”Salminen, Kiuru ja koronavirus” – joulupöydässä istuvat tutut vieraat, ja se näkyy HS:n joulukyselyssä - Kotimaa | HS.fi

”Salminen, Kiuru ja korona­virus” – joulu­pöydässä istuvat tutut vieraat, ja se näkyy HS:n joulu­kyselyssä

HS:n lukijakyselyyn vastanneiden joulu­tunnelmista paistaa väsymys korona­tilanteeseen. Toisaalta korona­rokotukset rauhoittavat mieltä. Vastauksista huokuu myös hyväksyntä: ”Meidän olisi syytä vain mukautua tilanteeseen”.

Liisa Hellén viettää joulua miehensä ja kahden lapsensa kanssa. Noin vuoden vanha havannankoira Rico seuraa vierestä, kun Liisa Hellén ja hänen miehensä Coso Hellén kasaavat piparkakkutaloa.

23.12.2021 2:00 | Päivitetty 23.12.2021 6:26

Jouluna 2020 ei vielä ymmärtänyt, millaista turnauskestävyyttä koronavirus­pandemia tulee vaatimaan, pohtii espoolainen Liisa Hellén, 55.

”Silloin harmitti kyllä, ettei joulua päässyt samalla tavalla viettämään. Lohtuna kuitenkin oli se, että ajatteli kyseessä olevan yksi kerta. Nyt kun ymmärrys on kasvanut, tiedämme, että tämä tilanne kestää varmaan vuosia. Se vain pitää hyväksyä, vaikka toinen koronajoulu surettaa ja harmittaa”, Hellén sanoo.

”Toivoisin kaikille malttia jaksaa, vaikka varmaan jokaisella alkaa olla lähellä se hetki kun ollaan äärirajoilla. Ei pidä uskoa siihen, että virus olisi vaaraton, mutta toisaalta ei kannata hysteerisesti pelätäkään.”

Hellén viettää joulua miehensä ja kahden lapsensa kanssa kotona. Joulun välipäivinä hän tapaa sisaruksiaan perheineen. Mikäli minkäänlaisia koronatartuntaan viittaavia oireita tulee, hän ostaa ja tekee pikatestin.

Muuten hän kertoo olevansa jouluna yhtä varovainen kuin normaalistikin.

”Käytän maalaisjärkeä. En mene isoihin väkijoukkoihin, kaupoilla käytän maskia enkä käytä julkisia kulkuneuvoja”, Hellén sanoo.

”Kyllä omikronmuunnos hieman säikäytti, vaikka muuten tähän asti on saanut pidettyä pään kylmänä. Nyt olemme vähentäneet esimerkiksi ravintoloissa syömistä.”

Hallituksen tiistaina tiukentamat rajoitukset eivät vaikuta perheen jouluun.

Lue lisää: Näistä rajoituksista hallitus päätti tiistaina

Liisa Hellén rauhoittuu joulunviettoon kotona perheensä kanssa.

Hellén on yksi HS:n joulukyselyyn vastanneista. Kyselyssä lukijat saivat kertoa, millaisia ajatuksia ja tunteita toinen koronajoulu herättää.

HS käyttää jutussa vain niiden kirjoittajien kommentteja, joiden yhteystiedot ovat toimituksen tiedossa.

Vastauksista paistaa väsymys, harmi ja turhautuminen. Moni kertoo toivoneensa pandemian olevan jo ohi.

Suurin osa vastaajista kertoo, ettei omikronmuunnos ole muuttanut joulusuunnitelmia.

Lue lisää: Pyyhkäiseekö omikron kaikkien suomalaisten läpi? Professori: ”Yleensä mikään hengitys­tie­virus ei kovin nopeasti infektoi koko väestöä”

Osaa vastaajista omikron ja kasvavat tartuntaluvut pelottavat ja ahdistavat. Näitä vastaajia pelottaa etenkin oma ja muiden terveys: mitä jos vienkin joulutuliaisena vanhempieni luokse koronaviruksen?

39-vuotias, perheen ja vanhempiensa kanssa joulunsa viettävä helsinkiläinen nainen kirjoittaa:

”On tämä kyllä todella raskasta kokonaisuudessaan. Ahdistaa, kun mitään ei voi tehdä ilman huolta tai riskien pohtimista. Etenkin jouluna kontaktien välttäminen tai eristäytyminen tuntuu pahalta, koska joulu on yhdessäolon aikaa.”

Myös lasten peruuntuneet joulujuhlat harmittavat. Yksi vastaaja kertoo, että hänen Saksassa asuva yli 80-vuotias anoppinsa on nähnyt lapsenlastaan vain kerran kahteen vuoteen. Myös yksinäisyys nousee osassa vastauksista esille.

”Vähän tietysti jännittää, jos itse tai joku muu sairastuu niin, ettei pystytäkään viettämään yhteistä joulua.”

Tänä vuonna vastauksissa ei korostu omaehtoinen karanteeni tai yksin vietetty joulu. Silti moni viettää joulua pienemmällä piirillä, läheisten kanssa. Kaikkein kaukaisimpien sukulaisten luona vierailu jää yhä väliin. Muutamat vastaajat kertovat suoraan olevansa tyytyväisiä siihen, ettei joulusta ”tarvitse hössöttää”. Useampi kertoo, ettei toinen koronajoulu herätä sen kummempia tunteita.

Osaa vastaajista joulua mahdollisesti edeltävä sairastuminen yhä jännittää.

”Vähän tietysti jännittää, jos itse tai joku muu sairastuu niin, ettei pystytäkään viettämään yhteistä joulua. Toivon ja haluan kuitenkin uskoa, että pysymme terveinä”, 17-vuotias nainen Kangasalta kertoo.

Muutama vastaaja kertoo varanneensa pikatestejä kotiin oireiden varalta. Osa heistä tekee pikatestit varuiksi ennen kuin lähtee läheisen luo yhteiseen joulunviettoon.

Lisäksi käsihygienia, maskit ja turhien kontaktien vältteleminen ennen joulua on monen suunnitelmissa. Osa kertoo tehneensä etätöitä noin viikon ajan ennen joulua. Vastaajista muutama kertoo pyrkivänsä ostamaan joululahjat verkosta ja menevänsä ruokaostoksille hyvissä ajoin.

”Koronajoulu on rokottamattomia varten.”

Moni vastaaja mainitsee otettujen rokotusten rauhoittavan mieltä.

”Perheeni ja ystäväni ovat rokotettuja, joten vietämme ihan tavallista joulua. Koronajoulu on rokottamattomia varten”, 33-vuotias mies Järvenpäästä kirjoittaa.

Rokotukset mahdollistavat normaalimman joulun – mutta vain jos koronatautiin viittaavia oireita ei tule. Useampi vastaaja kertoo varautuneensa henkisesti siihen, että oireisena on jätettävä vierailut välistä.

”Joulunvietto on vähemmän outoa ja stressaavaa kuin ensimmäinen [koronajoulu], silloin vedin kaiken viimeisen päälle hygieenisesti ja se stressasi. Nyt olen jo tottunut tähän ja meillä kaikilla on kaksi rokoteannosta. Yritämme saada iäkkäälle äidillemme kolmannen rokoteannoksen ennen joulua”, 48-vuotias nainen Helsingistä kertoo.

Myös muut vastaajat nostivat esille tehosteannoksen merkityksen. Annoksen jo saaneet vaikuttavat helpottuneilta, mutta rokotusajan vasta ensi vuoden puolelle saaneita huolettaa kahden annoksen tartuntaa suojaavan tehon lasku.

Alustavien tutkimustulosten mukaan kaksi annosta ei anna omikronmuunnoksen aiheuttamaa tartuntaa vastaan yhtä vahvaa suojaa kuin deltamuunnosta vastaan.

51-vuotiaan espoolaisen naisen mukaan terveysviran­omaisten ei tulisi kannustaa ihmisiä viettämään normaalia joulua.

”Monella, myös itsellä on kuusi kuukautta toisesta rokotuksesta heti tammikuun alkupuolella. Mietityttää rokotustehon oleminen matalimmillaan juuri joulun aikaan”, hän kirjoittaa.

Samaa mieltä on 39-vuotias nainen Espoosta:

”Mitä tehdä, kun isoäiti saa kolmannen rokotteen Espoon mallin mukaan vasta tammikuussa, vaikka joulun aikaan toisesta rokotuksesta on jo hieman yli viisi kuukautta? Myöskään alakouluikäiset lastenlapset eivät ole ikänsä puolesta saaneet yhtäkään rokotusta. Viime jouluna emme uskaltaneet tavata isoäitiä, on ihan käsittämätöntä, että tänäkin jouluna tilanne saattaa olla sama.”

Lue lisää: Voiko jouluna nähdä huoletta ystäviä ja sukulaisia? ”Onhan tämä elämä aika mahdotonta, jos ei mitään voi tehdä”, THL:n Salminen sanoo

Useampi vastaaja harmittelee sitä, että rajoitukset purettiin liian nopeasti ja tartuntatilanne on huonontunut. Muutama ilmaisee harminsa Suomen rokotuskattavuuden mataluudesta. Nyt kolmansia rokoteannoksia kiirehditään.

Osa kyselyyn vastanneista pelkää tartuttavansa rokottamattoman sukulaisensa. Osa taas pelkää rokottamattoman tartuttavan riskiryhmäläisen.

”Osan perheenjäsenien rokottamattomuus askarruttaa. Asiasta on yritetty puhua, mutta se johti riitaan, joka on tosin nyt sovittu”, kertoo 67-vuotias mies Helsingistä.

Osa sanoo suoraan pitävänsä rokottamattomuutta piittaamattomuutena. Näin kirjoittaa muun muassa 51-vuotias mies Espoosta:

”Raivostuttaa, kun rokottamattomat sukulaiset tunkevat vanhuksien luokse ilman testejä. ’Koska lastenlapsilla tulee olla oikeus nähdä isovanhempia’, on perustelu. Järkyttävää piittaamattomuutta olla ottamatta rokotetta ja liikkua maskitta.”

”Viruksen kanssa on vain elettävä, myös tänä jouluna.”

Huolta herättää myös rokottamattomien lasten keskuudessa leviävät koronatartunnat ja koulualtistumiset.

”Olisi tarkoitus lähteä puolison vanhempien luokse jouluksi ja viettää joulu lähisukulaisten kesken pienellä porukalla. Nyt kuitenkin perheemme lapsi on omaehtoisessa karanteenissa koulu- ja kaveripiirissä tapahtuneen altistumisen takia ja jännitämme, miten joulusuunnitelmien käy”, kertoo 41-vuotias nainen Helsingistä.

Hän kuitenkin lisää, että toisaalta kaikki on hyvin, jos perhe selviää karanteeneilla tai lievällä taudilla.

”Koronatauti voi pahimmillaan viedä hengen ja siihen nähden on pieni murhe säätää omia joulukuvioita uusiksi.”

Vastaavaa pohdintaa jakoivat muutkin vastaajat.

”En usko, että tämä tai ensikään joulu on huoleton”, kertoo 29-vuotias nainen Espoosta.

”Toki aina sitä toivoo, että koronatilanne paranisi, mutta koronavirus vaikuttaa jouluun väistämättä vielä monia vuosia. Virus muuntuu koko ajan. Sen kanssa on vain elettävä, myös tänä jouluna.”

Samoin 45-vuotias mies Riihimäeltä ajattelee, että joulua helpottaa jos myöntää tilanteen ja mukautuu siihen.

”Koronajoulu on toinen, mutta hyvin todennäköisesti [Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen terveysturvallisuus­osaston johtaja] Mika Salminen ja [perhe- ja peruspalvelu­ministeri] Krista Kiuru (sd) ovat joulupöydissämme myös ensi jouluna, kuten on koronaviruskin”, mies pohtii.

”Normaalien aikojen haikailun sijasta meidän olisikin syytä vain mukautua tilanteeseen, eikä enää luulotella, että ’kestetään vielä tämä vuosi, ensi vuonna on paremmin’.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat