Ajokeli on torstaina huono koko maassa – joulun menoliikenne vilkkaimmillaan, merkittäviä ruuhkia ei ole tullut - Kotimaa | HS.fi

Ajokeli on torstaina huono koko maassa – joulun meno­liikenne vilkkaimmillaan, merkittäviä ruuhkia ei ole tullut

Pohjoisesta etelään liikkuu tänään lumisadealue, joka heikentää ajokeliä mutta tuo valkoisen joulun koko maahan.

Ilmatieteen laitos on antanut torstaiksi varoituksen huonosta ajokelistä koko maahan. Lumi on kevyttä ja se pöllyää helposti tiellä.

23.12.2021 9:43 | Päivitetty 23.12.2021 15:30

Torstaiaamuna Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun yllä ollut lumisadealue liikkuu illaksi Etelä-Suomeen, kertoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Eveliina Tuovinen.

Ilmatieteen laitos on antanut torstaiksi varoituksen huonosta ajokelistä koko maahan.

”Lumi on kevyttä, ja se pöllyää helposti tiellä. Koska tien pinnat ovat eilisen jäljiltä vielä kylmät, lumi voi myös kiillottua tien pintaan”, Tuovinen sanoo.

Torstaiaamuna maan etelä- ja keskiosissa oli ilmassa myös jäätäviä tihkusateita, jotka voivat liukastuttaa teiden pintoja entisestään. Etelässä puuskainen tuuli voi pöllyttää lunta ja lisätä pakkasen purevuutta, vaikka torstaina lämpötila pysytteleekin 0–3 pakkasasteessa.

Fintrafficin tieliikennekeskus ennusti aiemmin, että joulun menoliikenne on vilkkaimmillaan torstaina puolestapäivästä alkuiltaan.

Vilkkaimmin liikennöidyillä tieosuuksilla valtateillä 4, 5 ja 9 liikenne voi ajoittain ruuhkautua ja ajonopeudet saattavat hidastua.

Torstaina iltapäivällä liikenne oli vilkasta, mutta merkittäviä jonoutumisia ei ollut näkynyt, kertoi liikenneoperaattori Heidi Peltomaa Fintrafficin Tampereen tieliikennekeskuksesta.

”Ajokeli on monin paikoin huono. Tiet ovat liukkaita sään lauhtumisen vuoksi, ja lisäksi on lumisateita ja pöllyävää lunta. Lumisadealueet ovat keskisen Suomen kohdalla tulossa kohti etelää, ja lunta voi tulla paikoin runsaastikin”, Peltomaa arvioi iltapäivällä.

Iltapäivällä valtatiellä 1 oli onnettomuus Salossa Lakianmäen tunnelin kohdalla. Liikenne oli poikki puoli tuntia ja se jonoutui hetkeksi. Iltapäivällä käytössä oli yksi ajokaista ja onnettomuudesta oli haittaa Turun suuntaan ajettaessa.

Torstaisista sateista kertyy maahan lunta sentistä viiteen senttiin. Se tarkoittaa, että jouluaattona maa on todennäköisesti valkea koko Suomessa.

Vielä torstaiaamuna Varsinais-Suomessa Turun seudulla oli joitakin havaintoasemia, joilla lunta ei ollut lainkaan.

”Näyttää siltä, että sinnekin tulee vielä lunta, kun lumisadealue saapuu illalla pohjoisesta”, Tuovinen sanoo.

Heikkoja ajoittaisia lumisateita voi jouluaaton ja tapaninpäivän välillä näkyä koko maassa. Eniten lumikuuroja nähtäneen Keski-Pohjanmaan ja Vaasan seudulla.

Pakkanen kiristyy koko maassa viimeistään jouluaattoaamuksi. Etelärannikolla pakkasasteita on jouluaattona noin kymmenen, pohjoisempana 10–15 pakkasastetta.

”Lauhtumista ei ole näkyvissä, vaan pakkassää jatkuu lähipäivinä”, Tuovinen sanoo.

Joulun pyhät ovat vaihtelevan pilvisiä, mutta kaamosaluetta etelämpänä aurinkokin saattaa ajoittain näyttäytyä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat