Terrorismipykälät kiristyvät: Julkinen kehottaminen terrorismiin tulee rangaistavaksi - Kotimaa | HS.fi

Terrorismipykälät kiristyvät: Julkinen kehottaminen terrorismiin tulee rangaistavaksi

Lainmuutokset tulevat voimaan tammikuun alusta lähtien.

Elokuussa 2017 tapahtunut puukotus Turussa on ainoa Suomessa tapahtunut isku, joka on tuomittu terroristisena tekona. Monet toivat teon jälkeen muistokynttilöitä torille.

22.12.2021 12:32

Suomen terrorismilainsäädäntö kiristyy ensi vuoden alusta lähtien. Rangaistavaksi tulee muun muassa julkinen kehottaminen terrorismiin.

Tasavallan presidentti vahvisti keskiviikkona terrorismirikoksia koskevat lainmuutokset.

Tammikuun alusta lähtien on rangaistavaa kehottaa värväytymään terroristiryhmään tai tekemään terrorismirikoksen. Kehottaminen voi tapahtua joukkotiedotusvälineessä, sosiaalisessa mediassa, väkijoukossa tai julkisessa tilaisuudessa.

Tällainen toiminta on jo nykyisin monelta osin rangaistavaa, sillä laki kieltää muun muassa julkisen kehottamisen rikoksen tekemiseen. Nykyisestä tilanteesta poiketen kehottamisesta tulee rangaistavaa myös siinä tapauksessa, että siitä ei aiheudu konkreettista vaaraa terrorismirikoksesta.

Myös terroristiryhmän toimintaan osallistuminen muuttuu rangaistavaksi nykyistä laajemmin.

Laajennus koskee terroristisen toiminnan kannalta olennaisia tehtäviä kuten terroristiryhmän aseelliseen toimintaan osallistumista, ryhmän toimintavalmiudesta huolehtimista sekä terrorismirikoksiin kannustavan uskonnollisen tai ideologisen koulutuksen antamista.

Myös terrorismirikoksen rahoittaminen ja matkustaminen terrorismirikoksen tekemistä varten tulevat nykyistä laajemmin rangaistaviksi.

Lainmuutokset saivat lausuntokierroksella sekä vastustusta että kannatusta.

Esimerkiksi oikeusasiamies ja Asianajajaliitto ihmettelivät tarvetta pykälien kiristyksille ja sitä kautta poliisin valtuuksien lisääntymiselle.

Poliisi puolestaan kannatti ehdotuksia ja kaipasi lisäkeinoja terrorismin torjuntaan.

Lue lisää: Terrorismipykälien kiristäminen jakaa mielipiteitä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat