Tutkijat löysivät tietoa veritulppien syystä Astra Zenecan koronarokotteen saaneilla - Kotimaa | HS.fi

Tutkijat löysivät tietoa veri­tulppien syystä Astra Zenecan korona­rokotteen saaneilla

Rokotteen adenovirustekniikkaan liittyy mekanismi, joka on todennäköisesti vaikuttanut verisuonitukosten syntyyn.

Suomessa rajoitettiin Astra Zenecan koronarokotteen käyttöä kevättalvella 2021.

3.12.2021 15:31

Tutkijat uskovat löytäneensä tekijän, joka aiheutti harvinaisia verisuonen tukkeumia Astra Zenecan korona­virus­rokotteen antamisen jälkeen, kertoi Britannian yleisradioyhtiö BBC torstaina.

Tutkimusryhmät Britanniassa ja Yhdysvalloissa ovat pystyneet osoittamaan yhteyden yhden veren proteiinin ja rokotteen keskeisen aineen välillä. Tämä yhteys sysää liikkeelle ihmisen puolustus­järjestelmän ketjureaktion, joka voi aiheuttaa harvinaisissa tapauksissa veri­suoni­tukoksia.

Jo viime keväänä arvioitiin, että Astra Zenecan rokotteessa käytetty adeno­virus­tekniikka saattaa olla verisuoni­tukosten synnyn taustalla. Tuolloin eri tutkimusryhmät alkoivat kiireesti selvittää syitä tukosten syntyyn. Tässä tutkimuksessa oli mukana myös Astra Zenecan omia tutkijoita.

Toinen vihje, mitä tutkijat lähtivät selvittämään, oli se, että verisuoni­tukoksia saaneilla oli veressään erikoisia vasta-aineita.

Science Advances -lehdessä julkaistussa tutkimuksesta käy ilmi, että adenoviruksen pinta vetää magneetin lailla puoleensa tiettyä veren proteiinia.

”Olemme siis saaneet selville tapahtumaketjun alun, mutta sen jälkeen täytyy vielä tapahtua monta asiaa”, sanoi professori Alan Parker Cardiffin yliopistosta.

Verisuonitukoksen synnyssä Astra Zenecan rokotteen saaneilla jää vielä monia asioita tutkittavaksi, esimerkiksi se, miksi jotkut ihmiset saavat tukoksen helpommin kuin toiset.

Suomessa rajoitettiin Astra Zenecan rokotteen käyttöä kevättalvella 2021.

Astra Zenecan rokotteen on arvioitu estäneen runsaan miljoonan ihmisen covid-tartunnat.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat