Työikäiset tehneet valtaosan rokotteiden haittavaikutusilmoituksista - Kotimaa | HS.fi

Työikäiset tehneet valtaosan rokotteiden haitta­vaikutus­ilmoituksista

Fimea päivitti kuukausittaisen koosteensa haittavaikutuksista. Pääosa ilmoituksista kertoo lievistä haittaoireista.

Mies sai koronarokotteen Jätkäsaaren rokotuspisteessä Helsingissä marraskuussa.

16.12.2021 15:58

Suuri osa rokotteiden haittoja koskevista ilmoituksista on tullut työikäisiltä rokotetuilta. Niissä kerrotaan kuumeesta, päänsärystä, lihaskivusta ja väsymyksestä.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea päivitti torstaina koosteensa sille saapuneista koronarokotteiden haittavaikutusilmoituksista.

Tämän viikon tiistaihin mennessä haittavaikutusilmoituksia oli tehty 21 950. Fimea päivittää koosteen ilmoituksista kuukausittain.

Tarkempaa käsittelyä odottavia ei-vakavia koronarokoteilmoituksia on Fimean tiedotteen mukaan noin 15 400.

Lue lisää: Koronarokotusten haitoista on tehty yli 20 000 ilmoitusta, varmistettuja rokotteen aiheuttamia kuolemia on kaksi

Koronarokotteen jälkeen tapahtuneista kuolemista on tehty 139 ilmoitusta, mikä on seitsemän ilmoitusta enemmän kuin marraskuussa. Potilaista 11 oli saanut Modernan rokotteen, 20 Astra Zenecan rokotteen sekä loput Pfizerin ja Biontechin rokotteen.

Ihmiset ilmoittavat Fimeaan rokotteiden epäillyistä haittavaikutuksista. Haittavaikutusilmoitus ei tarkoita sitä, että todettu haitta tai kuolema johtuisi rokotteesta. Ilmoituksia tekevät terveydenhuollon ammattilaisten lisäksi rokotetut henkilöt itse ja heidän omaisensa.

Fimea käsittelee jokaisen haittavaikutusilmoituksen, ja sen tavoite on löytää merkkejä mahdollisista rokotteisiin liittyvistä uusista oireista.

Lääketurvallisuusyksikön päällikön Liisa Näverin mukaan kaksi henkilöä on menehtynyt rokotteen aiheuttamiin haittoihin. Määrä on sama kuin kuukausi sitten. Toiseen tapaukseen liittyy Astra Zenecan rokotteen aiheuttama veritulppa.

Fimea ei vahvista yksittäisten haittavaikutusilmoitusten osalta syy-seuraussuhdetta eli tässä tapauksessa sitä, onko kuolema johtunut rokotteesta. Kuolinsyyn määrittää hoitava lääkäri tai tietyissä tilanteissa oikeuslääkäri.

Suomessa on tämän viikon alkuun mennessä annettu hieman alle yhdeksän miljoonaa rokoteannosta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat