Koronatartuntoja on 11-vuotiailla jopa kaksinkertainen määrä 12-vuotiaisiin verrattuna, tutkimusryhmän analysoimista tilastoista selviää - Kotimaa | HS.fi

Koronatartuntoja on 11-vuotiailla jopa kaksin­kertainen määrä 12-vuotiaisiin verrattuna, tutkimus­ryhmän analysoimista tilastoista selviää

Ikäryhmien tartuntojen määrä alkoi eriytyä syksyn mittaan. Kaksitoistavuotiaiden rokottaminen aloitettiin elokuussa.

12-vuotias poika saa Biontechin ja Pfizerin Comirnaty-rokotteen Espoossa perjantaina 24. syyskuuta 2021.

23.12.2021 19:36 | Päivitetty 23.12.2021 21:31

Suomessa 11-vuotiailla on todettu viime viikkoina jopa kaksinkertainen määrä koronavirus­tartuntoja 12-vuotiaisiin verrattuna, selviää Helsinki Graduate School of Economicsin (GSE) ja Valtion taloudellisen tutkimus­keskuksen perustaman tutkimusryhmän Tilannehuoneen tilastoista.

GSE on Aalto-yliopiston, Hankenin ja Helsingin yliopiston yhteinen yksikkö.

Tilannehuone selvitti tartuntatauti­tiedoista, että 11- ja 12-vuotiaiden lasten koronatartunnat kehittyivät pitkälti samalla tavalla aina vuoden 2021 syksyyn asti. Elokuussa Suomessa aloitettiin 12–15-vuotiaiden lasten rokotukset.

”Alkusyksystä tartuntamäärissä ei ollut vielä suurta eroa. Rokotukset etenivät, ja epidemiatilanne heikkeni. Sitten koronatartuntojen absoluuttinen ja suhteellinen määrä alkoivat erota ikäryhmien kesken”, kertoo tutkimusryhmän johtaja ja Turun yliopiston terveystaloustieteen professori Mika Kortelainen.

”Viime viikkoina ero on ollut todella suuri, jopa kaksinkertainen.”

Kortelaisen mukaan 11- ja 12-vuotiaiden ikäryhmät ovat sen verran samankaltaisia, että tuloksista voi tehdä päätelmiä rokotteen vaikutuksesta.

”Tulosten perusteella vaikuttaa, että 12-vuotiaat ovat hyötyneet paljonkin rokotteista. Voisi olettaa, että ilman rokotuksista ikäryhmän tartunnat olisivat samalla tasolla kuin 11-vuotiailla.”

Rokottamisen mahdollista vaikutusta testiin hakeutumiseen ei ole suljettu pois.

Luvuista ei selviä, mistä tartunnat ovat peräisin.

”Mutta ovat tartunnat tulleet sitten vapaa-ajalta, koulusta tai mistä vain, 11-vuotiaat ovat tilanteissa huonommassa suojassa kuin 12-vuotiaat.”

Suomessa ei ole aiemmin tehty vastaavaa vertailua. Kortelaisen mukaan kyseisellä vertailulla saatu tieto on tärkeää, sillä pahenevassa epidemiatilanteessa tarvitaan keinoja vähentää tartuntoja.

”Varmaan tehokkain keino tartuntojen vähentämiseen on se, että rokottamattomat aikuiset ottavat rokotteen. Lisäksi kolmannet annokset kohentavat suojaa. Tutkimuksemme puoltaa sitä, että lisäksi alle 12-vuotiaiden rokottamisesta on hyötyä.”

Valtioneuvosto päätti keskiviikkona, että koronarokotuksia aletaan tarjota kaikille yli 5-vuotiaille lapsille. Tähän saakka 5–11-vuotiaista lapsista on rokotettu vain riskiryhmiin kuuluvia.

Lue lisää: THL kertoo torstaina 5–11-vuotiaiden korona­rokotuksista – Tämä lasten tartunnoista ja vakavista tauti­muodoista Suomessa tiedetään

Tutkimusryhmä selvitti myös, miten koronarokotukset ovat vaikuttaneet eri toimialoilla toimivien työntekijöiden tartuntoihin.

Tartuntoja tulee edelleen korostuneesti ilmi samojen ammattiryhmien kohdalla kuin keväällä. Loka–joulukuussa tartuntoja todettiin paljon muun muassa rakennusalalla.

Rokottamattoman riski saada tartunta työpaikalla on rokotettua suurempi.

”Rokotettujen joukossa toimialojen kesken tartuntariskissä on yhä eroa, mutta rokottamattomiin verrattuna riskit ovat kaikilla aloilla pienemmät. Rokotteet siis toimivat”, Kortelainen sanoo.

Oikaisu 23.12. kello 21.28: Koronavirustartuntoja kuvaavassa grafiikassa tartunnan saaneiden osuutta väestöryhmästä kuvaava akseli oli aiemmin jutussa virheellisesti kymmenkertainen.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat