Turun yliopiston tutkijat löysivät tänä vuonna 81 eläinlajia eri puolilta maailmaa – luontokadon vuoksi tutkijoilla on kiire - Kotimaa | HS.fi

Turun yliopiston tutkijat löysivät tänä vuonna 81 eläin­lajia eri puolilta maailmaa – luonto­kadon vuoksi tutkijoilla on kiire

Professorin mukaan hänen työnsä on kilpailua luontokatoa vastaan.

Polysphincta bonita -pistiäinen löytyi Brasiliasta. Sukuun kuuluvat pistiäiset ovat erikoistuneita loisimaan hämähäkeillä, kerrotaan tiedotteessa.

7.12.2021 16:43

Turun yliopiston biodiversiteetti­yksikön tutkijat ovat tänä vuonna löytäneet yhteensä neljä eläinsukua ja 81 eläinlajia, yliopisto kertoo tiedotteessaan.

Eläinlajit kuuluvat hyönteisiin, hämähäkkeihin sekä lukkeihin ja ne ovat löytyneet esimerkiksi Brasiliasta, Ecuadorista, Iranista, Kiinasta ja Perusta.

”On ikävää ajatella, että moni löytämistämme lajeista saattaa hävitä lähivuosien aikana. Luontokato etenee nopeasti, joten lajien löytymisellä ja nimeämisellä on kiire”, sanoo biodiversiteetti­tutkimuksen professori Ilari E. Sääksjärvi tiedotteessa.

”Tämä työ on sananmukaisesti kilpailua luontokatoa vastaan.”

Yksikkö kuuluu eniten eläinlaji­löytöjä tekevien tutkimuslaitosten joukkoon maailmassa.

Pandemia on viime vuosina estänyt yksikön tutkijoiden kenttämatkat tutkimattomille alueille. Heillä on kuitenkin edelleen työn alla näytteitä matkoilta ennen pandemiaa.

Talven ja kevään aikana valmistumassa on tiedotteen mukaan kymmenien uusien eläinlajien ja useiden eläinlajien kuvaukset. Lajien nimistä tulee virallisia, kun tieteelliset artikkelit lajien kuvauksista ja nimistä on julkaistu.

Lachesana perseus -hämähäkki löytyi Iranista. Tutkijoiden mukaan sukuun kuuluvien hämähäkkien myrkyissä on aineosia, joita on tutkittu mahdollisina syöpälääkkeinä.

Tutkijat nostavat esiin, että lajilöydöt voivat johtaa esimerkiksi uusien lääkeaineiden löytymiseen ja olla siten ihmiselle hyödyllisiä.

”Kuvasin tänä vuonna tieteelle uutena esimerkiksi monia Lachesana-sukuun kuuluvia hämähäkkilajeja”, sanoo väitöskirjatutkija Alireza Zamani tiedotteessa.

”Ne ovat mielenkiintoisia, koska niiden myrkyissä on aineosia, joita on tutkittu mahdollisina lääkeaineina syöpäkasvaimia vastaan.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat