”Kuin bensa maksaisi kympin litralta”, sanoo kurkkuja kasvattava Tero Juntti – sähkön hinta näkyy jo kaupan vihannestiskillä - Kotimaa | HS.fi

”Kuin bensa maksaisi kympin litralta”, sanoo kurkkuja kasvattava Tero Juntti – sähkön hinta näkyy jo kaupan vihannes­tiskillä

Kun ihmiset alkavat iltapäivällä kuluttaa sähköä ja hinta nousee, alkaa kasvihuonekurkun yö.

Tero Juntti viljelee kurkkuja ja tomaatteja ympärivuotisesti Kaarinassa. Hänen mukaansa kallis sähkö tuo ennennäkemättömät kustannuspaineet, mutta tavaraa riittää.

16.12.2021 2:00

Kasvihuoneissa rajusti noussut sähkön hinta on myrkkyä, mutta valtaosalla alan viljelijöistä on myös käytössään keinoja, joilla tilanne helpottuu merkittävästi.

Kurkkuja ja tomaatteja viljelevä Tero Juntti pyörittää Kaarinassa yritystään, jolla on kaksi hehtaaria viljelyalaa lasin alla. Viljelmä ei tuota talvella mitään ilman sähköä.

”Vähän tuli puun takaa tällainen historiallinen tilanne. Suomessa sähkön hinta vieläpä on ollut korkeampi kuin muualla Pohjoismaissa”, hän sanoo.

”Tilanne on vähän sama kuin jos bensa maksaisi kympin litralta.”

Lue lisää: ”Eihän sitä kukaan pysty maksamaan” – Pörssi­sähköön vaihtanut Pirkko Valmari menetti yöunensa, kun talvella odotti 8 000 euron sähkölasku

Lue lisää: Astianpesukoneen pyöräytys puolitoista euroa, saunan lämmitys pitkälti yli kympin – HS:n laskuri näyttää, mitä mikäkin maksaa sähkön ennätyshinnoilla

Mutta onneksi sähkön hintansa voi suojata, ja niin on Juntin mukaan tehnyt valtaosa suomalaisista kasvihuoneyrittäjistä. Se tarkoittaa, että sähköstä maksetaan tietty ennalta sovittu hinta.

”Meillä on suurin osa sähköstä suojattu, ja se on suojattu myös muutaman vuoden eteenpäin”, hän sanoo.

Kurkut lepäävät vuorokaudessa viidestä kuuteen tuntia, jolloin kaikkia valoja ei pidetä päällä.

Mutta koska kaikki sähkö ei ole, joulukuusta tulee Juntille vaikea kuukausi. Hän ei halua eritellä, paljonko hän maksaa sähköstään. Summa on ”merkittävä”.

”Marraskuu oli vielä ok, mutta itsenäisyyspäivän paikkeilla oli todella kalliita tunteja, ja koko joulukuu on ollut haastava.”

Kallis sähkö näkyy tietysti myös kauppojen vihannestiskeillä, vaikka kurkkua onkin hyvin tarjolla.

”Jos esimerkiksi joku tuottaja lopettaa tai pitää hetken taukoa, se näkyy heti tarjonnassa, mikä voi nostaa hintoja”, sanoo osto- ja myyntipäällikkö Liisa Eronen Keskolta.

”Meillä hinnat elävät viikoittain, ja vuosien välillä voi olla isoakin vaihtelua. Esimerkiksi kurkun hinta on nyt todella paljon kalliimpi kuin vuosi sitten tähän aikaan.”

Juntin puutarhan kurkut ja tomaatit syödään pääosin Lounais-Suomessa. Joulukuu on aikaa, jolloin kasvihuoneissa ei oikein voi valoja sammuttaa, koska ulkoakaan valoa ei kovin montaa tuntia ole saatavilla.

”Jos viljellään, niin sitten viljellään kunnolla. Tuotanto-olojen on oltava kunnossa. Jos elettäisiin edes maaliskuuta, niin luonnonvaloa olisi enemmän. Nyt sitä vaihtoehtoa ei ole.”

Juuri nyt sähkönkulutus on siis huipussaan kasvihuoneissa, mutta koko vuoden luvuista ilmenee ihan toinen tilanne: Luonnonvarakeskuksen mukaan 65 prosenttia kasvihuoneiden energiasta tulee auringosta ja vain 13 prosenttia sähköstä.

Mutta keinoja on, ja niin on ollut ennenkin. Myös kurkku tarvitsee lepoa, ja silloin ei tarvita sähkövaloja eli käytännössä suurpainenatriumlamppujen sekä ledivalojen muodostamaa hybridivalaistusjärjestelmää.

Kurkulla on noin viiden tunnin yö. Se alkaa iltapäivällä tai alkuillasta eli silloin, kun ihmiset käyttävät eniten sähköä ja jolloin sähkö on myös kalleinta. Kurkun päivä taas alkaa joskus iltayhdeksän ja -kymmenen aikaan, jolloin sähkön kulutus ja hinta pienenevät, ja jatkuu koko yön.

”Kurkku tarvitsee lepoa, kuten ihmisetkin. Silloin kasvi ei yhteytä. Tomaatilla yö kestää vähän kauemmin, seitsemästä kahdeksaan tuntia. Kasvi ei kestä jatkuvaa päivää tai se väsähtää.”

Jos sähkön hinta on oikein tapissaan, kurkun ja tomaatin yötä voidaan pidentää vaikkapa tunnilla. Jo se näkyy sähkölaskussa.

Toinen optimointikeino on se, että suurin osa suomalaisista kasvihuoneista kuuluu taajuusohjattuun käyttöreserviin.

Se on kantaverkkoyhtiö Fingridin kanssa solmittava sopimus ja järjestelmä, jonka avulla tasataan kulutuksen huippuja. Yhtiö voi siis etäohjauksella säädellä sähkön käyttöä vaikkapa Juntin tilalla Kaarinassa etäyhteyden avulla, mutta Juntti saa siitä korvauksen.

”On ollut tilanteita, että ruotsalainen ydinvoimala putoaa verkosta pois, niin se on muutamia sekunteja, että suomalaisessa kasvihuoneessa osa valoista sammuu.”

”Se on hyvä sopimus. Win-win-tilanne molemmille.”

Ja on kasvihuoneissa muitakin keinoja energian säästöön. Juntin tilalla on käytössä esimerkiksi hukkalämmön talteenotto lämpöpumpulla ja erityiset energiaverhot, joiden sisään koko kasvihuone kääritään. Se säästää lämmityksessä.

”Mutta onhan tässä ollut vakava häiriötilanne päällä Suomessa. Sähkö on perushyödyke, jota kaikki tarvitsevat, ja kun sen hinta pomppii noin, niin se on vakavaa. Toivotaan, että Olkiluoto kolmonen alkaisi pian toimia”, Juntti sanoo.

Valaistu kasvihuone näkyy pimeänä vuodenaikana pitkälle.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat