Koronavilkulta putosi pohja – Sitä käyttää edelleen 1,5 miljoonaa ihmistä, vaikka asiantuntijat pitävät sovellusta nykyään hyödyttömänä - Kotimaa | HS.fi

Korona­vilkulta putosi pohja – Sitä käyttää edelleen 1,5 miljoonaa ihmistä, vaikka asiantuntijat pitävät sovellusta nykyään hyödyttömänä

Infektioyksikön ylilääkäri vertaa Koronavilkun hyötyjä tavalliseen tartunnan­jäljitykseen, jota monet asiantuntijat pitävät tällä hetkellä turhana.

Koronavilkku on edelleen käytössä noin 1,5 miljoonalla suomalaisella. Sovellukseen päivitetään THL:n kulloisetkin ohjeet altistuneille.

12.1. 18:11

Korona-altistumisia jäljittävä Koronavilkku-sovellus on nykyisessä epidemia­tilanteessa käynyt hyödyttömäksi, sanovat asiantuntijat sairaanhoitopiireistä.

Esimerkiksi Pirkanmaan sairaanhoitopiiri päätti jo luopua sovelluksen käytöstä. Maanantaina muiden toimien ohessa sairaanhoitopiiri kertoi, ettei se jatkossa enää lähetä tartunnan saaneille sovelluksen altistuskoodeja.

Sovelluksen hyödyttömyys johtuu kahdesta asiasta. Ensinnäkin esimerkiksi Helsingin kaupunki ilmoitti maanantaina, että se suosittelee viralliseen koronatestiin hakeutumista vain tietyille ryhmille. Muiden tulee sairastaa lieväoireinen tauti kotona.

Lue lisää: Helsinki lopettaa suurimman osan korona­karanteeneista ja tartunnan­jäljityksestä

Jos virallista testitulosta ei saa, ei tartunnasta ole mahdollista ilmoittaa sovellukselle, vahvistaa tiedonhallinta­johtaja Aleksi Yrttiaho Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL). Koodin sitä varten saa vain terveydenhuollosta.

Sairaanhoitopiirien asiantuntijoiden mielestä nykyisessä epidemiatilanteessa tartunnan voi kuitenkin käytännössä saada mistä vain. Sovelluksen lähettämästä ilmoituksesta ei silloin juuri ole hyötyä.

”Missä tahansa ihmisten parissa liikkuu ilman suojaimia ja turvavälejä, altistustilanteita tulee”, kertoo esimerkiksi infektioyksikön ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä Satakunnan sairaanhoitopiiristä.

”Ei ole oikeastaan mahdollista, että tartunnanjäljityksellä tätä uutta [omikron]muunnosta pystyttäisiin hallitsemaan, sillä sen itämisaika on niin lyhyt ja tarttuminen tehokasta. Aiemmat hyvät käytännöt eivät enää toimi, tarvitaan ihan uusi strategia.”

Uusitalo-Seppälän mukaan asiasta keskusteltiin THL:n ja alueiden edustajien kokouksessa tiistaina. Hänen mukaansa kokouksessa oltiin varsin yhtä mieltä siitä, että Koronavilkun käytöstä tulisi luopua.

Kokouksesta kertoi ensimmäisenä Turun Sanomat.

Koronavilkusta voi tämänhetkisessä epidemiatilanteessa aiheutua jopa haittaa, sanoo johtajaylilääkäri Mikko Pietilä Varsinais-Suomen sairaanhoito­piiristä. Ihmiset saattavat hakeutua testiin tarpeettomasti pelkän altistumisen vuoksi.

”Jos koronavilkku hälyttää tällä hetkellä kovin herkästi, se voi kuormittaa testaus­kapasiteettia.”

Samaa mieltä on Uusitalo-Seppälä.

”Se ohjaa näytteenottoon tilanteessa, jossa kapasiteetti ei enää riitä.”

Pietilän mielestä Koronavilkku ei tosin ole täysin lunastanut lupauksiaan koko epidemian aikana.

”Ylipäänsä olemme saaneet tartuntaketjuja katkaistua sen avulla aika vähän”, hän sanoo.

Koronavilkkua käyttää tällä hetkellä noin 1,5 miljoonaa suomalaista.

Käyttäjämäärä on laskenut huippulukemista roimasti. Vielä vuosi sitten tammi–helmikuussa sovellus oli ladattuna noin 2,4 miljoonaan puhelimeen.

THL:n Yrttiaho pitää nykyistä käyttäjämäärää vielä riittävän hyvänä, jotta sovelluksesta olisi hyötyä.

Vaikka sovelluksen käyttäjämäärä on laskenut, siihen ilmoitettiin esimerkiksi vuoden­vaihteessa vielä noin 20 prosenttia kaikista koronatartunnoista. Vuosi sitten osuus oli 30–40 prosenttia, viime syksynä taas vain noin kymmenen prosenttia.

Koronavilkkua koskeva tartuntatautilain väliaikainen pykälä oli katkolla vuoden­vaihteessa, mutta sille annettiin lisäaikaa kesäkuun loppuun asti. Yrttiahokin toivoo, että sen jälkeen sovellusta ei enää tarvittaisi.

Kannattaako Koronavilkkua enää edes pitää käytössä?

”Itse en näkisi, että siitä on hirveästi haittaa, että se puhelimessa on. Mieluummin vaikka poistaa sen sitten kesällä, jos sovelluksesta siinä vaiheessa luovutaan”, Yrttiaho sanoo.

Yrttiaho puolustaa sovelluksen hyödyllisyyttä esimerkiksi sillä, että se toimii myös monissa EU-maissa, kuten Espanjassa, Saksassa ja Italiassa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat