Vuonna 1994 kadonneen juristin tapausta on yritetty tutkia hypnoosilla ja jopa valheenpaljastuskoneella – Tällaisista palasista jutun näyttö koostuu - Kotimaa | HS.fi

Vuonna 1994 kadonneen juristin tapausta on yritetty tutkia hypnoosilla ja jopa valheenpaljastuskoneella – Tällaisista palasista jutun näyttö koostuu

Tutkinnan aikana poliisi on yrittänyt hypnoosia ja valheenpaljastuskoetta. Savuavaa asetta ei ole, mutta syytetyn kertomus menee osin ristiin muiden kertomusten kanssa.

Ilpo Härmäläisen katoamiseen liittyvä murhaoikeudenkäynti alkoi tiistaina Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa. Syytettynä olevaa mainosmiestä avustaa asianajaja Heikki Uotila.

7.12.2021 14:58 | Päivitetty 7.12.2021 15:27

Turkulaisen juristin katoamisesta nostettu syyte on jatkoa oikeudenkäynteihin, joissa etsitään ratkaisua useita vuosikymmeniä sitten tapahtuneisiin rikoksiin.

Ilpo Härmäläinen katosi lähes kolme vuosikymmentä sitten, 3. elokuuta 1994. Hänet julistettiin kuolleeksi vuonna 2005, mutta ruumis on edelleen kateissa.

Murhamysteereihin liittyvät oikeudenkäynnit alkoivat vuonna 2005 Bodomjärven vuoden 1960 kolmoismurhasta nostetuilla syytteillä. Tänä vuonna käräjillä käsiteltiin Viking Sally -aluksella vuonna 1987 tapahtunutta henkirikosta. Sen käsittely jatkuu vielä Turun hovioikeudessa.

Lue lisää: Tanskalaismies on syytön Viking Sallyn yli 30 vuoden takaiseen veritekoon, käräjäoikeus hylkäsi syytteet murhasta ja murhan yrityksestä

Vanhoja tapauksia yhdistää se, että näyttö koostuu pienistä palasista. Toistaiseksi tuomioistuimet ovat päätyneet siihen, että palasista ei ole muodostunut riittävän selkeää kuvaa tapahtumista. Siksi syytteet on hylätty.

Myöskään Härmäläisen katoamiskäräjillä ei ole yksittäistä savuavaa asetta, vaan näyttö koostuu aihetodisteista.

Poliisi on rakentanut muun muassa puhelutietojen perusteella aikajanan Härmäläisen katoamispäivästä.

Syytteessä oleva mainosmies on monen todistajan mukaan liikkunut juristin seurassa katoamispäivänä. Syytetty itse kiistää olleensa kyseisenä päivänä missään yhteydessä juristiin.

Ilpo Härmäläinen kertoi sekä vaimolleen että Ranskasta soittaneelle tuttavalleen olevansa menossa mainosmiehen kanssa katsomaan jotain asuntoa. Esitutkinnassa ei saatu selvyyttä siihen, oliko jotain asuntoa tai kiinteistöä todellisuudessa olemassa.

Härmäläinen lähti kotoaan kello 12.15 saatuaan sitä ennen puhelun mainosmieheltä. Se on hänestä myös viimeinen varma havainto.

Poliisi on loppukesästä lähtien etsinyt Härmäläisen ruumista Airiston alueelta. Esitutkintapöytäkirjasta löytyy syy tähän.

Mainosmies soitti katoamispäivänä kello 13.44 puhelun, joka paikantui Naantalin viljavarastolle. Siihen aikaan matkapuhelimien tukiasemia oli harvemmassa kuin nykyisin. Viljavaraston tolppa kattoi melko laajan alueen, ja se oli hallitseva erityisesti merialueiden suuntaan.

Sen sijaan se ei yllä Raision Kesoilille, jonne syytetty yritti poliisin epäilyjen mukaan järjestää itselleen alibin.

Huoltamolla työskenteli syytetyn perhetuttava. Tämä kertoi poliisille, että mainosmies oli yhtenä päivänä ilmestynyt paikalle ja pyytänyt merkkaamaan kalenteriin hänen käyntinsä. Näin piti tehdä siltä varalta, että myöhemmin tulisi puhetta tai kyselyjä.

Poliisi epäilee, että mies käytti omistamaansa puista purjevenettä ruumiin hävittämisessä. Veneeseen tehtiin elokuussa 2021 paikanetsintä, mutta mitään ei löytynyt.

Mies sanoo, ettei Satavassa säilytettyä venettä pysty hallitsemaan yksin. Entinen vaimo oli kuulusteluissa toista mieltä. Hän kertoi, että veneen sai venepaikalta helposti liikkeelle yksinkin, koska siinä oli hyvä ja tehokas moottori.

Poliisi epäilee mainosmiehen rakennelleen alibia myös aamupäivälle ennen Härmäläisen tapaamista.

Mies oli kello kymmeneltä tavannut pankinjohtajan keskustellakseen jostain rakennushankkeesta. Nainen kertoo, että tapaamisessa oli jotain kummallista. Mainosmiehen suunnitelmat olivat hataria, mutta hän ei ikinä palannut asiaan tarkennusten kanssa.

Poliisi yritti aikoinaan parannella naisen muistia hypnoosin avulla. Naisesta hypnotisointi oli kiusallista.

”Minua häiritsi aikoinaan hirveästi se, että minulle tarjottiin hypnoosia, eikä minulla ollut siinä oikein mitään annettavaa. Sanoisin, että en mennyt tilanteessa syvään hypnoosiin lainkaan.”

Hypnoosivideo on liitetty esitutkintapöytäkirjan liitteeksi.

Tutkinnan erikoisuuksiin kuuluu myös mainostoimistomiehelle vuonna 1997 tehty ehdotus valheenpaljastustestistä. Neuvoteltuaan silloisen asianajajansa kanssa mies kieltäytyi siitä.

Uudelleen poliisi kysyi halukkuutta vuonna 2000. Mies lupasi harkita asiaa yön yli, mutta seuraavana päivänä hän ilmoitti kieltäytyvänsä siitä.

Esitutkinnassa selvitettiin mainostoimistomiehen aseita. Rekisterien mukaan miehellä on ainakin jossain vaiheessa ollut Colt-revolveri sekä haulikko.

Vaimo, poika ja pari muuta todistajaa kertoivat, että miehellä oli myös jalkajousi. Mies ei itse muista jalkajousta lainkaan.

Myös monissa muissa yksityiskohdissa miehen kertomus menee ristiin todistajien muistikuvien kanssa.

Miehestä annetut luonnehdinnat eivät ole imartelevia. Häntä kuvaillaan narsistiksi sekä taitavaksi manipuloijaksi ja valehtelijaksi. Miehen tempausten takia moni on katkaissut välinsä häneen kokonaan.

Esimerkiksi aikuiset lapset eivät ole juuri yhteydessä isäänsä. Poika ei halua kertoa syytä välirikkoon. Tytär taas kertoo isän käyttäneen hänen nimeään luvatta eräässä asiakirjassa, ja sen takia tytär joutui vaikeuksiin.

Eräs todistaja kertoo miehen varastaneen todistajan veljen ekonominpaperit esiintyäkseen kauppatieteen maisterina. Toinen kertoo miehen tarinoineen upseerinjuhlistaan, mutta myöhemmin selvisi, ettei miehen sotilasura edennyt matruusia pidemmälle.

Vuonna 2007 mies sai tuomion laittomasta uhkauksesta, kun hän oli autokellarissa uhkaillut alaistaan tappamisella. Selvitäkseen pulasta mies oli taivutellut firmassa työskennelleen naisen kertomaan poliisille valheellisen tarinan. Nainen teki näin, mutta oikeudessa hän ei enää halunnut valehdella.

Eräs todistaja kertoo miehen tekeytyneen aina kuolemansairaaksi, kun tilanne alkoi olla kiusallinen.

Kerran mies oli myötätuntoa saadakseen kertonut, että vaimo olisi kuollut purjehdusonnettomuudessa. Vähän sen jälkeen todistaja huomasi lehdessä kuvan vaimosta tarjoilemassa kahvia sotilaskodissa. Edes tämän jälkeen kaikki eivät vakuuttuneet siitä, että vaimo olisi elossa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat