THL suosittelee maskia joukkoliikenteessä ja julkisissa sisätiloissa, VR palauttaa maskipakon juniinsa jo tänään - Kotimaa | HS.fi

THL suosittelee maskia joukkoliikenteessä ja julkisissa sisätiloissa, VR palauttaa maskipakon juniinsa jo tänään

Maskiton matkustaja voidaan äärimmäisessä tapauksessa poistaa junasta.

Helsingin rautatieaseman kivipatsaille puettiin VR:n maskit tammikuussa.

17.12.2021 12:45 | Päivitetty 17.12.2021 14:35

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee kasvomaskin käyttöä koko maassa julkisissa sisätiloissa ja joukkoliikenteessä.

Päivitetyn suosituksen mukaan maskia tulisi käyttää silloin, kun lähikontaktien välttäminen on vaikeaa.

Suositus koskee 12 vuotta täyttänyttä väestöä, sekä rokotettuja että rokottamattomia.

THL muistuttaa, että koronatartuntariski on sisätiloissa huomattavasti suurempi kuin ulkona.

VR palauttaa maskipakon juniin jo tästä päivästä. Näin ollen vahva suositus muuttuu maskipakoksi. Se otetaan käyttöön kaikissa kauko- ja lähiliikenteen junissa sekä Allegrossa. Muutoksesta tulee lisäys junalippujen matkustusehtoihin.

Muutoksella tavoitellaan maskinkäytön yleistymistä junissa. Viime aikoina maskien käyttö on vaihdellut alueittain voimakkaasti, tiedottaa VR.

”Edessä on vilkas joulusesonki, ja haluamme lisätä maskipakolla matkustamisen turvallisuutta entisestään”, perustelee matkustajaliikenteen johtaja Topi Simola tiedotteessa.

Junien henkilökunta puuttuu maskittomuuteen. VR:n viestintäpäällikön Mira Linnamaan mukaan ensisijaisesti puuttuminen tarkoittaa keskustelua, mutta ääritapauksessa henkilö voidaan myös poistaa junasta.

”Ihan ensimmäisenä jos henkilökunta näkee maskittoman asiakkaan, kerrotaan, että maskipakko on käytössä ja pyydetään asiakasta käyttämään maskia junamatkalla”, Linnamaa kertoo.

Kaukoliikenteen junissa maskeja on myös myytävänä. Linnamaan mukaan joissain tilanteissa maski voidaan myös tarjota ilmaiseksi, varsinkin maskipakon alkuvaiheessa.

”Jos ei asiakas kuitenkaan suostu tähän, lähdemme ratkomaan tilannetta sillä tavalla, että etsimme hänelle mahdollisuuksien mukaan istumapaikan jostakin väljemmästä tilasta”, Linnamaa sanoo.

”Junasta poistaminen on vasta ihan viimeinen keino.”

Linnamaan mukaan käytännöt ovat samanlaiset kuin edellisen maskipakon aikana.

Hän myöntää, että maskipakon aukoton valvonta ei ole mahdollista. Matkustajat saattavat esimerkiksi ottaa maskin pois, kun henkilökunnan silmä välttää.

Eräät terveydelliset syyt voivat estää maskin käytön, eikä sellaisessa tilanteessa maskia edellytetä.

Oman seurueen hytissä oleskeltaessa maskia ei tarvitse käyttää, mutta sitä tulee kuitenkin pitää muualla junassa, esimerkiksi käytävillä liikkuessa.

VR:n marraskuisesta asiakaskyselystä ilmenee, että noin puolet vastaajista toivoi juniin maskipakkoa. Junien henkilökunta on käyttänyt maskeja syksystä 2020 lähtien kaikissa junissa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat