Tampereen keskustassa levisi myrkyllistä savua maanalaisesta tulipalosta - Kotimaa | HS.fi

Tampereen keskustassa levisi myrkyllistä savua maanalaisesta tulipalosta

Ihmisiä kehotettiin torstai-iltana välttämään alueella liikkumista. Tulipalo sai tiettävästi alkunsa viemärisukan kovettamisesta.

2.12.2021 19:35 | Päivitetty 3.12.2021 5:40

Tampereen keskustassa syttyi puoli seitsemän aikaan torstai-iltana suuri tulipalo maan alla. Palo syttyi Rautatienkadun ja Verkatehtaankadun risteyksessä.

Paikalla on tehty viemärisaneerausta, ja palo syttyi viemärityömaan alla.

Pelastuslaitokselta kerrottiin puoli kymmenen jälkeen illalla, ettei leviämisvaaraa enää ollut ja että palo oli saatu hallintaan. Pelastuslaitos tiedotti puolenyön jälkeen torstain ja perjantain välisenä yönä, että pelastustoiminta Verkatehtaankadun viemäripalossa on päättynyt.

Viemärityömaan tuotantopäällikkö Petteri Eerola kertoi torstaina, että palo syttyi, kun työmaalla kovetettiin viemärisukkaa uv-valolla.

Eerolan mukaan toistaiseksi ei ole tietoa siitä, sytyttikö palon uv-valosta lähtenyt kipinä vai valo itsessään. Palon syttymissyytä selvitetään.

Palon alkaessa viemärityötä tehneet henkilöt eivät olleet viemäriputkessa, eikä kukaan loukkaantunut tilanteessa.

Eerola kertoi kymmenen aikaan illalla, ettei tuhojen laajuutta ole vielä päästy tutkimaan. Eerola kuitenkin sanoo, että palossa tuhoutui ainoastaan saneerausmateriaalia.

Pelastuslaitoksen puolenyön jälkeisen tiedotteen mukaan viemärijärjestelmä kärsi pahoja vahinkoja palosta, ja viereiset rakennukset merkittäviä vahinkoja savun vuoksi.

Video kuvattu Sorin aukion suunnasta:

Aamulehti sai vinkkejä, joiden mukaan paloon liittyen olisi tapahtunut myös räjähdys. Pirkanmaan pelastuslaitoksen päivystävän palomestarin Mika Kupiaisen mukaan pelastuslaitoksella ei ollut tietoa asiasta.

Eerola kuitenkin kertoi, että pamaus on voinut olla mahdollinen palon alkuvaiheessa, jolloin viemäritulppa oli mahdollisesti lentänyt paikoiltaan kuumuuden tai palon voimasta.

Pelastuslaitoksen mukaan viemäriverkostossa paloi lasikuitu sekä eristeet, joista aiheutui erittäin myrkyllistä savua. Kupiainen sanoi, että kyseessä oli haastava sammutustyö, jota tehtiin ahtaassa viemäriputkessa täysin pimeässä.

Ihmisiä kehotettiin välttämään alueella liikkumista. Vaaratiedotteen mukaan alueen ihmisten tuli pysyä sisätiloissa ja odottaa tiedotetta vaaratilanteen päättymisestä.

Vaara ohi -tilanneilmoitus annettiinkin iltayhdeksän jälkeen.

Pirkanmaan pelastuslaitos julkaisi myöhään illalla tiedotteen, jossa kiitettiin sekä sammutustöihin osallistunutta henkilöstöä ripeästä toiminnasta että kansalaisia ”valppaudesta tiedonjakamisessa sosiaalisessa mediassa”.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat