Liikennevahinkojen määrä väheni lähes viidenneksellä viime vuonna - Kotimaa | HS.fi

Liikenne­vahinkojen määrä väheni lähes viidenneksellä viime vuonna

”Poikkeusolot näkyvät myös poikkeuksellisina vahinkomäärinä tilastoissa”, sanoo Onnettomuustietoinstituutin asiantuntija.

Usein syynä monille liikennevahingoille samana päivänä on huono ajokeli.

16.12.2021 9:25

Koronavuonna 2020 liikennevahinkoja tapahtui selvästi vähemmän kuin aiempina vuosina, selviää Onnettomuustietoinstituutin tuoreesta tilastosta.

Liikennevahinkoja oli tuolloin 17 prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna. Määrä oli samalla myös 17 prosenttia pienempi kuin vuosina 2010–2019 keskimäärin.

Laskua selittää se, että ihmiset ajoivat liikenteessä ylipäätään vähemmän kuin aiemmin, kerrotaan instituutista.

”Poikkeusolot näkyvät myös poikkeuksellisina vahinkomäärinä tilastoissa”, sanoo liikenneturvallisuuspäällikkö Esa Räty Onnettomuustietoinstituutista tiedotteessa.

Tilastot koskevat liikennevakuutuksesta korvattuja liikennevahinkoja. Niitä tapahtui vuonna 2020 yhteensä 82 500 eli keskimäärin 225 vahinkoa päivässä.

Vaikka liikennevahinkoja tapahtui paljon vähemmän, niissä vammautui vaikeasti useampi kuin vuonna 2019.

Heistä suurin osa, 39 prosenttia, oli mopoilijoita tai moottoripyöräilijöitä. Lähes yhtä suuri osa eli 36 prosenttia oli henkilöautojen kuljettajia ja matkustajia.

Henkilövahinkoja oli 13 prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna ja niiden liikennevahinkojen määrä, joissa oli osallisena jalankulkija tai pyöräilijä, väheni 10 prosenttia.

Korvauksia viime vuoden liikennevahingoista arvioidaan maksettavan keskimäärin 4 800 euroa vahinkoa kohden.

Eniten vahinkoja tapahtui vuonna 2020 perjantaina 7. helmikuuta, jolloin niitä kirjattiin 397 kappaletta. Usein syynä runsaille vahingoille on huono ajokeli tai vilkas meno- tai paluuliikenne.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat