Rokottamattomien rajoittaminen on THL:n mallinnusten mukaan kaikkien rajoittamista tehokkaampi keino vähentää sairaaloiden kuormitusta - Kotimaa | HS.fi

Rokottamattomien rajoittaminen on THL:n mallinnusten mukaan kaikkien rajoittamista tehokkaampi keino vähentää sairaaloiden kuormitusta

Rajoitukset olisivat nykyisellä rokotuskattavuudella vain väliaikaisratkaisu, sillä tapaukset lähtevät nousuun kun rajoitukset poistetaan, THL:n mallinnukset kertovat.

Koronapotilaat kuormittavat erikoissairaanhoitoa eri puolella Suomea.

8.12.2021 17:16 | Päivitetty 8.12.2021 18:33

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreiden talvea koskevien mallinnusten perusteella näyttää siltä, että Suomen koronarajoitukset eivät yksinään ratkaise sairaanhoidon lisääntyvää kuormitusta.

”Skenaarioissa näkyy selkeästi, että jos rajoitusten aikana ei tapahdu nousua rokotuskattavuudessa, rajoitukset vain siirtävät tautitaakkaa. Eli kun rajoitukset puretaan, tautitaakka lähtee jälleen selkeään nousuun”, sanoo tutkija Anna Suomenrinne-Nordvik THL:stä.

”Eli rajoituksia ajatellen siirrolla pitää olla selkeä tavoite.”

Skenaariosta nähdään, että tautitaakka saadaan laskuun rajoittamalla kaikkia tai vaihtoehtoisesti rajoittamalla vain rokottamattomia aikuisia.

Rokottamattomien rajoittaminen on THL:n mallinnusten mukaan kaikkien rajoittamista tehokkaampi keino painaa sairaalahoidon kuormitusta alas, kun rokotuskattavuus on 90 prosenttia.

Tällä hetkellä noin 82 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä on saanut kaksi annosta.

THL:n mallinnukset perustuvat matemaattisiin laskelmiin. Mallinnusten rajoituksilla ei tarkoiteta todellisuudessa voimassa olevia rajoituksia. Skenaarioilla on tarkoitus havainnollistaa rajoitusten vaikutusta sairaalahoitoon.

Skenaariossa erikoissairaanhoidon kuormitus kääntyy rokottamattomia aikuisia rajoittamalla laskuun hieman myöhemmin, mutta erikoissairaanhoidon kuormituksen lasku on jyrkempää.

Suurin selitys mallinnuksessakin hieman myöhemmin alkavalle laskulle on kuitenkin Suomenrinne-Nordvikin mukaan se, että mallinnuksessa rokottamattomien rajoitukset alkavat viikkoa myöhemmin.

Rokottamattomia aikuisia koskevat rajoitukset kääntävät kuormituksen voimakkaammin laskuun.

Skenaariossa oletetaan, että rajoitustoimien asettaminen kaikille pienentää tartuttavuuslukua 20 prosenttia. Rajoitusten asettaminen rokottamattomille taas puolittaa skenaariossa aikuisten kontaktien määrän.

”Jokainen voi itse verrata, kuinka vahvoja toimia vaaditaan, jotta päästään tiettyyn tavoitteeseen. [Kontaktien] 50 prosenttiin väheneminen vaatii esimerkiksi todella vahvoja, kohdennettuja toimia kuten koronapassia.”

Mallinnuksessa rajoitukset ovat voimassa kaksi kuukautta. Ne alkavat joko joulukuun alusta tai joulukuun alkupuolella.

Tämän skenaarion jälkeen herää kysymys, miten rokotuskattavuutta nostetaan, Suomenrinne-Nordvik pohtii.

”Että otetaanko 5–11-vuotiaat mukaan rokotuksiin vai nostetaanko rokotuskattavuutta kaikissa yli 12-vuotiaiden ikäryhmissä?”

THL:n asiantuntijat mallinsivat myös näiden mahdollisten eri toimien vaikutusta. Mallinnus on tehty ennen kuin päätös 5–11-vuotiaiden riskiryhmäläisten rokottamisesta tehtiin.

”Voidaan sanoa, että mallinnusten perusteella lasten rokottaminen vähentää sairaanhoidon kuormaa epäsuorasti, mutta ei yhtä tehokkaasti kuin rokottamattomien aikuisten rokottaminen.”

Skenaarion mukaan 12 vuotta täyttäneiden rokotuskattavuus kääntäisi erikoissairaanhoidon kuormituksen laskuun tehokkaammin kuin 5–11-vuotiaiden lasten rokottaminen tai 80 prosentin rokotuskattavuus.

Suomenrinne-Nordvikin mukaan oleellista on kuitenkin tarkastella toimenpiteiden yhteisvaikutusta.

”Talven skenaariot ovat vain esimerkkejä siitä, miten erilaiset toimet voisivat vaikuttaa.”

THL:n skenaariossa ei eritellä olisivatko toimet esimerkiksi ravintolarajoituksia vai koronapassin laajentamista. Suomenrinne-Nordvikin mukaan viime viikkoina tiukennettujen rajoitusten vaikutusta ei vielä tarkkaan tiedetä.

Mallinnuksissa nykyisellä rokotuskattavuudella tarkoitetaan laskennan hetkellä eli marraskuun lopulla saavutettua rokotuskattavuutta.

Kolmansien annosten vaikutusta ei ole mallinnettu, mutta oletuksena on että annosten avulla nykyinen hyvä suojan taso jatkuu. Lisäksi oletuksena on, että ilman rajoitustoimia tartuttavuusluku jatkaa nousuaan.

Oikaisu 8.12. kello 18.33: Toisin kuin tekstissä aiemmin virheellisesti kerrottiin, mallinnuksessakin näkyvän laskun suurin selitys ei ole se, että mallinnuksessa rokottamattomien rajoitukset alkavat viikkoa myöhemmin vaan tämä on selitys laskun myöhemmälle alkamisajankohdalle.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat