FBI:n Greenlight-operaatio toi kahdelle miehelle pitkät tuomiot Jyväskylässä – tutkinnassa löytyi myös 3D-tulostettu ase - Kotimaa | HS.fi

FBI:n Greenlight-operaatio toi kahdelle miehelle pitkät tuomiot Jyväskylässä – tutkinnassa löytyi myös 3D-tulostettu ase

Oikeus hylkäsi suuren osan kolmannen pääsyytetyn syytteistä, koska näyttöä hänen osallisuudestaan ei ollut. Näyttö perustui pitkälti Yhdysvaltojen liittovaltiovaltiopoliisin FBI:n toimittamiin tietoihin.

Poliisilla oli maanantaina 7. kesäkuuta 2021 useita operaatioita eri puolilla maata Greenlightiin liittyvistä huumerikosepäilyistä.

23.12.2021 15:24

Keski-Suomen käräjäoikeus on antanut pitkiä huumetuomioita Greenlight-operaatioon liittyvässä oikeudenkäynnissä. Syyttäjän mukaan päätekijöinä oli kolme miestä, mutta oikeus hylkäsi pääosan yhden miehen syytteistä.

Kaksi muuta miestä saivat pitkän tuomiot muun muassa törkeistä huumekoksista.

Oikeudenkäynti liittyi Yhdysvaltojen liittovaltion poliisin FBI:n käynnistämään Greenlight-operaatioon. FBI pääsi käsiksi eri maissa toimivien rikollisten salattuun viestinvaihtoon ja luovutti tietoja muun muassa Suomen poliisille.

Suomessa tiedot johtivat laajoihin operaatioihin eri puolilla maata.

Keski-Suomen käräjäoikeuden mukaan pääsyytetyistä kaksi piti hallussaan loppuvuoden 2020 ja kevään 2021 aikana suuret määrät huumeita.

Miehillä oli 600 grammaa kokaiinia, reilu kilo amfetamiinia ja noin 2 500 ekstaasitablettia. Määrät olivat selvästi pienemmät kuin mistä miehiä oli syytetty.

Kokaiinilasti ehti olla kateissa kuukausien ajan. Miehet kävivät etsimässä sitä usean kerran metsäkätköltä, mutta lumen alta se ei löytynyt. Vasta lumien sulettua kätkö löytyi.

Poliisi löysi esitutkinnan yhteydessä myös useita kannabiskasvattamoja ja takavarikoi haulikon, kaksi pistoolia ja 3D-tulostimella valmistetun ampuma-aseen.

41-vuotias Tommi Herman Mutikainen sai kymmenen ja puoli vuotta vankeutta kolmesta törkeästä huumerikoksesta ja ampuma-aserikoksesta. Toinen päätekijä, 38-vuotias Peter Robert Lounasvuori, sai yhdeksän ja puoli vuotta vankeutta kahdesta törkeästä huumerikoksesta ja ampuma-aserikoksesta.

Molemmat olivat kiistäneet syytteet. Näin oli tehnyt myös kolmas pääsyytetty. Oikeus tulikin siihen tulokseen, että hänen syyllisyydestään ei ollut esitetty riittävästi näyttöä.

41-vuotias Jarkko Allan Rahkonen tuomittiin kuitenkin yhdestä törkeästä huumerikoksesta kolmeksi ja puoleksi vuodeksi vankeuteen. Hänen tuomionsa liittyi Subutex-tabletteihin.

Syyttäjä vaati rangaistusten koventamista sen takia, että päätekijät olisivat olleet jäseniä United Brotherhoodissa (UB). Miehet kiistivät tämän.

Oikeuden mukaan ei ollut näyttöä siitä, että rikokset olisi tehty UB:n nimissä tai että rikoksissa olisi käytetty UB:n ulkoisia tunnuksia. Sen takia rangaistuksia ei tämän takia kovennettu.

Sen sijaan Mutikaisen ja Lounasvuoren rangaistusta kovennettiin rikollisen toiminnan suunnitelmallisuuden takia. Suunnitelmallisuus ilmeni muun muassa siinä, että miehet olivat hankkineet käyttöönsä Anom-viestimet, joiden avulla viestintä oli pyritty pitämään niin salaisena, etteivät viranomaiset pääse siihen käsiksi.

Oikeus tuomitsi lisäksi kaksi muuta miestä ehdottomaan ja kolmannen miehen ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Jari Olavi Porrassalmi, 41, sai neljä vuotta vankeutta avunannosta törkeään huumerikokseen, sillä hän oli auttanut amfetamiini- ja ekstaasikaupassa. Joonas Mikael Kivioja, 30, sai kaksi ja puoli vuotta vankeutta törkeästä huumerikoksesta.

Yhden miehen syyte törkeästä rahanpesusta hylättiin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat