Jari Aarnion, hänen kakkosmiehensä ja poliisikomentaja Jukka Riikosen tuomiot jäävät voimaan – Korkein oikeus ei myöntänyt valituslupaa poliisijohdon tietolähdejutusta - Kotimaa | HS.fi

Jari Aarnion, hänen kakkos­miehensä ja poliisi­komentaja Jukka Riikosen tuomiot jäävät voimaan – Korkein oikeus ei myöntänyt valitus­lupaa poliisi­johdon tietolähde­jutusta

Aarnio ja Riikonen tuomittiin käräjillä tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta ja Aarnion alainen puolestaan virkavelvollisuuden rikkomisesta. Sakkojen lisäksi tuomittujen maksettavaksi jää jättilasku pitkästä oikeudenkäynnistä.

Jari Aarnio, Petri Rainiala ja Jukka Riikonen.

8.12.2021 9:39

Helsingin poliisilaitoksen päällystöön aikoinaan kuuluneille Jukka Riikoselle, Jari Aarniolle ja Petri Rainialalle ei ole myönnetty valituslupaa hovioikeuden tuomiosta korkean poliisijohdon tietolähdejutussa, kertoi korkein oikeus keskiviikkona. Käytännössä tieto tarkoittaa sitä, että kolmikon tuomiot oikeudenkäynnistä jäävät voimaan.

Entinen poliisikomentaja Jukka Riikonen ja huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio tuomittiin tietolähdesotkujen takia tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Aarnion yksikön kakkosmiehenä toiminut Rainiala puolestaan sai tuomion perusmuotoisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Jutussa oli kyse Helsingin poliisin tietolähdesotkuista. Aarnion johtama huumepoliisi tuhosi toissa vuosikymmenen loppupuolella alamaailman tietolähteiden nimet Helsingin poliisin tietolähderekisteristä, minkä jälkeen lähteet jätettiin vuosien ajan rekisteröimättä laittomasti.

Rekisteritietojen puute on sittemmin vaikeuttanut Helsingin huumepoliisin tietolähdetoiminnan ongelmien selvittämistä ja Aarnion rikosjuttujen selvittämistä.

Tietolähteet pitäisi rekisteröidä valvonnan takia. Ilman lähteiden kirjaamista poliisi voi esimerkiksi helpommin suojella alamaailman tiedonantajiaan rikosepäilyiltä palkintona vihjeistä.

Lue lisää: Hovioikeus tuomitsi Helsingin poliisin päällystöä salaisen tiedonhankinnan jutussa – Entiselle komentajalle jättikulut

Jutussa oli syytteessä oli entistä ja nykyistä poliisijohtoa aina entiseen poliisiylijohtajaan Mikko Paateroon saakka. Hän ja muut vapautuivat kuitenkin syytteestä Helsingin poliisista tuomittua kolmikkoa lukuun ottamatta.

Kovin tuomio tuli Petri Rainialalle, koska hän vastasi laitoksen päällystössä tietolähdetoiminnan toteuttamisesta.

Rainialan olisi pitänyt päättää tietolähteiden hyväksymisestä ja huolehtia rekisteröintivelvollisuudesta. Tietolähdetoiminnan toteuttaminen jäi kuitenkin laitoksella yksittäisten tutkinnanjohtajien vastuulle, oikeus katsoi.

Hovioikeuden mukaan Rainialan täytyi ymmärtää, että laitoksella oli säännöllisiä tietolähteitä. Rainiala ei silti pyrkinyt aktiivisesti selvittämään laitoksen tietolähdetoiminnan tilannetta, oikeus totesi.

Oikeus huomioi senkin, että Rainiala oli perehtynyt aihealueeseen poikkeuksellisen syvällisesti ja tehnyt jopa lisensiaatintyön tietolähteiden käytöstä.

Aarniolla ja Riikosella oli valvontavastuu alaistensa toiminnasta. Riikonen ei selvittänyt toiminnan tilaa, vaikka hänen tietoonsa tuotiin tietoon epäkohtiin viittaavia seikkoja, oikeus arvioi.

Käytännössä tuomioissa on kyse sakkojutusta, mutta pitkän oikeudenkäynnin seurauksina tuntuvin lasku lankeaa oikeudenkäyntikuluista.

Esimerkiksi Riikoselle tuli 50 päiväsakon lisäksi maksettavaksi oikeudenkäyntikuluja yli 116 000 euroa korkoineen pelkästään käräjävaiheessa. Rainialan kulut samassa vaiheessa olivat vajaan 90 000 euron luokkaa korkoineen.

Aarnio on aiemmin tuomittu muun muassa törkeistä huume- ja virkarikoksista 13 vuoden vankeuteen. Lisäksi Helsingin käräjäoikeus tuomitsi hänet viime joulukuussa murhasta, mutta kyseinen asia on parhaillaan Helsingin hovioikeuden puntaroitavana.

Lue lisää: Jari Aarnio tuomittiin murhasta elinkautiseen – Syyttäjä kehuu tuomiota loogiseksi: ”En tiedä, onko tämä juhlakaan, kun poliisi syyllistyy virassaan murhaan”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat