THL:n Salminen: Koronapassin käyttö on yhä perusteltua, mutta rokottamaton ottaa palveluita käyttäessään ison riskin - Kotimaa | HS.fi

THL:n Salminen: Koronapassin käyttö on yhä perusteltua, mutta rokottamaton ottaa palveluita käyttäessään ison riskin

Rokote vähentää tartunnan riskiä sekä edelleen tartuttamisen riskiä, sanoo THL:n Mika Salminen.

9.12.2021 7:46 | Päivitetty 9.12.2021 14:48

Koronapassin käyttäminen rajoitusten vaihtoehtona on yhä perusteltua, vaikka koronavirus­tartuntojen määrä rokotettujen keskuudessa nouseekin. Tätä mieltä on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) terveysturvallisuus­osaston johtaja Mika Salminen.

”Täytyy ymmärtää, että sekä tartunnan riski että edelleen tartuttamisen riski ovat yhä paljon pienemmät rokotettuna kuin jos sinulla ei rokotetta ole. Eli kyllä rokote antaa edelleen erittäin hyvää suojaa, vaikkei se ole täydellinen”, Salminen sanoi.

Salminen esitteli tuoreita lukuja rokotettujen ja rokottamattomien riskeistä sairastua vakavasti THL:n ja sosiaali- ja terveysministeriön (STM) torstaisessa koronavirus­tilannekatsauksessa.

”Vielä selvempänä riski näkyy erikoissairaanhoitoon joutumisessa.”

Tällä hetkellä koronataudin vuoksi sairaalaan joutumisen riski on suurin nuorten aikuisten ja keski-ikäisten rokottamattomien joukossa sekä absoluuttisesti että suhteellisesti. Rokotettujen joukosta sairaalahoitoon joutuminen painottuu ikääntyneiden ryhmään, joilla on heikentynyt immuunivaste ja kenties muitakin perussairauksia.

Koronataudin vuoksi sairaalaan joutumisen riski on suurin nuorten aikuisten ja keski-ikäisten rokottamattomien joukossa.

Salmisen mukaan eroavaisuudet ryhmien kesken kertovat rokotteen antamasta suojasta.

Tällä hetkellä kaikkein suurimmassa tartuntariskissä ovat Salmisen mukaan etenkin koronapassin takana olevia palveluita käyttävät rokottamattomat.

”Testillä palveluun meneminen tarkoittaa sitä, että itse ottaa ison riskin sille, että saa tartunnan joko toiselta rokottamattomalta tai rokotetulta, jonka testi on jostain syystä jäänyt negatiiviseksi, vaikka hän on tartuttava.”

Samoilla linjoilla koronapassin käytöstä on johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä. Myös hänen mukaansa passi vähentää tartuntariskiä tapahtumissa olennaisesti.

”Koronapassin käytöllä on kahdentapainen tavoite. Toisaalta se mahdollistaa yhteiskunnan auki pitämisen ensisijaisesti rokotetuille ja samalla pienentää tapahtumissa olevien, suojaa vailla olevien riskiä”, Voipio-Pulkki sanoi.

Suomessa todettiin viikolla 48 lähes 9 400 tartuntaa. Tapausmäärä on kaksinkertainen loka-marraskuun vaihteeseen verrattuna.

Erityisesti rokottamattomilla nuorilla ja aikuisilla koronatapausten ilmaantuvuus on tällä hetkellä ennennäkemättömän korkea. Salmisen mukaan tapausmäärien kasvun lineaarinen trendi on jatkunut jo useamman viikon eikä suunnan kääntymisestä ole merkkejä.

Lue lisää: Koronapassin käyttö näkyy rokottamistahdissa jo nyt – Hus: Rokotteen suosiota voisi vielä lisätä yksinkertaisella keinolla

Vaikka Suomessa testausaktiivisuus on kohentunut, on testipositiivisuus pysynyt noin kuudessa prosentissa.

Koronaepidemian kasvu näkyy myös erikoissairaan­hoidon ja tehohoidon kuormituksessa. Erikoissairaan­­hoidon kuormitus on ollut samalla korkealla tasolla lokakuusta alkaen, ja tehohoidon kuormitus on lokakuun loppuun nähden kaksinkertaistunut.

Keskiviikkona tehohoidossa oli eri puolilla Suomea 57 ihmistä ja paikkapula uhkaa.

Tehohoito on noussut lähestyvää joululomakautta vasten koronapotilaiden vuoksi niin hälyttävälle tasolle, että sairaaloiden saattaa olla pakko pyytää henkilökuntaa harkitsemaan lomiensa lykkäämistä. Näin arvioi Kuopion yliopistollisen sairaalan tehohoitolääkäri ja Itä-Suomen yliopiston anestesiologian ja teho­hoidon professori Matti Reinikainen sanoi HS:lle keskiviikkona.

Lue lisää: Professori: Tehohoidon kuormitus on jo niin hälyttävällä tasolla, että henkilökunta voi joutua harkitsemaan joululomiensa siirtoa

Torstain tilannekatsauksessa Voipio-Pulkki arvioi kuormituksen jatkuvan jonkin aikaa.

”Se panee painetta kaikkiin sairaanhoito­piireihin siinä, että varaudutaan hoitamaan ennen muuta ne omat potilaat”, Voipio-Pulkki sanoi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat