Turkulaista mainosmiestä syytetään 27 vuotta vanhasta murhasta poikkeuksellisessa oikeudenkäynnissä – syyttäjän mukaan juristi murhattiin ilmiannon pelossa - Kotimaa | HS.fi

Turkulaista mainosmiestä syytetään 27 vuotta vanhasta murhasta poikkeuksellisessa oikeuden­käynnissä – syyttäjän mukaan juristi murhattiin ilmiannon pelossa

Puolustus epäilee, tapahtuiko asiassa edes henkirikosta vai katosiko lakimies Ilpo Härmäläinen vapaaehtoisesti. Ruumista ei ole koskaan löydetty.

Turkulaisen lakimiehen katoamiseen liittyvä murhaoikeudenkäynti alkoi tiistaina Turussa.

7.12.2021 11:06 | Päivitetty 7.12.2021 13:43

Turun käräjäoikeudessa alkoi tiistaina yli 27 vuotta vanhan epäillyn henkirikoksen käsittely. HS seurasi käsittelyä oikeussalissa.

Syyttäjän mukaan 68-vuotias turkulainen mainostoimiston ja telemarkkinointiyrityksen omistaja murhasi lakimies Ilpo Härmäläisen ilmiannon pelossa.

Syyttäjän mukaan Härmäläinen aikoi kertoa poliisille hämärästä laskutuskeinottelusta, johon hän itse sekä syytetty olivat osallistuneet. Mainosmies houkutteli syyttäjän mukaan Härmäläisen omistamalleen purjeveneelle Turun Satavan satamaan, surmasi Härmäläisen ja hävitti tämän ruumiin Airistolle.

Ruumista ei ole koskaan löydetty. Syyttäjän mukaan Härmäläisen ruumiin etsinnät ovat käynnissä ja niitä on tarkoitus jatkaa läpi talven Airistolla. Oikeudessa on tarkoitus käsitellä etsintöjä myöhemmin.

HS kertoi vuonna 1994 lakimiehen katoamisesta.

Lue lisää: Turkulainen lakimies kateissa

”Syytetyllä oli erittäin vahva motiivi ja hän teki surmaamisen vakaasta harkinnasta. Teko myös täyttää omanvoitonpyynnin murhan vanhasta tunnusmerkistöstä”, aluesyyttäjä Niina Merivirta sanoi oikeudessa.

Kun henkirikos tapahtui, voimassa oli vielä murharikoksen aiempi tunnusmerkistö. Siihen oli kirjattu muun muassa juuri omanvoitonpyynti.

Se tarkoittaa, että henkilö tavoittelee rikoksella omaa etuaan.

Keskusrikospoliisi avasi katoamisen tutkinnan tänä vuonna uudelleen.

Syytetty vangittiin elokuussa 2021 Varsinais-Suomen käräjäoikeuden päätöksellä todennäköisin syin epäiltynä murhasta.

Lue lisää: Poliisi sai valmiiksi tutkinnan turkulais­juristin katoamisesta, joka tapahtui lähes 30 vuotta sitten – Vangittua miestä epäillään edelleen murhasta

Ilpo Härmäläinen katosi elokuun 3. päivänä 1994. Viimeinen havainto hänestä on tehtiin Turun keskustassa Eerikinkatu 20:ssä noin puolen päivän aikaan.

Härmäläinen oli kadotessaan 33-vuotias.

Syytetyllä ja Härmäläisellä oli vuonna 1994 meneillään hämärä lainakeinottelu. Syytetyn yritykset olivat talousvaikeuksissa ja hän pyrki pelastamaan yrityksensä konkurssilta hankkimalla Saksasta valuuttalainaa.

Sitä varten syytetty tarvitsi kuitenkin käteistä. Sen hän hankki tekemällä niin sanotun factoring-laskutussopimuksen, jonka avulla myyntisaatavat voidaan muuttaa rahaksi. Hankkeessa oli mukana syytetyn ja Härmäläisen lisäksi kolmas henkilö, turkulainen liikemies.

Syytetty solmi rahoitusyhtiön kanssa sopimuksen, jonka perusteella rahoitusyhtiö maksoi 60 prosenttia kolmesta laskusta eli vajaat 500 000 markkaa.

Nämä kolme laskua kohdistuivat Ilpo Härmäläisen konsulttifirmaan, eivätkä laskut perustuneet mihinkään todelliseen työhön. Syyttäjän mukaan syytetty maksoi Härmäläiselle 10 000 markkaa petokseen osallistumisesta.

Syytetty siirsi 400 000 markkaa turkulaisliikemiehelle. Rahojen piti toimia valuuttalainan takuina, mutta liikemies piti rahat.

Härmäläisen katoamisen jälkeen hänen veljensä löysi asiakirjoja, jotka koskivat turkulaisen telemarkkinointiyrityksen ja Härmäläisen konsulttifirman välisiä laskutussopimuksia.

Poliisi käynnisti asiasta tutkinnan, ja mainostoimiston omistaja tuomittiin laskutushuijauksesta vuonna 1996 kymmenen kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen törkeästä petoksesta.

Turkulaisliikemies tuomittiin kahdesta törkeästä petoksesta vuoden ja neljän kuuden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Syytetty kiistää Turun käräjäoikeudessa henkirikosta koskevat syytteet. Hänen avustajansa, asianajaja Heikki Uotila ilmoitti oikeudessa, että syytetyllä ei ollut mitään motiivia surmata Härmäläistä. Syytetyllä ei ollut tiedossa, että Härmäläinen olisi menossa kertomaan asiasta poliisille.

”Oliko Härmäläinen ylipäätään menossa kertomaan asiasta poliisille?” Uotila kysyi oikeudessa.

Puolustuksen mukaan syyttäjällä ei ole edes konkreettisia todisteita siitä, että Härmäläinen olisi henkirikoksen uhri.

Syyttäjä korostaa, että Härmäläisellä ei ollut mitään syytä kadota vapaaehtoisesti. Hänellä oli kotona samana kesänä syntynyt poika.

”Oikeudenkäynnissä tulee arvioitavaksi, voisiko olla seikkoja, jotka puoltavat sitä, että Härmäläinen olisi oma-aloitteisesti halunnut hävitä”, Heikki Uotila sanoi.

Oikeus kuulee myöhemmin noin 20 todistajaa. Uotila korosti jo tiistaina katoamisesta kulunutta aikaa ja sen vaikutuksia todistajien kuulemisten arviointiin.

”27 vuodessa yksityiskohdat voivat aika paljon kadota mielestä”, Uotila totesi.

Tiistaina oikeus kuuli syyttäjän asiaesittelyn sekä puolustuksen vastauksen. Sen jälkeen oikeus kävi aamupäivällä läpi kirjallisia todisteita. Suuri osa niistä liittyy teletietoihin.

Teletietojen mukaan syytetty soitti Härmäläiselle katoamispäivän aamulla. Syyttäjän mukaan miehet tapasivat keskustan kahvilassa ennen puoltapäivää.

Syytetty soitti uudestaan Härmäläiselle puolenpäivän jälkeen. Härmäläinen oli kertonut vaimolleen, että hän lähtee syytetyn kanssa katsomaan jotain asuntoa liiketoimeen liittyen. Vaimon mukaan asiakkaan piti noutaa Härmäläinen heidän kotinsa ulko-ovelta.

Syyttäjän mukaan Härmäläinen nousi syytetyn autoon. Puolenpäivän jälkeen syytetyn puhelutiedoissa oli kahden tunnin tauko.

Sen jälkeen, kun Härmäläinen lähti kotoa, vaimo ei enää koskaan nähnyt miestään. Vaimo teki seuraavana päivänä Ilpo Härmäläisestä katoamisilmoituksen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat