Samaa virkamiestä nimiteltiin Youtubessa uusnatsiksi ja Facebookissa äärivassariksi, molemmille solvaajille tuomiot kunnianloukkauksesta - Kotimaa | HS.fi

Samaa virkamiestä nimiteltiin Youtubessa uusnatsiksi ja Facebookissa äärivassariksi, molemmille solvaajille tuomiot kunnianloukkauksesta

Oikeuden mukaan arvostelu kohdistui virkamieheen henkilönä ja ylitti sallitut rajat.

Junes Lokka on aiemmin tuomittu muun muassa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

17.12.2021 15:12

Oulun käräjäoikeus on tuominnut entisen Oulun kaupunginvaltuutetun Junes Lokan kunnianloukkauksesta sakkoihin. Lokka joutuu maksamaan 15 päiväsakkoa eli hänen tuloillaan maksettavaa tulee 285 euroa.

Lokka oli kutsunut Oulun kaupungin virkamiestä netissä julkaisemallaan Youtube-videolla uusnatsiksi ja uusnatsin näköiseksi.

Eräs nainen puolestaan nimitteli samaa miestä Facebookissa valehtelevaksi ja syrjiväksi ”äärivassariksi”. Nainen sai kunnianloukkauksesta 15 päiväsakkoa eli 90 euroa sakkoa.

Kumpikin määrättiin maksamaan miehelle 400 euron kärsimyskorvaus.

Teot tapahtuivat kunnallisvaalien alla vuonna 2017.

Kiistassa oli kyse Oulun kaupunginkirjastossa järjestetystä vaalipaneelista, johon oli kutsuttu vain puolueita. Lokka ja nainen hermostuivat siitä, etteivät he päässeet osallistumaan paneeliin.

Myös apulaisoikeusasiamies näpäytti kaupunkia siitä, että kutsu oli lähetetty vain puolueille. Hänen mukaansa kaikkia ehdokkaita asettaneita tahoja pitäisi kohdella yhdenvertaisesti.

Herjojen kohteeksi joutunut virkamies kertoi joutuneensa systemaattisen maalittamisen kohteeksi jo aiemmin, mutta tilanne oli pahentunut muutama tunti naisen Facebook-päivityksen jälkeen. Hän oli joutunut sen takia sairauslomalle ja myös vaihtamaan työtehtäviään.

Lokka kiisti syytteen ja korosti sanoneensa miestä vain uusnatsin näköiseksi, ei uusnatsiksi. Nainen puolestaan sanoi, että kritiikki ei kohdistunut henkilöön vaan miehen toimintaan virkamiehenä.

Käräjäoikeuden mukaan Lokan ja naisen käyttämät ilmaisut olivat omiaan aiheuttamaan kuulijassa tai lukijassa kielteisen vaikutelman. Oikeuden mukaan arvostelu kohdistui virkamieheen henkilönä ja on selvästi ylittänyt hyväksyttävän rajan.

Lokka ja nainen ovat siis halventaneen virkamiestä ja syyllistyneet siten kunnianloukkaukseen.

Lokka on saanut useita tuomioita kielenkäytöstään. Viimeksi lokakuussa hänet tuomittiin sakkoihin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, koska hän oli ehdottanut Oulun kaupunginvaltuustossa äärioikeistolaisten kuolemanpartioiden palkkaamista.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat