Itsenäisyyspäivänä luvassa valtakunnallinen lipunnosto ja ulkoilmakulkueita - Kotimaa | HS.fi

Itsenäisyyspäivänä luvassa valtakunnallinen lipun­nosto ja ulko­ilma­kulkueita

Ohjelmaa on tarjolla perinteiseen tapaan myös televisiossa ja osittain verkossa.

Suomen itsenäisyyspäivän vietto alkoi valtakunnallisen lipunnoston tilaisuudella Helsingin Tähtitorninmäellä aamulla 6. joulukuuta 2017. Myös tänä vuonna lippu nousee Tähtitorninmäelle itsenäisyyspäivän aamuna kello yhdeksältä.

6.12.2021 5:17

Koronaviruspandemia vaikuttaa jo toistamiseen itsenäisyyspäivän viettoon, ja 104-vuotiasta Suomea juhlitaan rajoitetuin menoin.

Suomalaisuuden liitto järjestää valtakunnallisen lipunnoston Tähtitorninmäellä Helsingissä itsenäisyyspäivän aamuna kello yhdeksältä. Järjestäjä suosittelee yleisölle vahvasti kasvomaskin käyttämistä ja turvavälien pitämistä.

Ylioppilaskunnat järjestävät itsenäisyyspäivän kulkueita eri puolella Suomea. Esimerkiksi Helsingissä soihtukulkue lähtee liikkeelle Hietaniemestä ja päätyy Senaatintorille. Poliisin tietojen mukaan Helsingissä järjestetään myös mielenosoituskulkueita iltapäivästä alkaen.

Koronavirustilanteen heikentymisen vuoksi perinteiset Puolustusvoimien paraati ja Linnan juhlat on peruttu tältä vuodelta. Näin ollen Yleisradio ei myöskään näytä televisiossa presidentin vastaanottoa mutta haastattelee presidentti Sauli Niinistöä ja hänen puolisoaan Jenni Haukiota. Lähetyksessä kuullaan lisäksi veteraanien ja lottien sekä koronaviruspandemian aikana ansioituneiden henkilöiden ajatuksia.

Esimerkiksi Tampereella itsenäisyyspäivän perinteinen kansanjuhla Keskustorilla on peruttu heikentyneen koronatilanteen vuoksi. Keskustoria ympäröivät rakennukset on valaistu talvisilla valoteoksilla Suomen itsenäisyyden kunniaksi.

Myös Lappeenrannassa Lappeenrantasalin itsenäisyyspäivän juhla on peruttu. Muistomerkeillä järjestettävät seppeleenlaskutilaisuudet järjestetään ilman yleisöä. Lappeenrannan kaupunki toivoo, että itsenäisyyspäivää juhlistettaisiin valaisemalla ulko- ja sisätiloja sekä sytyttämällä ikkunalle kaksi kynttilää illalla kello 18–20.

Oulussa puolestaan kansalaisjuhlaan otetaan rajattu määrä yleisöä ja sen ohjelma lähetetään myös ensimmäistä kertaa verkkoon.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat