Sisärajavalvonta palaa Suomen ja Schengen-maiden välille ensi tiistaina: pelkkä todistus koronarokotuksista tai sairastetusta taudista ei enää riitä maahantuloon - Kotimaa | HS.fi

Sisä­rajavalvonta palaa Suomen ja Schengen-maiden välille ensi tiistaina: pelkkä todistus korona­­rokotuksista tai sairastetusta taudista ei enää riitä maahantuloon

Jo aiemmin hallitus päätti tiukentaa terveysturvallisuustoimia rajoilla EU- ja Schengen-alueen ulkopuolelta saapuville matkustajille. Ensi tiistaista lähtien myös lopuista Euroopan maista saapuvilta vaaditaan todistus tuoreesta negatiivisesta koronatestituloksesta.

Tornion ja Haaparannan välisellä Suomen ja Ruotsin rajanylityspaikalla rajavartija tarkasti maahantulijoiden papereita toukokuussa 2021.

25.12.2021 12:01 | Päivitetty 25.12.2021 12:39

Hallitus päätti tiistaisissa neuvotteluissaan palauttaa sisärajavalvonnan Suomen ja Schengen-maiden väliseen liikenteeseen. Sisärajavalvonta aloitetaan tiistaina 28. joulukuuta ja se on voimassa 16. tammikuuta saakka.

Jo aiemmin hallitus päätti tiukentaa terveysturvallisuustoimia rajoilla EU- ja Schengen-alueen ulkopuolelta saapuville matkustajille. Nyt samat tiukat rajatoimet otetaan käyttöön myös lopuista Euroopan maista saapuville.

Jatkossa pelkkä todistus täydestä koronarokotussarjasta ei riitä maahantuloon, vaan matkustajalla on oltava lisäksi todistus enintään kaksi vuorokautta sitten otetun negatiivisen koronatestin tuloksesta.

Todistus sairastetusta koronataudista ja yhdestä koronarokotteesta rinnastetaan täyteen rokotussarjaan.

Todistus vaaditaan vuonna 2005 tai sitä aiemmin syntyneiltä. Vuoden 2022 alusta todistus vaaditaan vuonna 2006 tai sitä aiemmin syntyneiltä.

Todistuksia ei vaadita Suomen kansalaisilta, Suomessa pysyvästi asuvilta ulkomaalaisilta eikä niiltä ihmisiltä, joiden maahantuloon on välttämätön syy, kuten pakottavat perheasiat.

Suomeen vailla testituloksesta, koronarokotuksista tai tai sairastetusta taudista kertovaa todistusta saapuville voidaan kuitenkin tehdä maahantulon yhteydessä pakollinen koronatesti, vaikka maahantulija olisikin esimerkiksi Suomen kansalainen.

Lue lisää: Näistä rajoituksista hallitus päätti tiistaina

Tavallisesti Schengen-maiden välillä ei ole käytössä rajatarkastuksia. Ne voidaan ottaa käyttöön väliaikaisesti poikkeustilanteissa, jotka uhkaavat yleistä järjestystä tai kansallista turvallisuutta.

Näin tehtiin Suomessa koronaviruspandemian alussa maaliskuussa 2020. Sisärajavalvontaa jatkettiin useilla päätöksillä aina viime heinäkuuhun saakka.

Lue lisää: Maaliskuussa 2020 alkanut sisäraja­valvonta päättyi maanantaina: Länsirajalla muutoksen seuraukset olivat osalle matkustajista epäselviä

Schengen-valtioita ovat Suomen lisäksi Alankomaat, Belgia, Espanja, Islanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Luxemburg, Malta, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Sveitsi, Tanska, Tšekki, Unkari ja Viro.

Rajavartiolaitos tiedotti jouluaatonaattona hallituksen tämänviikkoisten linjausten perusteella siitä, millaisia rajoituksia matkustukseen on luvassa ensi tiistaista lähtien.

Ohjeistus on voimassa 16. tammikuuta 2022 saakka. Ohjeistus saattaa vielä tarkentua, kun hallitus tekee lopullisen päätöksen sisärajavalvonnan palauttamisesta kokouksessaan tiistaina 28. joulukuuta.

Todistusvaatimukset ovat löyhemmät Suomen ja Ruotsin ja Suomen ja Norjan välisten maarajojen rajayhteisöjen asukkaille sekä Ahvenanmaan ja Ruotsin Norrtäljen välillä liikkuville.

Heidän pitää Suomeen saapuessaan esittää todistus hyväksyttävästä koronarokotussarjasta, alle kuusi kuukautta sitten sairastetusta koronataudista tai todistus enintään 7 vuorokautta vanhasta koronatestistä.

Lue lisää: Ensimmäiselle poliitikolle syyte korona­testistä kieltäytymisestä – ”En suostunut puikottamiseen"

Oikaisu 25.12. kello 12.38: Korjattu ingressistä virke, jonka mukaan ensi tiistaista lähtien maahantulijoilta vaadittaisiin todistus sairastetusta koronataudista. Ensi tiistaista lähtien maahantulijoilta vaaditaan todistus tuoreesta negatiivisesta koronatestituloksesta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat