Tämä terrorismirikoksista epäillyistä nuorista miehistä tiedetään: HS:n lähde kertoo tietämänsä epäillyn äärioikeistolaisesta taustasta - Kotimaa | HS.fi

Tämä terrorismi­rikoksista epäillyistä nuorista miehistä tiedetään: HS:n lähde kertoo tietämänsä epäillyn ääri­oikeistolaisesta taustasta

Epäillyt olivat vangittuina muista rikoksista epäiltyinä viime vuoden alkupuolella.

3.12.2021 17:29 | Päivitetty 3.12.2021 20:28

Poliisi epäilee viittä Kankaanpään seudulla Satakunnassa asuvaa nuorta miestä terroristisen teon suunnittelusta. Satakunnan käräjäoikeus vangitsi heidät perjantaina.

Nuorin epäillyistä on 23-vuotias ja vanhimmat 26-vuotiaita. Kaikki ovat nimiensä perusteella suomalaisia. Kahdella heistä on sama sukunimi.

Ainakin osa heistä on käynyt kouluja Kankaanpään seudulla.

Poliisin mukaan he muodostavat radikaaliin äärioikeistolaiseen ideologiaan perustuvan ryhmittymän, jonka epäillään suunnitelleen terroristista tekoa.

Eräät Kankaanpään seudulla asuvat tai asuneet henkilöt luonnehtivat HS:lle joitakin epäiltyjä äärioikeistolaisiksi ja uusnatseiksi. He eivät tiedä kaikkia epäiltyjä.

”Sanoisin, että hän on skinhead. Ainakin viimeksi kun näin hänet, niin ulkoinen habitus, ajatusmaailma ja hänen sosiaalisen median päivityksensä viittasivat siihen”, kertoi erään epäillyn tietävä henkilö HS:lle.

Lyhythiuksinen mies on hänen mukaansa pukeutunut ainakin ajoittain pilottitakkiin ja maihinnousukenkiin.

Sosiaalisessa mediassa mies julkaisi vuoden 2015 pakolaiskriisin aikaan aineistoa kommando­pipo­päisistä henkilöistä polttopullojen kanssa. Samoihin aikoihin Kankaanpäässä paloi vastaanottokeskus.

Toinen henkilö kertoo, että kahta muuta epäiltyä pidetään yleisesti uusnatseina. Heillä on ollut tapana esimerkiksi kommentoida baarissa ulkomaalaisille heidän ulkonäköään.

Poliisi tiedotti tapauksesta perjantaina.

Miehiä epäillään terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta sekä terroristisessa tarkoituksessa tehdystä tahallisesta räjähderikoksesta.

Lue lisää: Viisi suomalais­miestä vangittiin epäiltyinä terroristisen teon suunnittelusta, kyse on poliisin mukaan äärioikeistolaisesta ryhmästä – Tiedotus­tilaisuus katsottavissa kokonaisuudessaan

Poliisi on tutkinut samojen epäiltyjen tekemisiä jo aiemmin törkeänä ampuma-ase­rikoksena ja räjähde­rikoksena. Ainakin osa heistä vangittiin joksikin aikaa viime vuoden tammikuussa rikoksista epäiltyinä.

Poliisi tiedotti tuolloin takavarikoineensa useita laittomia ampuma-aseita sekä suuren määrän räjähdysaineita. Poliisi kertoi tuolloin päässeensä heidän jäljilleen toisen rikos­tutkinnan kautta.

Kolme epäiltyä on tuomittu aiemmin Kankaanpäässä tapahtuneista pahoinpitely­rikoksista ja heistä yksi myös näpistyksestä. Kahta epäiltyä ei ole HS:n tietojen mukaan tuomittu aikaisemmin rikoksesta.

Satakunnan käräjäoikeus määräsi tämän vuoden toukokuussa kaksi epäiltyä pahoinpitelystä kolmeksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen.

Lainvoimaisen tuomion mukaan väkivallanteko tapahtui ravintola Bar Majavan ulkopuolella aamuyöllä syyskuussa vuonna 2019 Kankaanpäässä.

Eräs noin 25-vuotias mies oli lyönyt sanaharkan yhteydessä ensin toista epäiltyä nyrkillä kasvoihin. Sen jälkeen epäilty löi miestä takaisin kasvoihin, minkä seurauksena mies kaatui ja menetti hetkeksi tajuntansa. Molemmat epäillyt potkivat maassa makaavaa miestä useasti.

Eräs sivullinen kertoi nähneensä väkivallanteon Bar Majavan edustalla. Kun maassa maannut henkilö nousi potkimisen jälkeen maasta, hänen kasvonsa olivat silminnäkijän mukaan hyvin veriset.

Bar Majavan entinen yrittäjä Anne-Maarit Junttila ei osaa sanoa, ovatko terrorismi­rikoksista epäillyt miehet viettäneet aikaa ravintolassa.

”Ehkä jos näkisin kasvot, osaisin sanoa. En osaa nimen perusteella sanoa, ovatko kanta­porukkaa”, Junttila kertoo puhelimitse HS:lle.

Junttila ei tiennyt edes baarin edustalla tapahtuneesta pahoinpitelystä.

”Baari on kellarissa, eikä sieltä ole ikkunoita kadulle tai näe, mitä siellä tapahtuu.”

Kolmas epäilty syyllistyi hätävarjelun liioitteluna tehtyyn pahoinpitelyyn ja vaarallisen esineen hallussapitoon Herkkupaussi-grillin edustalla Kankaanpäässä elokuussa 2014. Hän oli lyönyt toista henkilöä useasti nyrkkiraudalla kasvoihin ja muualle päähän.

Toinen henkilö oli ennen tätä lyönyt itse epäiltyä. Henkilö kertoi oikeudessa ”aukoneensa päätä” epäillylle, koska ei pidä tämän porukasta.

Kolmas epäilty sai rangaistukseksi 60 päiväsakkoa.

Lisäksi yksi epäillyistä on tuomittu näpistyksestä sakkoihin. Hän oli helmikuussa 2015 ottanut K-Citymarketissa Kankaanpäässä 299 euron arvoisen videokameran hyllystä ja mennyt kaupan kahvioon. Siellä hän otti kameran pakkauksesta ja laittoi sen taskuunsa.

Nuori mies yritti poistua maksamatta kameraa, mutta vartija otti hänet kiinni kaupan pihalla.

Ilta-Sanomien mukaan yhden epäillyn kotiosoitteeseen Kankaanpäässä on rekisteröity noin kaksi kuukautta sitten aatteellinen yhdistys. Yhdistyksen puheenjohtajana toimii toinen epäillyistä ja rahastonhoitajana kolmas epäilty.

Yhdistyksen tarkoitus on sääntöjensä mukaan ”kohottaa jäsentensä fyysistä kuntoa ja terveyttä sekä herättää heissä oikeaa urheiluhenkeä ja pysyvää harrastusta potkunyrkkeilyyn ja muuhun vastaaviin kamppailulajeihin sekä luoda harrastukselle sopiva ympäristö”.

Oikaisu 3.12. kello 20.27: Jutussa luki aiemmin virheellisesti, että Satakunnan käräjäoikeus vangitsi miehet tiistaina. Miehet vangittiin perjantaina.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat