Joulurauha julistettiin Turussa jälleen ilman yleisöä - Kotimaa | HS.fi

Joulurauha julistettiin Turussa jälleen ilman yleisöä

Vanha Suurtori aidattiin, eikä julistus kuulunut kovaäänisistä.

Turun kaupungin protokollapäällikkö Mika Akkanen julisti joulurauhan Brinkkalan talon parvekkeelta jouluaattona puoliltapäivin. Tänäkin vuonna julistus annettiin koronatilanteen vuoksi ilman yleisöä.

24.12.2021 5:29 | Päivitetty 24.12.2021 12:12

Jouluaaton perinteisiin kuuluva joulurauhan julistus Turussa järjestettiin jo toista kertaa peräkkäin ilman että yleisö pääsi paikalle seuraamaan tapahtumaa.

Koronarajoitusten vuoksi yleisöllä ei tänäkään vuonna ollut pääsyä Vanhalle Suurtorille, sillä alue aidattiin. Julistus ei kuulunut kovaäänisistä. Joulurauhan julistusta Vanhalla Suurtorilla on tavallisesti seurannut vuosittain yli 10 000 ihmistä.

Perjantaina kello 12 luettu julistus kuitenkin televisioitiin ja radioitiin sekä lähetettiin netissä. Brinkkalan talon parvekkeelta julistuksen luki Turun kaupungin protokollapäällikkö Mika Akkanen.

Joulurauhaperinne on poikkeuksellisen vahva, sillä julistusta on luettu lähes katkeamattomasti 1300-luvulta saakka. Talvisodan vuoksi joulurauhaa ei julistettu vuonna 1939.

Miliisilakko vuonna 1917 esti joulurauhan julistuksen. Ilmeisesti myös isonvihan vuodet 1712–1721 katkaisivat perinteen, mahdollisesti myös vuodet 1809–1815.

Turun kaupunki tiedotti joulurauhan julistukseen liittyvistä poikkeusjärjestelyistä viime viikon perjantaina. Turun pormestari Minna Arven mukaan päätös oli vaikea, mutta ainoa vastuullinen ratkaisu.

”Kaupunki ei halua järjestää suuria tilaisuuksia ja altistaa kaupunkilaisia tilanteessa, jossa koronaviruksen omikronvariantti leviää voimakkaasti. Tällä turvataan asukkaiden turvallisuutta”, Arve sanoi kaupungin tiedotteessa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat