On ”lähes varmaa”, että omikronmuunnos ei ole vakavampi kuin delta, sanoo Yhdysvaltain Fauci – variantista löytyi myös pcr-testeissä näkymätön versio - Kotimaa | HS.fi

On ”lähes varmaa”, että omikron­muunnos ei ole vakavampi kuin delta, sanoo Yhdys­valtain Fauci – variantista löytyi myös pcr-testeissä näkymätön versio

Ensiraportit Etelä-Afrikan sairaaloista viittaavat, että omikronmuunnoksen aiheuttamat oireet ovat lieviä. Asiantuntijat kuitenkin varoittavat ylitulkitsemasta lukuja.

Yhdysvaltain allergia- ja tartuntatautiviraston johtaja Anthony Fauci puhui omikronmuunnoksesta tiistaina.

7.12.2021 20:47 | Päivitetty 7.12.2021 21:28

Koko maailmaa huolestuttavasta koronaviruksen omikronvariantista tiedetään toistaiseksi vähän, mutta uusia tiedonmurusia siitä saadaan jatkuvasti.

Tuoreimpiin tietoihin kuuluvat arviot muunnoksen aiheuttaman taudin vakavuudesta ja tutkijoiden löytämä ”piiloversio”, joka ei näy tavanomaisissa pcr-testeissä.

Yhdysvaltain johtava tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci sanoi tiistaina uutistoimisto AFP:n mukaan, että omikron saattaa aiheuttaa lievempää tautimuotoa kuin tällä hetkellä valloillaan oleva deltamuunnos.

”On lähes varmaa, että se ei ole vakavampi kuin delta”, sanoi Fauci AFP:lle.

”On joitain viitteitä, että se voisi olla jopa vähemmän vakava, sillä joissain Etelä-Afrikassa seurattavissa kohorteissa sairaalahoidon tarve suhteessa tartuntoihin vaikuttaa olevan pienempi kuin deltassa.”

Eteläafrikkalaisista sairaaloista on kerrottu, että koronapotilaat ovat omikronvariantin leviämisen jälkeen esimerkiksi tarvinneet vähemmän lisähappea kuin aiemmin.

Tiedot ovat herättäneet maailmalla toiveikkuutta.

Huolen hälvenemisestä vaikuttavat kertovan myös esimerkiksi Yhdysvaltain pörssikurssit, jotka ovat ensimmäisen omikron-laskun jälkeen lähteneet viime päivinä jälleen nousuun. Myös öljyn hinta alkoi jälleen nousta.

Faucin mukaan paras skenaario olisikin muunnos, joka leviäisi nopeasti mutta ei aiheuttaisi vakavaa tautia. Jo pandemian alkuajoista lähtien on toivottu, että virus kehittyisi tähän suuntaan.

Kansainväliset asiantuntijat kuitenkin varoittavat ylitulkitsemasta eteläafrikkalaissairaaloiden lukuja.

Potilasmäärät ovat olleet pieniä, ja variantti on levinnyt suhteellisen lyhyen ajan. Sairaala­hoidon tarve ja kuolemat näkyvät usein viiveellä.

Myös Fauci totesi AFP:n haastattelussa saman. Hän huomautti, että Etelä-Afrikassa seurattu väestö on varsin nuorta ja heidän riskinsä joutua sairaalahoitoon on sen vuoksi pienempi.

Faucin mukaan variantin todellista vakavuutta on vielä liian aikaista arvioida. Hän uskoo, että lisätietoa saadaan Etelä-Afrikasta muutaman viikon päästä ja muualta maailmasta vasta myöhemmin.

Tiistaina brittilehti The Guardian kertoi, että tutkijat ovat löytäneet omikronmuunnoksesta niin sanotun piiloversion. Tämä muunnoksen muoto ei näy tavanomaisilla, Suomessakin käytössä olevilla pcr-testeillä.

Tutkijoiden mukaan on liian aikaista arvioida, leviääkö uusi omikronmuunnoksen muoto samalla tavoin kuin aiemmin tunnettu. ”Piiloversio” eroaa aiemmin tunnetusta geneettisesti, joten se voi käyttäytyä eri tavoin.

Uutta versiota on havaittu viime päivinä Etelä-Afrikassa, Australiassa ja Kanadassa.

Omikronia on todettu jo ainakin 50 maassa ympäri maailman. Tapauksista suuri osa liittyy matkailuun, mutta esimerkiksi Tanska, Espanja, Britannia ja Belgia ovat raportoineet myös tartunnoista, joissa ei ole selvää yhteyttä maan ulkopuolelle.

Itse asiassa omikron ”on jo kaikkialla”, sanoi Maailman terveysjärjestö WHO:n Euroopan-johtaja Hans Kluge tiistaina The Guardianin mukaan.

Klugen mukaan lentokiellot ja matkustusrajoitukset aloitettiin Euroopassa liian myöhään, eivätkä ne siksi toimineet. Hänestä lentokieltojen sijaan rokotukset, kasvomaskit, ilmanvaihto ja taudin hoitaminen ovat parhaita toimia koronavirusta vastaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoi tiistaina, että Suomessa on nyt todettu yhdeksän omikronmuunnoksen aiheuttamaa koronavirustartuntaa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat