THL suosittelee vakavasti immuunipuutteisille neljättä koronarokoteannosta - Kotimaa | HS.fi

THL suosittelee vakavasti immuuni­puutteisille neljättä korona­rokote­annosta

Lisäksi THL päivitti keskiviikkona korona­testaamis­ohjeitaan. Nyt lievä­oireisten testi­ohjeisiin kuuluu koti­testaaminen. Mahdollinen positiivinen tulos tulee varmistaa terveyden­huollossa.

Suositus koskee vähintään 12 vuotta täyttäneitä.

22.12.2021 16:45 | Päivitetty 22.12.2021 18:32

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee vakavasti immuuni­puutteisille neljättä korona­virus­rokote­annosta.

Suositus koskee vähintään 12 vuotta täyttäneitä. Tehosteannoksen voi suosituksen mukaan antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut 3–4 kuukautta.

THL:n tiedotteessa suositusta perustellaan sillä, että voimakkaasti immuunipuutteisilla vakavan koronataudin riski on muuta väestöä suurempi. Heillä neljäs rokoteannos toimii tehosteena, joka vastaa muun väestön kolmatta annosta. Rokoteannos tuo THL:n mukaan immuuni­puutteisille suojaa tilanteessa, jossa omikronmuunnos leviää väestössä.

Suositus perustuu Kansallisen rokotusasiatuntija­ryhmän (Krar) mietintöön.

Vakavasti immuunipuutteisia on Suomessa arviolta muutamia kymmenentuhansia.

Mutta voiko immuunipuutteisten neljänsien annosten 3–4 kuukauden antovälistä siis jo päätellä jotain muun väestön kolmannen ja neljännen välisestä antovälistä?

”Ei voi”, sanoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

”Siihen vaikuttavat niin monet tekijät. Kuten millä annosvälillä aiemmat annokset on saatu, mitä rokotetta annokset ovat olleet ja onko sairastanut koronataudin vai ei.”

Euroopan unionin komissio kertoi tiistaina, että alueella käytössä olevan yhteisen koronapassin voimassaoloaika on yhdeksän kuukautta. Kolmannen rokotuksen jälkeen koronapassi on voimassa toistaiseksi, koska tehosterokotteen vaikutuksen kestoa ei vielä tiedetä. Oletuksena kuitenkin on, että suoja kestää pidempään kuin puoli vuotta.

”Tästä ei pidä vetää sellaista johtopäätöstä, etteikö kolme rokoteannosta suojaisi tartunnalta.”

Israelissa neljättä rokoteannosta tarjotaan jo muun muassa yli 60-vuotiaille ja terveydenhoito­alalla työskenteleville. Nohynek huomauttaa, että Israelissa neljännet annokset ovat ajankohtaisia jo nyt, koska maassa ensimmäiset annokset annettiin kovin lyhyillä antoväleillä. Suomessa on siis eri tilanne.

”On liian varhaista sanoa muiden kuin immuunipuutteisten kohdalla, ketkä Suomessa ylipäätään tarvitsevat neljänsiä annoksia. Immuunipuutteisten kohdalla kolme annosta vastaa kahta terveille annettua, eli neljännessä annoksessa on heidän kohdallaan kyse tehosteannoksesta”, Nohynek sanoo.

”Tästä ei pidä vetää sellaista johtopäätöstä, etteikö kolme rokoteannosta suojaisi tartunnalta.”

Mahdollisia ryhmiä, jotka voisivat myöhemmin hyötyä neljännestä rokoteannoksesta, ovat vanhukset sekä lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat 18 vuotta täyttäneet, Nohynek kertoo. Jälkimmäiseen ryhmään kuuluu arviolta satojatuhansia ihmisiä.

Mitään ei ole kuitenkaan vielä päätetty. Ennen päätöksen tekemistä tarvitaan lisää seurantatietoa.

THL:n ohjeistuksen mukaisesti keskiviikkona valtioneuvosto teki päätöksen, että koronarokotuksia aletaan tarjota kaikille yli 5-vuotiaille lapsille.

Lue lisää: Rokottaminen laajenee Suomessa kaikille yli 5-vuotiaille – Ratkaisuun päädyttiin, koska Yhdysvalloissa ei havaittu merkittäviä haitta­vaikutuksia

Lisäksi THL päivitti keskiviikkona koronatestaamis­ohjeitaan hallituksen testausstrategian mukaisesti.

Päivitettyjen ohjeiden mukaan oireilevan tulee hakeutua terveydenhuollon testiin, jos hän on raskaana tai hän kuuluu vakavan koronataudin riski­ryhmään. Lisäksi testiin tulee hakeutua, jos toisen rokote­annoksen saamisesta on kulunut viisi kuukautta.

Muiden lieväoireisten testiohjeisiin kuuluu nyt kotitestaaminen. Myös lapsen voi testata antigeeni­kotitestillä.

Kotitestin positiivinen tulos tulee varmentaa terveydenhuollossa tehdyllä testillä, jos on tarve saada virallinen eristyspäätös. Positiivisen kotitestin jälkeen on tärkeää välttää vapaaehtoisesti kontakteja.

Alle 12-vuotiaiden oireisten lasten testaamisen osalta THL suosittelee terveyden­huollon testiin hakeutumista, jos perhepiirissä on rokottamattomia 16 vuotta täyttäneitä tai immuunipuutteisia.

Lisäksi testaaminen on edelleen suositeltavaa, jos lapsella on oireita ja hänen tiedetään altistuneen kahden viikon sisällä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat