksi toisensa jälkeen - Kotimaa | HS.fi

Suomi ostaa pian kymmenellä miljardilla eurolla hävittäjiä – Ehdokkaiden joukossa on kone, jonka Euroopan maat ovat päätyneet valitsemaan yksi toisensa jälkeen

Puolustusministeriön mukaan muiden maiden ratkaisut eivät vaikuta Suomen valintaan.

Kaksi F-35-konetta Pirkkalassa helmikuussa 2020, jolloin HX-hanke esitteli medialle kunkin tarjolla olevan konemallin.

5.12.2021 20:08

Hävittäjähankkeen loppuratkaisu häämöttää. Tarkkaa päivämäärää julkisuudessa ei tiedetä, mutta se tiedetään, että hallituksen on määrä päättää asia joulukuussa.

Puolustusvoimat ja Ilmavoimat ovat onnistuneet pitämään yllä vaikutelman täydellisestä tasapuolisuudesta koko hankkeen ajan eivätkä ole hiiskunutkaan julki sitä, mikä viidestä tarjolla olevasta koneesta ehkä olisi niiden suosikki.

Lopputulos voi siis olla yllätyskin.

Mutta jos katsotaan, mitä muut maat ovat tehneet vastaavassa valintatilanteessa, ei ennakkosuosikista ole epäilystäkään.

Se on Lockheed Martinin F-35, joka on myös joukon ainoa viidennen sukupolven häivehävittäjä, ja siten sillä voi olettaa olevan eniten käyttövuosikymmeniä edessään. Muut edustavat neljättä tai päivitettyä neljättä sukupolvea.

F-35:n suuntaan osoitti myös Iltalehti sunnuntai-iltana, kun se kertoi lähteisiinsä nojaten, että Puolustusvoimat esittäisi F-35:tä Suomen hävittäjävalinnaksi. Iltalehden mukaan Puolustusvoimat perustelisi esitystään muun muassa suorituskyvyllä ja F-35:n tiedossa olevalla pitkällä elinkaarella.

Puolustusministeriön strategisten hankkeiden ohjelmajohtaja Lauri Puranen kommentoi Iltalehden tietoja sunnuntai-iltana HS:lle lyhyesti näin:

”Emmehän me tällaisia huhuja lähde mitenkään kommentoimaan”, Puranen viestitti.

Tuoreimpana maana F-35:n valitsi kesäkuussa Sveitsi. Se on aikeissa ostaa niitä 36 kappaletta. Tosin ratkaisu ei ole lopullinen, koko hankinta voi päätyä vielä kansanäänestykseen.

Sitä ennen samaan malliin on päätynyt seitsemän muuta Euroopan maata: Britannia ja Italia mutta pienemmistä eurooppalaisista maista myös Alankomaat, Belgia, Tanska, Norja ja Puola. Esimerkiksi Norjassa konemalli on jo operatiivisessa käytössä.

Mallista on siis tullut valinta sellaisille pienemmille eurooppalaisille valtioille, joilla ei ole omaa hävittäjäteollisuutta tukenaan, kuten on esimerkiksi Saksassa, Ranskassa, Britanniassa ja Ruotsissa.

Suomen kaavailema konemäärä eli 64 olisi tästä joukosta Britannian ja Italian hankintojen jälkeen kolmanneksi isoin. Sen verran suunnilleen Lockheed Martin tarjoaakin Suomen kymmentä miljardia vastaan.

Muita tarjokkaita ovat yhdysvaltalaisen Boeingin F/A-18 Super Hornet, ranskalaisen Dassaultin Rafale, monikansallinen Eurofighter Typhoon ja ruotsalaisen Saabin Gripen E.

Jonkin verran tiedetään, mitä kauppaan kussakin tapauksessa kuuluisi, mutta ei paljon. Osa näistä on nimennyt mukaan tulevat tarjousohjuksensa tarkkaankin, osa ei ole.

Tarjokkaista erottuvat varsinkin Saab, joka tarjoaa kauppaan mukaan kaksi Globaleye-tutkavalvontakonetta sekä Boeing, joka tarjoaa viidenkymmenen Super Hornetin lisäksi neljätoista elektroniseen sodankäyntiin varusteltua Growler-versiota.

Miten paljon Suomi katsoo suunnilleen vertaistensa eurooppalaismaiden suuntaan? Ilmeisesti ei paljon, vaikka intressit ovat paljolti yhteiset.

”Me emme ota mitään kantaa muiden maiden päätöksiin vaan keskitymme löytämään Suomelle parhaan ratkaisun”, toteaa puolustusministeriön hankejohtaja Puranen.

Hän myöntää, että tietysti muiden maiden hankkeita seurataan, mutta julkisista lähteistä.

”Muiden maiden valinta ei vaikuta mitenkään meidän valintaan. Meidän valintamme perustuu täysin meidän omaan tarpeeseemme, toimintaympäristömme vaatimuksiin ja valtiojohdon meille hankkeen aikana antamaan ohjaukseen”, Puranen kertoo.

”Sveitsin kanssa olemme vaihtaneet tietoa prosessistamme ja aikatauluistamme, mutta mitään luottamuksellista tiedonvaihtoa emme ole tehneet.”

SamaA pohdintaa teki aiemmin syksyllä myös ilmailualan erikoislehti Siivet, joka vertaili hankkeen ehdokkaat paperilla.

Lopputulos oli, että F-35A selviytyi voittajaksi, kun lehti vertaili kolmeatoista ominaisuutta. Niitä olivat muun muassa nopeus, aseet, elektronisen sodankäynnin kyky, häiveominaisuudet, kustannukset ja tulevaisuuspotentiaali.

Lehti katsoo, että mukana kilpailussa on pelkästään erinomaisia vaihtoehtoja.

”Konetyyppien väliset erot ovat kuitenkin monelta osin vähäisiä ja joiltakin osin jopa olemattoman pieniä. Jokainen HX-ehdokas voitti vähintään yhden ominaisuuden vertailussa”, lehti toteaa.

”On kuitenkin hyvä muistaa, että vain Puolustusvoimat pystyy arvioimaan järjestelmien todellisen sotilaallisen suorituskyvyn ja soveltuvuuden Suomen kokonaispuolustusjärjestelmään”, kertoi vertailun tekijä, toimittaja ja tietokirjailija Pentti Perttula.

Hän myös muistutti, että Siivet-lehti tai mikään HX-hankkeen ulkopuolinen taho ei sellaiseen vertailuun pysty.

”Oikeaan osumisen todennäköisyys on 20 prosenttia, joka on kuitenkin paljon parempi kuin esimerkiksi lottovoitossa.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat