”Norjasta loppuisivat ihmiset” – THL:n Salminen ihmettelee norjalaisarviota 300 000 päivittäisestä tartunnasta - Kotimaa | HS.fi

”Norjasta loppuisivat ihmiset” – THL:n Salminen ihmettelee norjalais­arviota 300 000 päivittäisestä tartunnasta

Jyrkkää tartuntojen kasvua ei voida Suomessakaan sulkea pois, sanoo THL:n Mika Salminen.

Norjan päivittäiset tartuntamäärät ovat kasvaneet viime aikoina räjähdysmäisesti verrattuna Suomeen.

14.12.2021 16:52 | Päivitetty 15.12.2021 12:07

Norjan ennusteet tulevista koronaluvuista kuulostavat ”aika hurjilta”, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) turvallisuusosaston johtaja Mika Salminen.

Norjan THL:ää vastaava viranomainen Folkehelseinstituttet sanoi maanantaina, että kolmen viikon kuluessa tapauksia voi olla päivittäin 90 000–300 000 ja sairaalahoitoon joutuu päivittäin 50–200 ihmistä, jos epidemiaa ei saada jarrutettua.

”Jos tartuntoja olisi 300 000 päivässä, niitä päiviä ei hirveän montaa ehtisi olla peräkkäin, ennen kuin Norjasta loppuisivat ihmiset”, sanoo Salminen.

Norjassa on yli viisi miljoonaa asukasta. Salminen muistelee, että pahimman epidemiapiikin aikana Intiassa oli noin 400 000 tartuntaa päivässä. Intiassa on yli 1,3 miljardia asukasta.

Norjan luvut on laskettu käyttämällä epidemiologista mallia, joka ottaa huomioon altistuneet, tartunnan saaneet ja koronataudista toipuneet. Lisäksi on huomioitu väestön rokotuskattavuus.

Myös Norjan johtava koronaviranomainen Frode Forland myönsi tiistaina, ettei 300 000 tartuntaa päivässä ole realistinen arvio.

”Se ei ole realistinen arvio. Se kertoo mitä voi tapahtua, jos annetaan tarttuvan muunnoksen, kuten omikronin levitä vapaasti yhteiskunnassa ilman toimenpiteitä”, Forland sanoi Aftonbladetille.

Norjassa koronatartunnat ovat joka tapauksessa niin hurjassa nousussa, että maa on kiristänyt rajoituksia neljäksi viikoksi. Voivatko Suomen tartunnat lähteä samanlaiseen nousuun?

”Se on hyvä kysymys. Emme me sitä voi varmaan pois sulkea”, Salminen sanoo.

”Ehkä ainoa lohduttava tekijä on, että toistaiseksi meidän käyrämme ei ole ollut näin jyrkkä. Meillä on ollut hieman tasaisempi käyrä. Se ei silti takaa sitä, etteikö huonommin voisi mennä.”

HS kertoi viime viikolla syistä Pohjoismaiden välisten erojen takana.

Lue lisää: Tanskan ja Norjan koronavirus­tartunnat ampaisivat jyrkkään nousuun hyvästä rokotus­kattavuudesta huolimatta – ”Vastaava kehitys ei ole Suomessa poissuljettu”

Salmisen mukaan omikronmuunnoksen vaikutuksista epidemian kulkuun tiedetään niin vähän, että ”kaikki on hieman arvailun varassa”.

Hänen mukaansa viisaampia saatetaan olla kuukauden kuluttua, kun omikronin leviämisestä saadaan tietoa Euroopassa.

Suomessa esimerkiksi viime keväänä kuntavaalien alla kerrottiin mallinnuksesta, jonka mukaan tartuntoja olisi olla jopa 11 200 päivässä.

Mallinnuksia tehdään edelleen, mutta THL ei ole enää julkaissut ennusteita päiväkohtaisista luvuista. Salmisen mukaan Suomessa ei ole päädytty Norjan kaltaisiin lukuihin.

”Ei tuollaisiin lukuihin ole Suomessa päädytty missään skenaarioissa, mitä on tehty. Niissä otetaan huomioon, että tuollainen kasvu ei voi jatkua ikuisesti.”

Norjan luvuissa on huomioitu viruksen omikronmuunnoksen vaikutus. Suomessa tällaisia mallinnuksia vasta tehdään, sanoo erikoistutkija Simo-Pekka Vänskä THL:stä.

Hän kuitenkin kertoo yleisellä tasolla, miten mallinnuksissa voidaan ottaa muunnos huomioon.

”Jos tartuttavuus nousee, r-lukua nostetaan”, Vänskä nostaa esiin ensimmäisenä.

Toisekseen edessä on kysymys siitä, millainen rokotussuoja suomalaisilla on omikronia vastaan.

”Kolmas asia on ikäryhmäkohtainen taudin vakavuus ja miten herkästi se vie sairaalaan. Onko se yhtä herkkää vai vähemmän herkkää.”

Vänskän mukaan mallinnuksiin saadaan suuria lukuja, jos nämä kaikki muuttujat valitaan pessimistisesti.

Oikaisu 15.12. kello 12.07: Uutisessa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että Norjan tartuntaluvut olisi laskettu korolle -laskukaavalla, joka antaa vain suuntaa kasvusuunnasta. Luvut on laskettu käyttämällä epidemiologista mallia, joka ottaa huomioon altistuneet, tartunnan saaneet ja koronataudista toipuneet. Lisäksi on huomioitu väestön rokotuskattavuus.

Lue lisää: Norjassa kielletään alkoholin myynti ravintoloissa neljäksi viikoksi – Ennusteen mukaan uusia tartuntoja voi pian olla jopa 300 000 päivässä

Lue lisää: Norjan tiukat rajoitukset osuvat tapahtuma- ja ravintola-alaan, hallitus tarjoaa koronatukia

Lue lisää: Norjassa kielletään alkoholin myynti ravintoloissa neljäksi viikoksi – Ennusteen mukaan uusia tartuntoja voi pian olla jopa 300 000 päivässä

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat