Tehohoitolääkäreitä huolettaa osastojen täyttyminen koronapotilaista vaikka omikronin vaikutus ei vielä edes näy: ”Me tarvitsemme valtakunnallisia tekoja” - Kotimaa | HS.fi

Tehohoitolääkäreitä huolettaa osastojen täyttyminen koronapotilaista vaikka omikronin vaikutus ei vielä edes näy: ”Me tarvitsemme valtakunnallisia tekoja”

Suomi on menossa Norjan suuntaan, sanoo teho-osaston ylilääkäri Stepani Bendel.

Koronaviruspotilaita on nyt kaikilla teho-osastoilla Suomessa.

20.12.2021 11:21 | Päivitetty 20.12.2021 14:28

Suomessa on maanantaiaamun tiedon mukaan yhteensä 63 potilasta tehohoidossa koronaviruksen vuoksi.

Koronapotilaita on nyt kaikkien erityisvastuualueiden kaikilla teho-osastoilla, kertoo teho-osaston ylilääkäri Stepani Bendel Kuopion yliopistollisesta sairaalasta. Koronapotilaat muodostavat nyt yhden kolmasosan kaikista tehohoitopotilaista maassa.

Bendelin mukaan tilanne on kehittymässä erittäin huonoon suuntaan.

”Me odotamme, että lähiviikkojen tai kuukauden aikana meillä on Suomessa koko korona-ajan ennätysmäärä tehohoitopotilaita.”

Edellinen ennätys on ensimmäiseltä pandemiakeväältä. Huhtikuussa 2020 yhteensä 83 koronapotilasta oli samanaikaisesti tehohoidossa.

Vertailukohtana Suomessa käytetään mielellään Norjan tehohoitotilannetta, sanoo Bendel.

Norjassa rokotuskattavuus on erittäin hyvä sekä terveydenhuoltojärjestelmä ja tehohoidon kriteerit samankaltaiset kuin Suomessa. Myös maan väkiluku on Suomen kaltainen.

Norjassa tehohoidossa oli viime viikolla yli 100 koronapotilasta.

”Siihen suuntaanhan me olemme menossa Suomessakin. Olemme vähän kiikun kaakun”, kuvailee Bendel nykytilannetta.

Bendel huomauttaa, että Suomen nykyisissä luvuissa ei vielä edes näy omikronvariantin vaikutus. Euroopan tautivirasto on arvioinut, että vaikka omikron aiheuttaisi lievempää tautimuotoa, tartuntojen suuri määrä aiheuttaa silti sairaalakuormituksen kasvua.

Bendelin mukaan teho-osastot ovat koronapotilaiden osalta käytännössä täynnä ympäri maata.

Kolmasosa eli 21 potilasta on Helsingin yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueella. Heistä Meilahden ja Jorvin sairaaloissa on 15.

Tampereen ja Turun yliopistollisissa sairaaloissa potilaita on kahdeksan, Oulussa kuusi.

”Paras tilanne on vielä ihan itäisessä Suomessa”, kertoo Bendel omasta alueestaan.

Esimerkiksi Tampereen yliopistollisessa sairaalassa (Tays) ennätys on jo rikottu. Koronapotilaita on tehohoidossa enemmän kuin koskaan aiemmin.

Tilanne on kriittinen, sanoo tehohoidon vastuualuejohtaja Annukka Vahtera Taysista. Koronapotilaille teoriassa olisi lisäpaikkoja vielä ihan hyvin Taysissa ja Sydänsairaalassa, mutta se ei juuri auta.

”Henkilökunta on se kriittisempi tekijä. Sitä ei niin vain yks kaks lisätä”, Vahtera sanoo.

Taysissa on peruttu kiireettömiä leikkauksia, jotta leikkaussali- ja anestesiahoitajia on voitu siirtää teho-osastolle. Vahtera kuitenkin muistuttaa, että vaikka hoitajat ovat hyviä, osalta heistä puuttuu tehohoidon erityisosaaminen.

”Hoitohenkilökunta tulee loppumaan, jos tilanne kovasti pahenee.”

Lue lisää: Norjan hurja korona­mallinnus on verrattavissa Suomen tilanteeseen, sanoo tutkija Tuomas Aivelo: Edessä saattaa olla vaikea aalto

Vahteran, Bendelin ja hänen kollegansa Matti Reinikaisen mielestä Suomessa tarvittaisiin lisää rajoituksia ja hallituksen niin sanotun hätäjarrun vetämistä.

”Me tarvitsemme valtakunnallisia tekoja”, sanoo Vahtera.

Bendel nostaa esiin, että Norjassa on esimerkiksi kielletty alkoholin nauttiminen ravintoloissa.

Bendelin mukaan olisi olennaista vähentää ihmisten kontakteja kaikin keinoin, tavalla tai toisella. Bendel ja Vahtera eivät kuitenkaan suoraan esitä toimenpiteitä.

”Mehän emme ole juristeja emmekä epidemiologeja. Me olemme huolestuneita tehohoitopotilaiden määrästä”, Bendel sanoo.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat