Suomessa varmistuneet kaksi omikrontartuntaa ovat samasta viiden hengen seurueesta - Kotimaa | HS.fi

Suomessa varmistuneet kaksi omikron­tartuntaa ovat samasta viiden hengen seurueesta

Seurueen kolme muuta on testattu, ja mahdolliset omikronin aiheuttamat tartunnat selviävät viimeistään ensi viikolla.

Varsinais-Suomessa varmistui Suomen toinen omikrontartunta perjantaina. Suomen ensimmäinen omikronmuunnoksen aiheuttama tartunta varmistui Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella.

3.12.2021 10:03 | Päivitetty 3.12.2021 13:01

Suomessa todetut omikronmuunnoksen aiheuttamat koronavirustartunnat ovat samasta viiden ihmisen seurueesta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra STT:lle.

Suomessa on tähän mennessä varmistettu kaksi omikrontapausta. Ruotsista tulleen seurueen kolme muuta ihmistä on testattu, ja mahdolliset omikronin aiheuttamat koronatartunnat selviävät myöhemmin tänään tai viimeistään ensi viikolla, Savolainen-Kopra kertoo.

Varsinais-Suomessa todettiin Suomen toinen omikrontartunta, sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala kertoi aiemmin perjantaina STT:lle.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoi puolestaan eilen Suomen ensimmäisestä varmistetusta omikrontapauksesta. Helsingin- ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) mukaan tartunnan saanut on helsinkiläinen.

Molempien varmistettujen omikrontartunnan saaneiden oireet ovat lieviä, eivätkä he ole tarvinneet sairaalahoitoa. Kaikki altistuneet ihmiset on tavoitettu, testattu sekä asetettu karanteeniin.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri kertoi eilen, että sen alueella epäillään kahta todennäköistä omikrontapausta, jotka ovat peräisin Ruotsista. Rintalan mukaan toisesta epäilystä saataneen varmuus tänään.

Seurueen ihmisillä on ollut kontakteja Suomeen paluun jälkeen omilla asuinalueillaan. THL on kertonut, että paikalliset terveysviranomaiset kartoittavat altistuneita ja tekevät torjuntatoimia Varsinais-Suomen, Helsingin ja Uudenmaan sekä Pohjois-Savon sairaanhoitopiirien alueilla. Savolainen-Kopralla ei ole tietoa ulkopuolisten kontaktien määrästä.

Rintala kertoo, että Varsinais-Suomen omikrontartunnalle sekä -epäilylle on altistuneita ihmisiä, joilla on myös todettu koronatartunta. Kyseessä on muutamia yksittäisiä tartuntoja.

Rintalan mukaan on todennäköistä, että nämäkin ovat omikronin aiheuttamia, mutta niiden varmistumiseen menee vielä muutamia päiviä. Nyt varmistetulla omikrontartunnan saaneella on ainakin yksi altistunut kontakti, jolla on todettu koronatartunta.

Viiden hengen seurue matkusti Ruotsista Suomeen lentokoneella. THL:n tiedossa ei ole, että matkan aikana olisi syntynyt altistumisia ulkopuolisille. Paikalliset terveysviranomaiset tekevät tartunnanjäljityksen ja arvioivat altistumisen.

”Me olemme ilmoittaneet normaalin tavan mukaisesti näistä kansainvälisesti, ja tartunnanjäljitykset on tehty sitä kautta. Siihen liittyy se, miten he ovat istuneet siellä (lennolla) ja siihen on tietyt kriteerit, ketkä lennon aikana lasketaan altistuneiksi. Meidän tietojen mukaan lennolla ei ole arvioitu olevan altistuneita”, Savolainen-Kopra kertoo.

Omikronepäilyjä on tullut Suomessa myös muista lähteistä, Savolainen-Kopra kertoo. Epäilyksi lasketaan tietynlainen SGTF-PCR-koronatestitulos, ja virustyyppi varmistetaan sekvenssoinnilla. Tämän lisäksi epäilyiksi lasketaan riskimaiksi luokitelluista eteläisen Afrikan maista Suomeen palanneet, vaikkei SGTF-PCR-tulosta heillä ole.

Savolainen-Kopran mukaan rajatestauksen kautta on tullut tietoon yksittäisiä omikronepäilyjä. Yksikään näistä ei ole varmistunut omikronin aiheuttamaksi koronatartunnaksi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat