Presidentti Niinistö jatkaa tiukkaa linjaa rikoksista tuomittujen armahduksissa: Ainoa tänä vuonna armahdettu on perheväkivallan uhri, joka löi veitsellä miestä selkään - Kotimaa | HS.fi

Presidentti Niinistö jatkaa tiukkaa linjaa rikoksista tuomittujen armahduksissa: Ainoa tänä vuonna armahdettu on perhe­väkivallan uhri, joka löi veitsellä miestä selkään

Kampin polttomurhasta tuomittu nainen ei saanut armahdusta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on armahtanut toimikautensa aikana yhteensä 21 ihmistä.

16.12.2021 15:46

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö jatkaa edeltäjiään tiukempaa linjaa rikoksesta tuomittujen armahtamisessa. Niinistö hyväksyi tänä vuonna yhden armahdusanomuksen ja antoi kielteisen päätöksen 48 anomukseen.

Tuoreimmat kymmenen kielteistä armahduspäätöstä Niinistö teki torstaina. Uusia armahdusanomuksia ei enää etene presidentin päätettäväksi vuoden viimeisten viikkojen aikana.

Ainoa tänä vuonna armahdettu on nainen, jonka korkein oikeus (KKO) oli tuominnut hätävarjelun liioitteluna tehdystä tapon yrityksestä. Hän sai rangaistukseksi kaksi vuotta ja kolme kuukautta vankeutta.

Tuomioon johtaneet tapahtumat saivat alkunsa lemmikkikanin hankkimisesta perheeseen ilman aviomiehen lupaa Jyväskylässä joulukuussa 2017. Siitä syntyi riita, joka johti väkivaltaan. Mies löi ja potki vaimoaan sekä uhkasi tappaa hänet. Lisäksi mies pahoinpiteli perheen kahta lasta.

Lopuksi nainen löi miestä kahdesti selkään pitkäteräisellä keittiöveitsellä. Mies sai hengenvaarallisia sisäelinvammoja, jotka olisivat ilman kiireellistä leikkaushoitoa todennäköisesti johtaneet kuolemaan.

Korkeimman oikeuden mukaan nainen oli todennäköisesti pelännyt oman ja erityisesti lastensa turvallisuuden puolesta. Mies oli kohdistanut häneen väkivaltaa vuosien ajan.

Korkeimman oikeuden mukaan kyse oli kuitenkin hätävarjelun liioittelusta. Naisen olisi pitänyt rajoittaa lyöntien määrää tai käyttää veistä niin, että miehelle olisi aiheutunut lievempiä vammoja.

Presidentti Niinistö muutti helmikuussa armahduspäätöksellään naisen saaman ehdottoman vankeusrangaistuksen ehdolliseksi. Edellisen kerran Niinistö oli käyttänyt armahdusoikeuttaan vuonna 2018.

Niinistö noudatti tämänvuotisissa armahduspäätöksissään tiukempaa linjaa kuin korkein oikeus, joka antaa lausuntoja presidentin käsittelemiin armahdus­anomuksiin.

Korkein oikeus olisi armahtanut tänä vuonna jyväskyläläisnaisen lisäksi kaksi muutakin naista, mutta Niinistö hylkäsi heidän anomuksensa.

Toinen naisista on tuomittu murhasta elinkautiseen vankeuteen. Hän osallistui yhtenä tekijänä henkirikokseen, jossa nukkuva mies sytytettiin tuleen raitiovaunupysäkillä Helsingin Kampissa vuonna 2011. Korkein oikeus olisi päästänyt naisen ehdonalaiseen vapauteen, mutta Niinistö päätti olla armahtamatta häntä.

Presidentin ei tarvitse noudattaa armahdusratkaisuissaan KKO:n lausuntoja.

Lue lisää: Armahduksissa on linjaero – presidentillä tiukempi linja kuin korkeimmalla oikeudella

Niinistö on armahtanut kymmenenä presidenttivuotenaan yhteensä 21 ihmistä. Armahdettujen määrä on selvästi pienempi kuin hänen edeltäjiensä aikana.

Presidentti Mauno Koivisto armahti keskimäärin yli viisikymmentä rikoksesta tuomittua vuodessa, Martti Ahtisaari noin kolmekymmentä. Tarja Halonen armahti puolestaan keskimäärin hieman yli kaksikymmentä ihmistä vuodessa.

Armahdusten väheneminen johtuu osin lainmuutoksesta. Elinkautisvangit vapautuivat ennen presidentin armahduksella, mutta vuodesta 2006 lähtien vapauttamisesta on päättänyt pääosin Helsingin hovioikeus.

Presidentti ei perustele armahdus­ratkaisujaan mitenkään. Niinistö avasi kuitenkin armahduslinjansa perusteita HS:n haastattelussa joulukuussa 2019.

Tuolloin hän korosti, ettei armahdus­harkinnassa arvioida uudelleen itse rikosta tai siitä tuomittua rangaistusta. Presidentti ei siten tee armahduksellaan rikoksesta tuomituista syyttömiä.

”Olen käyttänyt armahdusoikeutta tilanteissa, joissa joko rikoksesta tuomitun henkilön tai hänen perheensä olosuhteissa on tapahtunut erityisen merkittävä muutos. Se voi koskea terveydentilaa tai muita perheen tilanteeseen liittyviä asioita”, Niinistö sanoi HS:lle.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat