Jos kotitestien kysyntä kasvaa vielä, niistä voi tulla pulaa – kauppaketjut lupaavat hinta-alea, mikäli arvonlisävero poistetaan - Kotimaa | HS.fi

Jos kotitestien kysyntä kasvaa vielä, niistä voi tulla pulaa – kauppaketjut lupaavat hinta-alea, mikäli arvonlisävero poistetaan

Kotitestien arvonlisäveron poistamista on ehdottanut valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk).

Koronaviruksen kotitestit maksavat tällä hetkellä päivittäistavarakaupoissa viidestä kuuteen euroa.

17.12.2021 11:25

Suomi aikoo lisätä koronaviruksen kotitestien käyttämistä merkittävästi, ja moni suomalainen on tähän jo ryhtynyt.

Kotitestejä on ostettu päivittäistavarakaupoista viime viikkoina selvästi enemmän kuin aiemmin. Tämä on voinut näkyä kaupoissa tyhjinä hyllyinä, kerrotaan päivittäistavaraketjuista.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) on kertonut edistävänsä sitä, että kotitesteiltä poistettaisiin 24 prosentin arvonlisävero. Tavoitteena olisi antaa esitys eduskunnalle jo ensi viikon alussa.

S-ryhmä on jo laskenut testiensä hintoja tällä viikolla noin kuudesta eurosta noin viiteen euroon. Samoin aikoo tehdä K-ryhmä ensi viikon tiistaista lähtien.

Jos kaupassa 4,95 euroa maksavan yksittäisen testin hinnasta poistettaisiin 24 prosentin arvonlisävero suoraan, uudeksi hinnaksi tulisi 3,99 euroa.

Lidlissä puolestaan viiden testin pakkaus maksaa 24,90 euroa. Ilman arvonlisäveroa hinta olisi noin 20 euroa.

K-ryhmä ja S-ryhmä kertovat HS:lle laskevansa hintoja arvonlisänveron verran, jos vero poistuu. Myös Lidlin mukaan ”alennus siirtyisi suoraan asiakkaan hyväksi”, mutta ketju ei vielä arvioi tarkkaa hintaa viiden kappaleen pakkaukselle.

Koronaviruksen kotitestejä on viime viikkoina myyty niin kovaa tahtia, että joulun alla testejä on ollut kiire toimittaa kauppoihin. K-ryhmällä kotitestien kysyntä kasvoi lokakuusta marraskuulle 122 prosenttia.

”Tällä hetkellä testien myynti on niin kovaa, että tuotteet myydään käytännössä sitä mukaa, kun tuotteita tulee”, kertoo K-ryhmän myynnistä ja omista brändeistä vastaava johtaja Tuuli Luoma sähköpostitse.

Yksittäisissä kaupoissa kotitestihyllyt ovat voineet olla tyhjinä, kerrotaan kaikista kolmesta ketjusta.

”Kysyntä on kasvanut merkittävästi viiden viime viikon aikana. Puhutaan jopa yli 260 prosentin kasvusta edeltävään viiteen viikkoon verrattuna. Koko korona-aikana olemme myyneet 350 000 testiä”, sanoi myyntipäällikkö Juhani Haara S-ryhmästä STT:lle.

Haara kertoo HS:lle sähköpostitse, että saatavuudessa voi tulla haasteita, jos kysyntä vielä kasvaa.

Koronatestit tulivat myyntiin ruokakauppoihin toukokuussa. Molemmissa kaupparyhmissä on seurattu keskustelua kotitesteistä, ja pantu merkille myös valtiovarainministeri Saarikon kommentit testien hinnoista.

Molemmat isot kaupparyhmät kertoivat STT:lle laskevansa koronatestien hintoja ainakin arvonlisäveron verran, jos vero poistetaan.

”Saarikon ehdotus oli meille tervetullut”, vakuutti S-ryhmän päivittäistavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho torstaina.

Sosiaali- ja terveysministeriö linjasi viime viikolla, että jatkossa kaikilla, joilla on koronavirustautiin sopivia oireita tai epäily koronatartunnasta, pitää olla mahdollisuus päästä koronatestiin.

Päivitetyssä strategiassa ohjattiin hyödyntämään entistä laajemmin kotitestejä niin työpaikoilla kuin kouluissakin. Asiaa selvittää tarkemmin työryhmä, jonka työn on tarkoitus valmistua alkuvuodesta 2022.

Lue lisää: Kiuru: Jatkossa oireiset kahdesti rokotetut ja alle 12-vuotiaat tulee testata koronan varalta – kotitestausta laajennetaan työpaikoille ja kouluihin

THL muistuttaa nettisivustollaan, ettei kotitesti korvaa terveydenhuollossa tehtävää koronatestiä. Kotitestin tulosten perusteella ei myöskään tehdä hoitopäätöksiä eikä vapauteta lääkärin määräämästä eristyksestä tai karanteenista.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat