Jouluaatto oli valkoinen koko Suomessa, ”lumitykki” toi Vaasaan vuorokauden aikana lähes puoli metriä lunta - Kotimaa | HS.fi

Jouluaatto oli valkoinen koko Suomessa, ”lumitykki” toi Vaasaan vuoro­kauden aikana lähes puoli metriä lunta

Viimeksi koko maassa oli valkoinen joulu vuonna 2018. Pohjanmaan maakunnassa varoitetaan vaarallisesta ajokelistä.

Myös pääkaupunkiseudulla joulu on tänä vuonna luminen. Iltapäivään mennessä pakkanen kiristyy koko maassa vähintään kymmeneen pakkasasteeseen.

24.12.2021 9:09 | Päivitetty 24.12.2021 21:47

Vaasan seudulle osui perjantaina voimakas lumikuuronauha ja vuorokauden aikana lunta sanoi alueella 44 senttimetriä.

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Hannu Vallan mukaan kyseessä on Perämeren kosteuden ja kylmän ilmamassan aiheuttama ”lumitykki”. Hän sanoo, että lumisade taukosi jo kertaalleen ennen kolmea iltapäivällä.

”Sitten siinä oli muutama tunti taukoa”, kertoo Valta STT:lle.

Perämereltä tullut pitkä ja kapea lumikuuro kuitenkin palasi. Valta sanoi illalla seitsemän aikaan, että viiden jälkeen kokonaislumimäärä on noussut 55:stä 62 senttimetriin.

Vuonna 2016 Merikarvialla satoi lunta noin 73 senttimetriä vuorokaudessa, mikä on Suomen ennätys.

Lumisade jatkui perjantai-iltana sakeana Perämeren rannikolla. Ennusteen mukaan lumisade heikkenee lauantain vastaisen yön aikana.

Perämeren rannikon lisäksi jouluaattona on satanut paljon lunta esimerkiksi Ahvenanmaalla Jomalassa ja Pohjois-Lapissa Inarissa.

Lumisade jatkuu lähivuorokauden aikana Perämeren rannikon lisäksi Ahvenanmaalla ja Lounais-Suomen saaristossa.

Ilmatieteen laitoksen tutkija Mika Rantanen kertoi perjantaina Twitterissä, että Suomen jokaisella lumisuutta mittaavalla sääasemalla on ainakin jonkin verran lunta. Viimeksi koko maassa oli valkoinen joulu vuonna 2018.

Pääkaupunkiseudulla lumensyvyys oli jouluaattoaamuna viidestä kymmeneen senttiä, kertoi Ilmatieteen laitoksen meteorologi Nina Karusto.

Turun seudulla lunta oli viitisen senttiä. Paksuimmat hanget mitattiin Kittilän Kenttärovan asemalla, jossa lunta oli yli 60 senttiä.

Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Ahvenanmaan maakunnissa on voimassa varoitukset huonosta ajokelistä. Pohjanmaan maakunnassa varoitetaan vaarallisesta ajokelistä. Näillä alueilla ajokeli on huono lumisateen ja pöllyävän lumen vuoksi.

Myös Fintrafficin tieliikennekeskus varoitti aattoiltana erittäin huonosta ajokelistä Pohjanmaalla. Tieliikennekeskuksen mukaan lumisade heikentää näkyvyyttä ja puuskittainen tuuli haittaa liikennettä.

Akaassa Pirkanmaalla Lempääläntiellä sattui jouluaattona kaksi ketjukolaria.

Pirkanmaan pelastuslaitoksen mukaan ensin sattui neljän auton ketjukolari, jossa loukkaantui kaksi ihmistä. Kaikki osalliset pääsivät omin avuin ulos autoista ja ensihoito tarkasti heidän vointinsa tilannepaikalla.

Palomestari Jari Hiltunen Pirkanmaan pelastuslaitoksen johtokeskuksesta kertoi, että noin 300 metrin päässä ensimmäisestä onnettomuuspaikasta sattui toinen ketjukolari. Tässä kolmen auton peräänajossa loukkaantui lievästi yksi ihminen.

Yhteensä onnettomuuspaikoilta vietiin jatkotutkimuksiin kaksi henkilöä, ja neljä henkilöautoa romuttui ajokelvottomiksi.

Fintrafficin

JouluaattoA vietettii

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat