Rokottaminen laajenee Suomessa kaikille yli 5-vuotiaille – Ratkaisuun päädyttiin, koska Yhdysvalloissa ei havaittu merkittäviä haittavaikutuksia - Kotimaa | HS.fi

Rokottaminen laajenee Suomessa kaikille yli 5-vuotiaille – Ratkaisuun päädyttiin, koska Yhdysvalloissa ei havaittu merkittäviä haitta­vaikutuksia

Perusterveiden lasten osalta rokottaminen on lapsen ja vanhempien oman harkinnan varassa.

Onni Pulkkinen, 10, sai rokotteen terveydenhoitaja Essi Ilolalta. Mukana oli myös pehmolelu Pilkku ja äiti Miisa Pulkkinen. Helsinki aloitti 5–11-vuotiaiden riskiryhmiin kuuluvien lasten korona­rokotukset viime lauantaina.

22.12.2021 10:12 | Päivitetty 22.12.2021 13:40

Koronarokotuksia aletaan tarjota kaikille yli 5-vuotiaille lapsille, valtioneuvosto päätti keskiviikkona.

Tähän saakka 5–11-vuotiaista lapsista on rokotettu vain riskiryhmiin kuuluvia.

Lisäksi niiden ammattikuntien joukkoa laajennetaan, jotka voivat antaa koronarokotteen. Jatkossa myös laboratorio­hoitajat sekä lähi- ja perushoitajat voivat rokottaa, jos heillä on siihen asianmukainen koulutus.

”Muutoksella haetaan koronavirus­rokotteiden etenemistä mahdollisimman tehokkaasti”, kertoi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Lisäksi rokotusasetuksesta poistetaan ikärajakohtainen eteneminen. Rokottamisjärjestyksestä iän mukaan säädettiin viime vuonna, kun rokotteita oli saatavilla rajoitetusti.

”Haavoittuvimpien ryhmien tarkoituksenmukaisesta rokottamisesta tulee jatkossakin pitää huolta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeistuksen mukaisesti”, todetaan kuitenkin sosiaali- ja terveysministeriön (STM) tiedotteessa.

Päätös kaikkien yli 5-vuotiaiden rokotuksista syntyi, koska rokotteella ei ole havaittu vakavia harvinaisia haittavaikutuksia Yhdysvalloissa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri ja Kansallisen rokotus­asiantuntija­ryhmän (Krar) sihteeri Hanna Nohynek.

”Halusimme olla varmoja siitä, että rokotteiden hyöty–haitta-suhde on enemmän hyödyn puolella, ja nyt saimme Yhdysvalloista tietoa yli 7 miljoonasta annetusta rokoteannoksesta”, Nohynek kertoo.

Nohynekin mukaan Yhdysvalloissa 5–11-vuotiaiden lasten riski saada sydänlihastulehdus koronarokotuksen seurauksena on noin yksi miljoonasta.

Nohynek sanoo, että suositus rokottautumisesta koskee nyt vain riskiryhmiin kuuluvia 5–11-vuotiaita lapsia ja heidän lähipiiriin kuuluvia. Tämänikäisten perusterveiden lasten osalta THL ehdottaa, että rokottamista tarjotaan heille ja rokottautuminen on lasten ja heidän vanhempiensa harkinnan varassa.

”Jos vanhemmat ja lapsi haluavat rokotteen, emme asetu poikkiteloin, vaan heille halutessaan tarjotaan mahdollisuus valita rokote.”

Nohynekin mukaan perusterveiden lasten vakavat sairastumiset ovat harvinaisia, eikä lasten rokottamisella odoteta olevan kovin suurta vaikutusta epidemian hallintaan.

Kun valtioneuvoston asetusmuutos on saatu tehtyä, kunnat tiedottavat Nohynekin mukaan rokotusten aloittamisesta ja vanhempien tulee seurata oman kuntansa tiedotteita.

”Lasten rokottaminen on erityistaito, ja voi olla, että kunnat haluavat keskittää rokotukset paikkoihin, joissa on osaamista lasten rokottamisessa", Nohynek sanoo.

Nohynekin mukaan ikäryhmälle on tarjolla 5–11-vuotiaille lapsille tarkoitettuja rokotteita 162 000 annosta. Niiden on arvioitu riittävän hyvin vuoden vaihteeseen asti.

Seuraava rokotelähetys saapuu ensi vuoden alussa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat