EU mahdollistamassa sanomalehtien ja kirjojen vapautuksen arvonlisäverosta – liitot kehuvat päätöstä - Kotimaa | HS.fi

EU mahdollistamassa sanoma­lehtien ja kirjojen vapautuksen arvon­lisä­verosta – liitot kehuvat päätöstä

Suomen Journalistiliitto pitää uutista erittäin hyvänä suomalaiselle tiedonvälitykselle, journalismille ja kulttuurille.

Suomen Journalistiliitto pitää uutista erittäin hyvänä suomalaiselle tiedonvälitykselle, journalismille ja kulttuurille.

7.12.2021 19:27 | Päivitetty 7.12.2021 21:27

Euroopan unioni on mahdollistamassa joidenkin kulttuurituotteiden, kuten sanomalehtien, kirjojen ja aikakauslehtien, vapauttamisen arvonlisäverosta. Asiaa koskevasta ehdotuksesta ovat päättäneet EU-maiden valtiovarain­ministerit osana laajempaa arvonlisävero­sääntöjen päivittämistä.

”Tämä on erittäin hyvä uutinen suomalaiselle tiedonvälitykselle, journalismille ja kulttuurille”, arvioi Suomen Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho tiedotteessa.

Hänen mukaansa hallitus on luvannut ohjelmassaan vahvistaa vastuullisen median toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä.

”Nyt laadukkaan journalismin tukemiseen aukesi mahdollisuus, jota ei pidä jättää käyttämättä. Tuki journalismille on tukea demokratialle.”

Aho korostaa, että arvonlisäveron poisto tukisi koronan kurittamaa media-alaa ja lisäisi kiinnostusta tilata lehtiä ja ostaa kirjoja.

”Mediayhtiöiden on vietävä mahdollinen veronalennus suoraan tilaushintoihin”, Aho kehottaa.

Myös alan tiedonantajaliitto Medialiitto on erittäin tyytyväinen EU:n valtiovarainministereiden arvonlisäveropäätökseen. Medialiitto kiittää valtiovarainministeri Annika Saarikkoa (kesk) päätöksen tukemisesta.

”Media-alaa lämmittää, että Suomi tuki tätä tärkeää, Euroopan komission jo vuonna 2018 esittämää uudistusta”, kertoo Medialiiton hallituksen puheenjohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi.

Kangaskorpi vetoaa, että luotettavaa tietoa ja sivistystä tuottavat lehdet ja kirjat tarvitsevat kustantamisen elinvoimaa tukevia päätöksiä mahdollisimman nopeasti.

Suomi luopui lehtitilauksia koskevasta nollaverokannasta vuonna 2012. Sanoma- ja aikakauslehtien arvonlisävero korotettiin ensin yhdeksään prosenttiin ja vuotta myöhemmin kymmeneen prosenttiin.

Medialiitto arvioi, että arvonlisävero kaksinkertaisti lehtien levikkien laskuvauhdin ja heikensi huomattavasti kotimaisen media-alan kykyä selvitä digitalisaation murroksesta.

EU:n valtiovarainministerit päättivät esittää huomattavia muutoksia myös useiden muiden tuotteiden arvonlisäveroihin.

Oikaisu 7.12. kello 20.11. Ministeri Saarikon etunimi on Annika, ei Anneli.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat