Alueet kiristävät nyt rajoituksia: Pohjois-Pohjanmaalla kielletään kaikki yleisötilaisuudet, Pirkanmaalle ja Uudellemaalle odotetaan linjauksia - Kotimaa | HS.fi

Alueet kiristävät nyt rajoituksia: Pohjois-Pohjanmaalla kielletään kaikki yleisö­tilaisuudet, Pirkanmaalle ja Uudelle­maalle odotetaan linjauksia

Hallituksen lisäksi useat alueet ovat kiristäneet tai kiristämässä koronatoimiaan heikentyneen tautitilanteen vuoksi.

Useilla alueilla on tulossa tai kaavaillaan kovia rajoituksia, joita ei voi kiertää koronapassilla.

22.12.2021 13:39 | Päivitetty 22.12.2021 20:36

Hallituksen lisäksi useat alueet ovat kiristämässä tai ovat jo kiristäneet koronatoimiaan heikentyneen tautitilanteen vuoksi.

Hallituksen käsissä ovat lähinnä ravintoloita ja rajoja koskevat rajoitus­toimet, kun taas alueet päättävät muun muassa kokoontumis­rajoituksista ja mahdollisista tilojen sulkemisesta.

Näiden toimien yhteisvaikutus on, että monenlainen vapaa-ajan vietto ja harrastustoiminta keskeytyy suuressa osassa Suomea.

Lue lisää: Näistä rajoituksista hallitus päätti tiistaina

Keskiviikkona kiristyksistä kertoi Pohjois-Suomen aluehallintovirasto. Se kieltää kokonaan yleisötilaisuuksien järjestämisen sisä- ja ulkotiloissa Pohjois-Pohjanmaan maakunnan alueella.

Lisäksi se sulkee tiettyjä asiakas- ja yleisötiloja lyhytaikaisesti.

Rajoituksista ei voi vapautua käyttämällä koronapassia. Tiloja voidaan kuitenkin edelleen käyttää lasten ohjattuun harrastustoimintaan.

Rajoitukset ovat voimassa tämän viikon torstaista vuoden loppuun.

Pohjois-Pohjanmaan uusista koronatoimista tiedotetaan tarkemmin vielä keskiviikkona, kertoi STT:lle Pohjois-Suomen aluehallintoviraston viestintäpäällikkö Alpo Merilä.

Lapin aluehallintovirasto kieltää Lapin maakunnan alueella torstaista alkaen kaikki sisätiloissa järjestettävät yli 20 osallistujan yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset. Tämä koskee muun muassa konsertteja ja urheilu­tapahtumia sekä mielenosoituksia.

Yleisötilaisuuksissa rajoitusten vaihtoehtona voi yhä ottaa käyttöön koronapassin. Yleisissä kokouksissa rajoituksista ei voi poiketa edes passilla.

Lisäksi alueella järjestettävissä sisä- että ulkotilatapahtumissa tulee ehkäistä lähikontakteja ja tartunnan riskiä erinäisin toimin. Esimerkiksi maskien käyttöä voidaan edellyttää.

Lue lisää: Tiukimmat rajoitukset koskevat korkean riskin tilanteita – Katso HS:n haku­koneesta, missä tartunnan saamisen riski on THL:n mukaan suurin

Lounais-Suomen aluehallintovirasto kielsi jo maanantaina kaikki yleisötilaisuudet Varsinais-Suomessa määräajaksi sisä- ja ulkotiloissa.

Yleisötilaisuuksien rajoitukset ovat voimassa osallistujamäärästä riippumatta keskiviikosta alkaen vuoden loppuun asti, eikä rajoituksista voi poiketa koronapassilla.

Lisäksi virasto päätti rajoittaa asiakas- ja yleisötilojen käyttöä lyhytaikaisesti.

Myös Satakuntaan kohdistuvista mahdollisista uusista korona­rajoituksista odotetaan päätöksiä.

Keskiviikkona hallituksen tiedotustilaisuudessa perhe- ja peruspalvelu­ministeri Krista Kiuru (sd) ennakoi, että neljällä alueella olisi tulossa hyvin kireitä toimia. Hän mainitsi jo kiristyksistä kertoneiden Varsinais-Suomen ja Pohjois-Pohjanmaan lisäksi Uudenmaan ja Pirkanmaan.

Hallitus itse kertoi muun muassa ravintoloiden rajoitusten kiristämisestä ja koronapassin väliaikaisesta hyllyttämisestä korkean ja keskiriskin tilaisuuksissa.

Alueet voivat kuitenkin päättää vielä järeämmistä toimista, kuten tilojen sulkemisista siten, ettei niissä voisi harjoittaa edes vähäriskistä toimintaa koronapassilla.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto valmistelee parhaillaan päätöksiä Pirkanmaan osalta, kertoo ylijohtaja Marko Pukkinen HS:lle.

Pirkanmaan koronakoordinaatio­ryhmä on toivonut merkittävää rajoitusten kiristämistä, muun muassa tiettyjen tilojen sulkemista kokonaan tartuntatautilain mukaisesti, hän sanoo.

”Tällainen pyyntö meille on tullut ja sen suuntaista päätöstä valmistellaan”, Pukkinen kommentoi.

Lisäksi Pirkanmaalla on toivottu kokoontumisrajoitusten tiukentamista nykyisestä 20 hengestä.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto aikoo asettaa Uudellemaalle kovat rajoitukset.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatio­ryhmä kertoi tiistaina, että se haluaisi sulkea muun muassa sisäliikuntatilat, yleiset saunat, kylpylät, uimahallit, tanssipaikat, kuorolaulu­toiminnan ja kauppakeskusten yleiset oleskelutilat.

Keskiviikkona pääkaupunki­seudun koronakoordinaatio­ryhmä tiedotti, että se suosittelee virastolle myös sisätiloissa järjestettävien yleisötilaisuuksien kieltämistä kokonaan kolmeksi viikoksi 28. joulukuuta alkaen.

Lue lisää: Aluehallinto­virasto aikoo asettaa Uudelle­maalle kovat rajoitukset

Etelä-Suomen aluehallinto­viraston ylijohtajan sijainen Kristiina Poikajärvi kertoi keskiviikkona HS:lle, että päätös tulee olemaan viraston saamien suositusten mukainen.

Päätös rajoitusten kiristämisestä voitaisiin tehdä aikaisintaan torstaina ja se tulisi voimaan todennäköisesti joulun jälkeen tiistaina.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella kokoontumisrajoituksia tiukennetaan jouluaatosta alkaen. Etelä-Suomen aluehallinto­virasto teki asiaa koskevan päätöksen jo tiistaina.

Myös Päijät-Soten alueen korona­yhteistyöryhmä esitti keskiviikkona illalla Etelä-Suomen aluehallintovirastolle monia alueensa julkisia tiloja suljettavaksi. Ryhmä suosittaa, että rajoitukset eivät koskisi alle 18-vuotiaita. Suljettavien tilojen toivelista on samankaltainen kuin pääkaupunkiseudun koordinaatioryhmän.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat