Näin poliisi pääsi "Kankaanpään ryhmän" jäljille – Historiallisen terrorismitutkinnan lähtölaukauksena toimineen aamun tapahtumat selviävät HS:n hankkimista papereista - Kotimaa | HS.fi

Näin poliisi pääsi "Kankaanpään ryhmän" jäljille – Historiallisen terrorismitutkinnan lähtölaukauksena toimineen aamun tapahtumat selviävät HS:n hankkimista papereista

Poliisi on aiemmin kertonut, että terrorismijuttu alkoi mitättömän huumejutun tutkinnasta. Terrorismitutkinnan lähtölaukauksena toimineen aamun tapahtumat selviävät HS:n hankkimista papereista.

Kankaanpään terrorismijuttu lähti liikkeelle kolaroinnista alkaneesta huumetutkinnasta. Mies törmäsi rivitalon oveen tällä autolla.

16.12.2021 10:30 | Päivitetty 16.12.2021 15:53

Punainen Fiat rysähti kankaanpääläisen rivitalon seinään ja oveen voimalla, joka katkaisi asukkaan unen lisäksi myös huoneiston sähköt. Oli elokuinen aamu vuonna 2019.

Kun uniltaan herännyt asukas pääsi sängystä keittiöön, hän huomasi, että väliovi oli auki, keittiön tuolit olivat kaatuneet ja eteisen väliseinä oli siirtynyt paikaltaan.

”Heräsin tömähdykseen ja ihmettelin, mitä tapahtui”, mies kuvaili myöhemmin poliisille.

Kuljettaja ei jäänyt paikkailemaan aiheuttamiaan vahinkoja, vaan kaasutti pois onnettomuuspaikalta. Asukas ehti kuitenkin nähdä perästä kolhiintuneen Fiatin rekisterinumeron.

Hieman ennen seitsemää poliisi löysi auton parkista erään asunnon edestä Kirkkokadulta. Sisältä asunnosta kuului kovaa musiikkia, ja poliisi koputti ovelle.

Oven avasi mies, joka oli ajanut jo aiemmin samana vuonna ilman ajolupaa. Alkometrin tulos kertoi juopuneesta tilasta. Aamulla hän oli ollut liikkeellä sukulaisensa autolla.

Myöhemmin verikokeet antoivat veren alkoholipitoisuudeksi 2,84 promillea.

Fiat-kuski kertoi iltapäivällä poliisille, mistä onneton tapahtumaketju oli saanut alkunsa.

”Olin eilen kavereiden kanssa juhlimassa. Vähän siinä tuli otettua”, hän sanoi.

Epäillyn huoneistossa oli ollut useita viitteitä kannabiksen käyttämiseen, ja poliisi oli määrännyt kotietsinnän asuntoon. Asunnosta oli löytynyt bongi ja runsas sata grammaa marihuanaa.

Asunnosta takavarikoitiin kannabista, mutta tutkinnasta alkoi myös huomattavasti poikkeuksellisemman rikosjutun tutkinta.

Mies sanoi, että oli kasvattanut huumeita omaan käyttöönsä.

”Minulla on ollut sellainen paikka yhdellä peltoaukealla, jossa olen kokeillut kasvattaa”, hän kertoi.

Päihdehuuruisen aamun seurauksena poliisi käynnisti myöhemmin myös toisen rikostutkinnan. Se tunnetaan Fiat-kuljettajan tarinaa paremmin.

Joukko nuoria kankaanpääläisiä miehiä vangittiin vajaat kaksi viikkoa sitten perjantaina terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta ja terroristisessa tarkoituksessa tehdystä tahallisesta räjähderikoksesta.

Terrorismijutun tutkinta on yhä kesken. Siksi on toistaiseksi hämärän peitossa, mikä tarkasti johti Fiat-kuljettajan jutussa poliisin terrorijutun jäljille. HS:n torstai-iltapäivänä tavoittama terrorismijutun tutkinnanjohtaja Toni Sjöblom kertoo, että kyse oli laite-etsinnässä syntyneistä löydöksistä.

"Huumausainerikostutkinnan yhteydessä tehtiin laite-etsintä, mikä sai poliisin toimimaan tietyllä tavalla Laite-etsinnässä löytyi materiaalia, mikä sai poliisin avaamaan uuden tutkinnan", Sjöblom sanoo.

Sjöblom ei halua toistaiseksi täsmentää, millaisesta materiaalista oli kyse.

Fiatin rivitalon seinään ajanut kuljettaja ei ole ollut terrorismirikoksista vangittujen joukossa. Poliisi ei ole myöskään muuten kertonut, että miestä epäiltäisi terrorismijutussa.

Poliisi on tiedottanut, että se epäilee Suomen ensimmäisessä nykylain aikaisessa äärioikeistolaisessa terrorijutussa niin sanottua Kankaanpään ryhmää terroristisessa tarkoituksessa tehdystä törkeästä ampuma-aserikosta, terroristisessa tarkoituksessa tehdystä tahallista räjähde­rikoksesta, terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta ja terroristisessa tarkoituksessa tehdystä törkeästä varkaudesta.

Vangittuna terrorismijutusta on tällä hetkellä neljä miestä. Syyttäjien on nostettava syytteet epäillyistä rikoksista maaliskuun 2022 loppuun mennessä.

Lue lisää: Kukaan ei osannut aavistaa, mihin lähes mitätön huumejuttu johtaisi – Tällainen on viiden miehen ”Kankaanpään ryhmä”, jota poliisi epäilee raskaista terrorismirikoksista

Muokattu juttua 16.12. klo 15.50: Lisätty terrorijutun tutkinnanjohtajan Toni Sjöblomin kommentit ja päivitetty juttua vastaamaan näitä kommentteja laite-etsinnästä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat